Zakaj ketonska dieta ne deluje tako dobro pri ženskah?

Zadnjih nekaj let se nad ketonsko dieto navdušujejo vsi, ki želijo po hitrem postopku pokuriti maščobo. Vendar zadnje študije kažejo, da ta dieta, ki temelji na uživanju velike količine maščob in čim manj ogljikovih hidratov, pri ženskah ne gre tako zlahka kot pri moških.

image

Zakaj je ketonska dieta učinkovita?

Običajna prehrana večine ljudi temelji na ogljikovih hidratih, ki se v telesu spremenijo v glukozo, naš primarni vir energije. Ko ogljikove hidrate izločimo iz prehrane, je naše telo prisiljeno v to, da za energijoporablja maščobo (tako uskladiščeno kot tisto, ki jo vnesemo s hrano). Med tem procesom, ki se imenuje ketoza, jetra pretvorijo maščobne kisline v posebne spojine, ketone, in jih začnejo uporabljati kot gorivo (energijo) namesto sladkorja.

A zadnje raziskave[1] kažejo, da je lahko ketonska (ali ketogena) dieta za ženske zahtevnejša kot za moške. Poglejmo zakaj.

Naše telo preide v stanje “preživetja”

Nepredvidljiv delovni čas, hiter način življenja in usklajevanje družinskih in drugih obveznosti povzročajo veliko stresa. Stresu se ne moremo izogniti! In ko temu dodamo še ketonsko dieto, se količina stresa, torej tudi stresnega hormona kortizola, še dodatno poveča.

Vse, kar telo vrže iz ravnovesja, je vzrok stresa. Tako je tudi pomanjkanje ogljikovih hidratov v kombinaciji s poplavo maščob (ki se jih mora še naučiti čimbolj učinkovito pretvoriti v energijo) precejšen šok za telo. Posledično se nam poviša raven stresnega hormona kortizola, kar poruši naše hormonskoravnovesje in telo spravi v stanje "preživetja", ko se oklepa maščob. Končni rezultat vsega tega: večja podvrženost kopičenju kilogramov, pa čeprav se zelo trudimo, da bi sledili dieti in izgubljali kilograme.

Medtem ko to velja tako za ženske kot za moške, je žensko hormonsko ravnovesje veliko bolj kompleksno in občutljivo na hormonske spremembe. Poleg tega je za žensko telo prilagajanje na uporabo maščob kot glavnega vira goriva precej večjiizziv kot za moško telo. Tako obstaja večja verjetnost, da bo ketonska dieta močneje posegla v delovanje telesa, njihov napredek pa obstal na mrtvi točki.

A to še ni vse.

Morda se borite z estrogenom – pa se tega sploh ne zavedate

Naše okolje je bombardirano s tako imenovanimi hormonskimi motilci, kemikalijami, ki motijo naše hormonsko ravnovesje: najdemo jih v pitni vodi, hrani, zraku, kozmetiki, čistilih, na obleki, pohištvu, gospodinjskih aparatih, kontracepcijskih tabletah. Številne izmed njih se v telesu obnašajo kot ženski spolni hormon estrogen, kar pomeni, da potencirajo delovanje estrogena v telesu.

Ker je v ženskem telesu že tako višja raven estrogena, jih z njim povezane spremembe običajno bistveno bolj prizadanejo kot moške, zlasti ko gre za izgubo kilogramov. Presežno delovanje estrogena namreč upočasni metabolizem in izgubo teže, saj naše telo zadržuje vodo in se oklepa maščobe, hkrati pa se nam poveča tudi apetit – še posebej po sladkarijah.

Nič čudnega, da je vaš napredek obstal na "mrtvi točki"!

Na srečo lahko te težave zdaj premostite!

Obrnite ketonsko dieto v svojo korist izdelki, ki vam bodo pomagali spraviti kortizol in estrogen v ravnovesje ter preprečili, da bi še naprej onemogočala uspeh vaše ketonske diete.

Z dodelano kombinacijo kapsul EstroLux in AdrenaLux boste lažje uravnali hormone in vzpostavili ravnovesje v telesu.

V paketu najdete tudi okusen kokosov napitek Keto Drink, ki temelji na koncentriranih srednjeverižnih maščobah (kar 75 % MCT). MCT maščobe so izrazito ketogene, kar pomeni, da pomagajo telesu hitreje proizvajati ketone, torej hitreje kuriti maščobe in zmanjšati krizo prilagajanja.

Paket KetoLux vam bo pomagal doseči shujševalne cilje veliko hitreje in lažje, saj: 

premaga značilno ženske težave pri ketonski dieti

⦁ poskrbi, da se premaknete z mrtve točke v svoji keto dieti in pospeši vaš napredek

⦁ obnovi vaše hormonsko ravnovesje za maksimalno kurjenje maščob brez ovir

zmanjša telesni in psihični stres in preprečuje nadaljno nabiranjekilogramov

⦁ premaga utrujenost in dvigne raven energije

Ti izdelki lahko olajša hujšanje tudi pri kateri koli drugi dieti, saj sta hormonsko ravnovesje in dobro delovanje jeter osnova za napredek. 

1 COCHRAN, JESSE, et al. “Sex Differences in the Response of C57BL/6 Mice to Ketogenic Diets.” Diabetes, vol. 67, no. Supplement 1, May 2018, pp. 1884-P, 10.2337/db18-1884-p.

Newman, Tim. “Keto Diet: New Study Unearths Sex Differences.” Medical News Today, Medical News Today, 26 Mar. 2019, www.medicalnewstoday.com/articles/324792.php#4. Accessed 22 Oct. 2019.