Intimna higiena, ki privlači glivice

Ko si ravno dobro oddahnete od prehladov in izcedka iz nosu, vas lahko poleti doleti ženskam dobro znana nadloga: vaginalno vnetje. Vlaga na bazenih in na morju, združena s toploto, omogoča hiter razrast nadležne glivice Candide albicans. Toliko bolj, če si ne preoblačite kopalk. Najlažja in najhitrejša rešitev za preprečitev srbenja in vnetja so vaginalni geli in losijoni, ki pa lahko imajo dolgoročno tudi kontraproduktivni učinek.

image

Vaginalna glivična vnetja ali kandidiaza so po pogostosti številka ena med vaginalnimi težavami. Kar 75 odstotkov žensk se vsaj enkrat v življenju sreča z glivičnim vnetjem, od tega kar polovica doživi ponovitve.

Kako prepoznate vaginalno vnetje zaradi gliv kvasovk?

Po srbečici in rdečici spolovila, ki ju spremlja bel sirast izcedek.

Vendar je treba opozoriti, da vsak izcedek ni nujno pokazatelj glivičnega vnetja. Dr. Herta pojasni: “Veliko žensk meni, da mora nekaj storiti zoper izcedek, vendar je izcedek normalno prisoten in potreben – z njim se nožnica ‘čisti’.” Zato je treba razlikovati med nomalnim izcedkom, s katerim se nožnica ščiti pred tujki, in bolezenskim izcedkom. Normalen izcedek je od prosojne do rahlo belkaste barve. Izcedek ob glivičnem vnetju pa je, kot rečeno, bel in sirast ter ga spremljata rdečica in srbečica spolovila.

S povečano intimno higieno bo le še slabše

Čeprav je prvi vzgib vsake ženske, da bi čim prej sprale “to s sebe”, strokovnjaki opozarjajo, da to ni priporočljivo. S pretirano higieno, še posebno intimno, lahko namreč porušimo kislo-bazično ravnovesje v nožnici in tako odpremo na široko vrata glivicam. Te imajo namreč rade bazično okolje.

Temu pritrjuje tudi priznana ameriška ginekologinja dr. Nancy Herta: “Ženske poleti zaradi povečanega razrasta glivic nožnico preveč umivajo. To pa vzpostavi začaran krog, saj voda skupaj z nožničnimi losijoni povzroči spremembo pH-vrednosti in tako omogoča še ugodnješe pogoje za razrast glivice Candida albicans”.

Kako se torej umivati?

Pomembno je predvsem vedeti, da odišavljena mila s previsoko, torej premalo kislo pH-vrednostjo lahko povzročijo vaginalna vnetja. V zdravi nožnici je namreč običajno kislo okolje s pH-vrednostmi med 3,8 in 4,5. Priporočljivo je tudi, da si z intimnimi geli ne spiramo nožnice, ampak jih nanašamo le po zunanji strani spolovila. Številni strokovnjaki pravzaprav priporočajo, da za umivanje spolovil uporabljate le vodo, saj se nožnica, kot rečeno, čisti sama.

Redna uporaba nožničnih antiseptikov tudi ni rešitev

Ko vas že doleti vaginalno glivično vnetje, se za lajšanje neprijetnih težav pogosto predpisujejo nožnični antiseptiki, kot so geli, kreme in vaginalete. Vendar to ni odgovor na vase težave. Zakaj?

Nožnični antiseptiki sicer blagodejno vplivajo na pH-vrednost sluznice, tako da ustvarjajo neugodno okolje za razrast glivic, vendar težav nikakor ne odpravijo. Prav zato se bo nožnično vnetje ponovilo, kar pomeni začarani krog. To pa nadalje vodi do nelagodja in nesproščenosti številnih žensk pred vsakim dopustom. Seveda pa vpliva tudi na izogibanje intimnim odnosom.

Edini način odprave kandidiaze je poiskati vzrok ponavljajočih vnetij

Najpogostejši vzrok za kandidiazo je porušeno ravnovesje v nožnični mikrobioti (star izraz je mikroflora) – ko pade število laktobacilnih bakterij, se spremeni tudi pH-vrednost nožnice, kar omogoči razrast gliv. Neravnovesje nožnične mikrobiote (mikroflore) pa se zgodi v veliki večini primerov zaradi neprimernega življenjskega sloga.

Dejavniki tveganja so stres, kajenje, neuravnotežena prehrana z rednim uživanjem predelanih in rafiniranih živil, pomanjkanje pomembnih hranil, padec odpornosti, uporaba antibiotikov in kontracepcijskih tablet, oprijeta in sintetična oblačila, uporaba odišavljenih higienskih izdelkov in drugo.

V 30 dneh odpvite VZROKE za kandidiazo, ne le simptomov                                               

Pri Sensilabu smo na željo številnih strank, ki se redno spopadajo s to nadlogo in nočejo več vsak mesec uporabljati kemičnih pripravkov, razvili celovit paket 30 Days Candida Solution. Z njim ženska v 30-ih dneh odpravi simptome in VZROK ponavljajoče se kandidoze.

image

Sensilabova strokovnjakinja Manca Behrič pojasnjuje, da je prednost tega novega revolucionarnega izdelka prav v tem, da se težav, povezanih s kandido, lotimo počasi, pri vzroku in predvsem celovito. »Ko glivice začnejo odmirati, se sproščajo strupeni toksini, zato se lahko stanje ob hitrem, nenadnem odmiranju še poslabša. Paket 30 Days Candida Solution zato temelji na dveh stopnjah delovanja. Prvih deset dni telo pripravite na dieto proti kandidi in jemljete izdelek Symbiotic+; ta vsebuje probiotike in prebiotike, ki nam pomagajo spet vzpostaviti ravnovesje med bakterijami in glivicami v našem prebavnem traktu. Ta ima namreč neposreden vpliv tudi na ravnovesje nožničnih bakterij in glivic. Po uvajalnem obdobju pa se dvajset dni držimo stroge diete proti kandidi in uživamo izdelek Candilex, ki vsebuje naravne učinkovine z znanstveno dokazanim delovanjem proti razraščanju kandide.