Hujšanje in krvna skupina AB

Krvna skupina AB, kot jo utemeljuje dr. Peter J. D'Adamo v svoji knjigi »4 načini zdravega življenja za 4 krvne skupine« naj bi bila najmlajša med krvnimi skupinami. Stara naj bi bila le nekaj tisoč let in le nekaj prebivalstva naj bi sodilo v to skupino. Spoznajte, kako hujšati s to krvno skupino.

image

Krvna skupina AB naj bi nastala kot rezultat prepletanja drugih krvnih skupin. D'Adamo sistematično navaja množico živil, ki so priporočljiva, nevtralna in tista, ki se jih je treba izogibati. Predstavljamo vam priporočljiva živila in tista, ki jih morate črtati z jedilnika.

Priporočljiva, nevtralna in prepovedana živila za krno skupino AB

Ljudje s krvno skupino AB bolje prebavljajo živalske beljakovine kot tisti, ki imajo krvno skupino A. Vseeno pa morajo praziti na holesterol, zato ne uživajo beljakovin v prekomerni meri.

Vrste mesa in beljakovine, ki so priporočljive za krvno skupino AB:

  • puran
  • jagnjetina,
  • zajec in
  • ovčje meso.

Najpomembnejši vir beljakovin te krvne skupine so ribe in morska hrana, vendar je tudi tu treba paziti, da ne vsebujejo lektinov ali poliaminov. Zato je priporočljivo jesti:

  • losos,
  • sardele,
  • vinogradniškega polža,
  • jeseter,
  • ščuko,
  • polenovko.

Izogibajte se školjk, kozic, skuše, rakovice, postrvi, osliča, morskega lista in jezika, mola, hobotnice, brancina in drugih. Tudi mlečne izdelke in jajca je treba uživati v zmernih količinah.

D'Adamo priporoča:

  • beljak,
  • kefir,
  • mocarelo,
  • rikoto,
  • feta sir,
  • kislo smetano brez maščob,
  • kozje mleko in
  • skuto

Prepoveduje uživanje iker, masla, kravjega mleka, parmezana, pinjenca, nekaterih sirov in sladoled.

Fižol predstavlja pomemben vir rastlinskih beljakovin za tiste, ki imajo krvno skupino AB. Vendar se je treba izogibati črnemu, črnookemu fižolu, fižolom adzuki, favi, garbanzu, limi in mung, sojinemu siru in mleku. Priporoča pa fižol pinto, zeleno lečo, sojo (miso in tempeh), navaden fižol.

Oseba s krvno skupino AB si lahko dobršen del beljakovin zagotovijo tudi z uživanjem oreščkov in semen. Vse vrste orehov in lanena semena sodijo med favorite. Priporočljivi pa so tudi arašidi, kostanj in kikirikijevo maslo.

Odsvetuje pa sledeča živila: sezam in tahini, sončnično maslo in semena, lešniki, bučna semena, makova semena in pistacije.

Ogljikovi hidrati, primerni za krvno skupino AB

Če imate krvno skupino AB bi morali na jedilnik nujno vpeljati amarant, ki s pomočjo lektina pomaga pri preprečevanju nastanka raka, je prepričan avtor knjige. Poleg amaranta so priporočljiva tudi sledeča živila:

  • ezenov kruh in kruh ezekijel,
  • oves, ovsena moka in kosmiči,
  • proso,
  • riž, riževi izdelki (kosmiči, otrobi, mleko),
  • rž in ržena moka.

Izogibajte pa se koruze, ajdovih izdelkov, kamuta in pšenice.

Zelenjava in sadje, primerni za skupino AB

Zaradi višje vsebnosti antioksidanta kvercetina je čebula eden večjih zaveznikov ljudi s krvno skupino AB, saj pomaga pri preprečevanju nastanka raka. Priporočljivi pa so tudi:

  • brokoli,
  • cvetača,
  • česen,
  • gobe maitake,
  • sladki krompir,
  • kumare,
  • regrat,
  • alfa-alfa kalčki,
  • jajčevci,
  • pastinak,
  • zelena in
  • korenčkov sok.

D'Adamo odsvetuje poper, gobe (šitake in abalone), kapre, kumarice v kisu in slanici.

Sadje, bogat vir vlaknin in antioksidantov pomaga pri uravnavanju inzulina, če seveda ustreza vaši krvni skupini. Za tiste s krvno skupino AB je priporočljivo uživati:

  • ananas,
  • češnje,
  • fige,
  • grenivke,
  • grozdje,
  • kivi,
  • lubenica,
  • maline,
  • slive,
  • brusnice,
  • kosmulje,
  • limone.

Z jedilnika črtajte: avokado, banane, granatno jabolko, kaki, kutino, opuncijo, kokos, pomarančo, pomarančni in mangov sok.

Prehranska dopolnila, primerna za krvno skupino B

Prehranska dopolnila je treba izbrati glede na prehranjevalne navade, nivo fizične aktivnosti in zdravstvene težave. Na osnovi priporočenega jedilnika za krvno skupino A pa je priporočljivo razmisliti o uživanju:

Holestop - preprečuje absorbcijo slabih maščob in uravnava nivo holesterola, ki ga vsebujejo živalski izdelki in meso

Hepafar - pospešuje regeneracijo jeter in njihovo razstupljanje, kar je priporočljivo, če uživate težko, mastno hrano

Primer jedilnika za krvno skupino AB

Zajtrk: sadni muesli

Sestavine: ½ skodelice ovsenih kosmičev, pest riževih kosmičev, pest orehov , čajna žlička lanenih semen, skodelica riževega mleka, 2 suhi figi (narezani na koščke), pest rozin.

Priprava: riževo mleko v kozici na zmernem ognju segrejte, dodajte kosmiče, naj vpijejo tekočino. Če se vam zdi, da je mleka premalo, dodajte po okusu. Dodajte ostale sestavine in dobro premešajte.

Kosilo: kremni brokolijev riž s čičeriko

Sestavine: 1 ½ skodelice basmati riža, 3 skodelice tople vode, žlica oljčnega olja, ½ skodelice nasekljane čebule, 3 skodelice na cvetove razdeljenega brokolija, ¼ skodelice vode, pločevinka ali skodelica kuhane čičerike (dobro oprane), sirni namaz z okusom česna, skodelica cheddar sira (naribanega), ¼ skodelice soli in ¼ skodelice mletega črnega popra.

Priprava: riž skuhajte po navodilih na embalaži. Pečico segrejte na 180°C, pekač naoljite in v ponvi ali voku segrejte olje. Dodajte čebulo in brokoli ter mešajte eno minuto. Nato dodajte ¼ skodelice vode, pokrijte in kuhajte pet minut oziroma dokler se brokoli ne zmehča. Pokrova medtem ne dvigujte. Ponev ali vok odstranite z ognja in dodajte preostale sestavine s kuhanim rižem vred. Po potrebi dodajte vodo in dobro premešajte. Nekaj sira prihranite in posipajte za dekoracijo. Zmes dajte v pekač in pecite 15 do 20 minut, da se sir stopi.

Večerja: kolač iz sladkega krompirja

Sestavine: 400g sladkega krompirja, 5 žlic oljčnega olja, strok česna (nasekljan), žlica nasekljane šalotke. Začimbna mešanica: čajna žlička morske soli, 2 čajni žlički rjavega sladkorja, ščepec popra, voda (po potrebi), mešanica začimb (po okusu). Mešanica za testo: 200g riževe moke, 100g ržene moke, 4 skodelice vode (dodajajte zmerno in po potrebi)

Priprava: moke premešajte skupaj z vodo. Oljčno olje segrejte in dodajte česen, šalotko in sladki krompir. Dodajte začimbe in dobro premešajte. Združite z moknato mešanico in zmes porazdelite po naoljenem pekaču. Pecite 45 minut na 200°C. Dober tek!