5 razlogov, zakaj višek estrogena povzroča kopičenje odvečnih kilogramov

Da je estrogen postal globalni problem, je dejstvo, tako kot je dejstvo, da smo obkroženi s kemikalijami, ki rušijo hormonsko ravnovesje. O tem poroča vse več študij. Ena izmed prvih posledic prevlade hormona estrogena v telesu je kopičenje kilogramov, predvsem na bokih, stegnih in zadnjici. Zakaj je tako in kaj lahko storite?

image

Višek estrogena v telesu vsaj na 5 načinov povzroča kopičenje odvečnih kilogramov:

1. Nizka raven ščitničnih hormonov, počasna presnova in nizka poraba kalorij

Estrogen poveča proizvodnjo posebnih beljakovin (tiroksin, ki nase veže globulin). Ti se vežejo na ščitnične hormone in jih deaktivirajo. Ščitnični hormoni pa so tisti, ki uravnavajo presnovo - to pomeni, da se ta upočasni, z njim pa tudi poraba kalorij.

2. Povečano skladiščenje maščob v telesu

Kot rečeno se metabolizem upočasni, obenem pa se poveča skladiščenje maščobe. Če ostaja raven estrogena v telesu povečana in če progesterona ni dovolj za uravnoteženje delovanja estrogena, se znajdemo v začaranem krogu. Zakaj? Ker tudi maščobne celice sproščajo estrogen, torej dodatno spodbujajo kopičenje odvečnih kilogramov.

3. Zadrževanje vode v telesu

Zaradi prevlade estrogena se lahko v telesu zadržuje tudi odvečna voda, ki jo spremlja neprijeten občutek napihnjenosti. Zadrževanje vode v telesu poskrbi, da imamo dovolj materiala za debelitev maternične sluznice, v kateri se bo v primeru nosečnosti potencialno ugnezdilo jajčece.

Kakorkoli že, ko estrogen učinkuje na polno, smo ženske videti zabuhle in polnejše ter si težje zapnemo najljubše hlače ali krilo.

4. Povečano hrepenenje po nezdravi hrani

To je še ena stvar, ki jo opaža večina žensk v predmenstrualnem obdobju: neustavljiva želja po mastni in sladki hrani. Tudi to je del velikega reproduktivnega načrta, ki smo mu ženske naravno podvržene. Naše telo se želi zrediti, da bi bile možnosti za zanositev večje in bi bilo na voljo tudi več energije za kasnejši porod in dojenje.

Če je ta požrešnost potencirana, kot se to zgodi v primeru prevlade estrogena, potem se skladni postavi slabo piše.

5. Težave s spanjem

Pomanjkanje spanja je tesno povezano s pridobivanjem kilogramov in težavami pri hujšanju. Po podatkih National Sleep Foundation (Ameriška fundacija spanja) kar 67 % žensk trpi zaradi motenj spanja, kar je v veliki meri povezano ravno z neravnovesjem estrogena.

Kaj lahko storite za ravnovesje estrogena in vitkejšo postavo?

Kemikalijam, ki v našem telesu delujejo kot estrogen, se praktično ne moremo izogniti. Prisotne so v pitni vodi, v plastenkah, kozmetiki, čistilih, pohištvu, hrani … kar pa lahko storimo, je, da poskrbimo, da se višek estrogena odstrani iz telesa. In prav s tem namenom smo oblikovali EstroLux, naravno pomoč proti prevladi estrogena v telesu. Ta izdelek ne vsebuje soje ali hormonov.

EstroLux vzpostavlja hormonsko ravnovesje in preprečuje kopičenje kilogramov na popolnoma naraven način - ekstrakt melise, rjave morske alge, rožmarina, klorele, črnega popra, brokolija in vitamin B6 smo združili v edinstveno kombinacijo za zdravo hormonsko ravnovesje in boljše počutje.