2. teden izziva - Ideje za zdravo popestritev jedilnika
Januar je mesec brokolija in cvetače. Gre za živili, ki si nedvomno zaslužita naziv “super”, saj vsebujeta pravo bogastvo hranilnih in varovalnih snovi. Zato vam danes predlagamo zdravo popestritev jedilnika s tremi okusnimi jedmi, ki jih lahko poljubno vključite v svoj nov jedilnik.

Za zajtrk predlagamo jajca z brokolijem in cvetačo
Sestavine za 1 osebo:
- četrtina glave brokolija
- četrtina glave cvetače
- 2 jajci
- 1 žlička oljčnega olja
- ščepec soli in popra
Priprava:
Brokoli in cvetačo kuhamo na pari približno 5 minut. Beljak stepemo ter mu dodamo sol in poper. Skupaj z brokolijem in cvetačo ga pečemo na olju približno 2 minuti na srednje močnem ognju. Čisto na koncu dodamo stepen rumenjak in odstavimo z ognja.
Gratiniran brokoli s krompirjem za bogato kosilo
Sestavine za 1 osebo:
1 večji krompir
polovica glave brokolija
1 jajce
1 žlica kisle smetane
1 zvrhana žlica parmezana
ščepec soli in popra
žlička rdeče paprike
Priprava:
Krompir na pol skuhamo v osoljeni vodi, ga olupimo in narežemo na večje kose. Dodamo brokoli in rahlo premešamo. Vse skupaj denemo na pekač (na peki papir). Stepemo jajce in mu primešamo kislo smetano ter začimbe.
Z dobljeno mešanico prelijemo brokoli in krompir ter za konec posujemo še z naribanim parmezanom. Pečemo v pečici dobre pol ure na 190°C.
Zelenjavno-mesni polpeti
Sestavine za 1 osebo:
- za velikost dlani mletega govejega mesa
- pol čebule
- pol glave brokolija
- pol glave cvetače
- ščepec soli in popra
- ščepec muškatnega oreščka
- 1 žličko oljčnega olja
Priprava:
Meso in čebulo popražimo na olju na srednje močnem ognju. Medtem brokoli in cvetačo približno 5 minut kuhamo na pari, da se omehča. Nato vse skupaj zmešamo, dodamo začimbe in na grobo pretlačimo.
Maso oblikujemo v polpete in pečemo v pečici na 200°C približno 30 minut. Postrežemo s skledo sveže solate, ki jo hranilno dodatno obogatimo s sveže iztisnjenim limoninim sokom.