Prazna košarica?
Verjetno zato, ker si še niste ogledali naše najnovejše ponudbe
Sensilab za svoje spletne strani uporablja piškotke, ki ne shranjujejo osebnih podatkov. Nekateri piškotki so morda že nameščeni. Z nadaljevanjem uporabe naših spletnih strani soglašate z njihovo uporabo.
Kontaktirajte nas prek spleta ali pokličite na 0590 82 770
100% garancija na zadovoljstvo
Brezplačna dostava nad 49,99 €
Če imate skupino B, imate genetski potencial za izjemno prilagodljivost in zlahka uživate v rastlinski in mesni prehrani. Vendar morate paziti, da je vaš jedilnik v ravnovesju.
Peter D'Adamo, avtor knjige »4 načini zdravega življenja za 4 krvne skupine« sistematično navaja množico živil, ki so priporočljiva, nevtralna in tista, ki se jih je treba izogibati. Predstavljamo vam priporočljiva živila in tista, ki jih morate črtati z jedilnika.
Ljudje s krvno skupino B najlažje presnavljajo živalske beljakovine. Priporočljivo je uživati vrste mesa, kot so:
Izogibajte se raje piščančjem mesu, raci, kokoši, gosi, konju, srcu, svinjini, želvi, veverici, jerebici, pegatki.
Ribe predstavljajo odličen vir beljakovin, zato je najbolje, da na jedilnik vključite
Izogibajte se priljubljenemu brancinu, hobotnici, jastogu, kozicam, mehkužcem, rakovicam, školjkam.
Posamezniki s krvno skupino B dobro prebavljajo fižol in druge stročnice, vendar se izogibajte črnega, črnookega fižola, soje in sojinih izdelkov, leče. Priporočljiv je ledvičasti in navadni fižol ter fižol lima.
Tudi oreščki in semena so izjemno koristni, vendar je treba paziti, da se izognemo tistim, ki vsebujejo lektine: sončnična semena, sezam. Priporočamo uživanje orehov.
V nasprotju s krvno skupino 0, krvna skupina B lahko uživa vse vrste mlečnih izdelkov. Seveda, izjema so tisti posamezniki, ki jim primanjkuje encima laktaze. Priporočljivo je pitje kefirja, uživanje raznih sirov (vendar ne s plesnijo), jajc, jogurtov.
Izdelki iz škroba in predvsem kompleksni ogljikovi hidrati pa krvni skupini B predstavljajo večji problem. Rž in ajda vsebujeta lektine, zato sta na jedilniku prepovedana.
Priporočljivo je uživanje:
Iz jedilnika črtajte sledeča živila: ječmen, kamut, koruza in koruzna moka, sirek, amarant, glutenska moka, kuskus, pšenični izdelki, divji riž, sojina moka.
Zelenjava bi morala biti nujna sestavina vsakršne diete, saj vsebuje veliko vlaknin in antioksidantov.Avtor priporoča uživanje sledeče zelenjave:
Izogibajte se paradižniku, artičokam, bučam, brinju, olivam in aloji.
Sadje in zelenjava, če sta primerne vrste, lahko po D'Adamu ublaži učinke inzulina in tako pomaga pri hujšanju. Tako priporoča
Prehranska dopolnila je treba izbrati glede na prehranjevalne navade, nivo fizične aktivnosti in zdravstvene težave. Na osnovi priporočenega jedilnika za krvno skupino A pa je priporočljivo razmisliti o uživanju:
Vitamini in minerali - če nam telo odklanja večjo količino hrane, nam lahko primanjkujejo tudi esencialni vitamini in minerali
Holestop - preprečuje absorbcijo slabih maščob in uravnava nivo holesterola, ki ga vsebujejo živalski izdelki in meso
bioDIGEST mix - uravnava prebavo in nadomešča primanjkljaj vlaknin, do katerega lahko pride ob visokobeljakovinski dieti
Hepafar - pospešuje regeneracijo jeter in njihovo razstupljanje, kar je priporočljivo, če uživate težko, mastno hrano
Sestavine: ovseni kosmiči, pirini kosmiči, rozine, suhe brusnice, jogurt.
Priprava: kosmiče namočite čez noč in jih zjutraj premešajte s suhim sadjem in jogurtom.
Sestavine: glava cvetače, mleko, sol in poper, en puranji file, strok česna, oljčno olje, čebula, polovica jajčevca (narezanega na koščke), kari (po okusu).
Priprava: cvetačno glavo razdelite na cvetove, slano vodo zavrite in v njej 10 minut kuhajte cvetačo. Na olju popecite file purana, ki ste ga prej posolili, popoprali in posipali s česnom, ki ste ga prej nasekljali. Pecite najprej tisto stran, ki ni začinjena, nato obrnite. Ko obrnete zrezek, mu dodajte na drobne kocke narezan jajčevec in kari. Posolite, popoprajte in kuhajte 10 do 15 minut, dokler jajčevci niso popolnoma mehki. Ko je cvetača kuhana, odcedite vodo, dodajte malo mleka in ščepec popra ter z mešalnikom naredite pire. Postrezite na krožniku in dober tek!
Sestavine: sveže sardele (500g), strok česna, oljčno olje, limonin sok, šop svežega peteršilja, origano, sol in poper.
Priprava: ribe očistite ali pa jih že kupite očiščene. Naoljite posodo, ki ste jo pripravili za peko in po njej posipajte origano, peteršilj, sol in poper. Nato v posodo položite polovico sardel. Potrosite s preostalo mešanico začimb in pokrijte s preostalimi ribami. Pečico segrejte na 180°C in pecite 25 do 30 minut.
Morda bi vas zanimalo