Kaj je zgodnja menopavza

Zgodnja menopavza, ki nastopi pred običajno starostjo za menopavzo, torej pred 51. letom, je lahko za ženske pomemben in včasih tudi nepričakovan prehod, če nastopi že pred 45. letom starosti. Čeprav je to stanje povsem naravno, lahko predstavlja posebne izzive, kadar nastopi prej, kot je bilo predvideno. Na ženske vpliva tako fizično kot čustveno, kar lahko brez ustreznih informacij in podpore povzroči občutek osamljenosti. 

Early menopause

Razumevanje zgodnje menopavze 

Ko govorimo o zgodnji menopavzi, imamo v mislih menstrualni cikel, ki se konča med 40. in 45. letom starosti. Če se to zgodi pred 40. letom, spada v kategorijo prezgodnje ovarijske insuficience (POI). Slednje stanje ni tako redko, kot bi si mislili, saj prizadene približno 3,5 % ženske populacije. Ne glede na to je treba upoštevati, da se fiziološke spremembe, povezane z menopavzo, lahko začnejo več let pred popolnim prenehanjem menstruacije, zato je za ženske koristno, da so pozorne na zgodnje znake. 

Zakaj pride do zgodnje menopavze?

Razlogi za zgodnjo menopavzo so lahko večplastni. V velikem številu primerov, do 90 %, natančnega vzroka ni mogoče ugotoviti. Vendar pa obstaja jasna genetska povezava. Če se je z zgodnjo menopavzo soočala vaša mati ali sestra, je večja verjetnost, da jo boste tudi vi. Drugi vzroki so:

 • Menopavza zaradi operativnih posegov, ki jo povzroči odstranitev jajčnikov ali maternice. Njeni učinki so lahko izrazitejši, saj se pojavijo nenadoma in ne postopoma skozi leta.
 • Zdravljenje raka, kot sta kemoterapija in radioterapija, ki lahko vplivata na delovanje jajčnikov in povzročita zgodnjo menopavzo.
 • Avtoimunske bolezni, pri katerih imunski sistem napačno napada samega sebe, kar vpliva na reproduktivne organe. 
 • Etnično poreklo, saj nekatere študije kažejo, da je zgodnja menopavza pogostejša pri nekaterih poreklih, zlasti azijskemu.

Prepoznavanje znakov zgodnje menopavze

Simptomi zgodnje menopavze se večinoma ujemajo s tistimi, ki se pojavijo v menopavzi, in lahko vključujejo: 

 • Motnje spanca, pogosto zaradi nočnega potenja.
 • Povečanje telesne teže, zlasti v predelu trebuha.
 • Utrujenost, ki je lahko neposredna posledica slabe kakovosti spanja.
 • Vročinski oblivi in nočno potenje oziroma nenadni in intenzivni občutki toplote, ki so lahko neprijetni in moteči.
 • Nelagodje v sklepih, ko raven estrogena, ki ima vlogo pri zmanjševanju vnetij, upade, .
 • Kognitivne težave, pogosto imenovane 'možganska megla', ki zajemajo vrsto simptomov, od pozabljivosti do težav s koncentracijo.
 • Nihanja čustvenih stanj, vključno s povečanim stresom, tesnobo in depresijo.
 • Zmanjšano spolno poželenje, ki ga lahko pripišemo hormonskim spremembam in fizičnim simptomom menopavze.
 • Spremembe v menstrualnem ciklu, ki so pogosto prvi opazni znak prehoda v menopavzo. 

Diagnoza

Če ste mlajši od 45 let in imate simptome menopavze, vam lahko osebni zdravnik predlaga krvne preiskave za merjenje ravni hormona FSH (folikel stimulirajoč hormon), ki se s približevanjem menopavze običajno poveča. Z oceno ravni FSH lahko zdravnik določi, ali so vaši simptomi povezani z menopavzo. Ta test se običajno ponovi po štirih do šestih tednih, sledijo pa mu lahko še drugi testi, da se ugotovi, ali so vaši simptomi povezani z menopavzo.

Ali je zgodnjo menopavzo mogoče zdraviti?

Zgodnje menopavze sicer ni mogoče obrniti, vendar je mogoče njene simptome obvladati. Tukaj je izjema, če želite razširiti družino. V tem primeru bo morda potrebna pomoč strokovnjaka.

Early menopause

Zdravljenje pogosto vključuje hormonsko nadomestno zdravljenje (HNZ) ali uporabo kontracepcijskih tablet za uravnovešanje hormonov in lajšanje simptomov. Ti načini zdravljenja zmanjšujejo tudi tveganje za dolgoročne zdravstvene težave, povezane z zgodnjo menopavzo, kot so osteoporoza in bolezni srca in ožilja. 

Tveganja za zdravje zaradi zgodnje menopavze

Zgodnja ali prezgodnja menopavza je več kot le zgodnejše prenehanje menstruacije. Pravzaprav ima lahko konkretne posledice za vaše dolgoročno zdravje.

Osteoporoza: Stanje, za katero so značilne krhke in tanjše kosti, zaradi česar so bolj dovzetne za zlome. Estrogen ima ključno vlogo pri ohranjanju kostne gostote, njegova znižana raven v zgodnji menopavzi pa lahko povzroči večje tveganje za osteoporozo. Zaradi tega vas lahko osebni zdravnik napoti na preiskavo DXA, s katero se izmeri trdnost vaših kosti in oceni tveganje za zlome.

Bolezni srca: Estrogen prispeva tudi k zdravju srca in ožilja, saj uravnava krvni tlak in raven holesterola ter preprečuje kopičenje arterijskih oblog. Z nastopom zgodnje menopavze lahko upad estrogena poveča tveganje za bolezni srca.

Težave s plodnostjo: Zgodnja menopavza lahko vpliva na plodnost in predstavlja izziv za tiste, ki želijo zanositi. Strokovnjaki za plodnost vam lahko ponudijo smernice in možnosti zdravljenja, kot je oploditev in vitro (IVF). Za tiste, ki so to že načrtovali, je izvedljiva možnost uporaba shranjenih jajčec.

Tveganje za nastanek raka dojk: Zaskrbljenost glede povezave med zgodnjo menopavzo, hormonskim nadomestnim zdravljenjem (HNZ) in rakom dojk je precej pogosta. Vendar raziskave kažejo, da je zgodnja menopavza lahko povezana z manjšim tveganjem za nastanek raka dojk, to tveganje pa se lahko dodatno zmanjša z vzdrževanjem zdrave telesne teže.

Življenje z zgodnjo menopavzo

Psihološkega vpliva zgodnje menopavze ne smemo podcenjevati. Ta pojav je lahko še posebej moteč za ženske, ki niso imele priložnosti imeti otrok ali ki so imele drugačne načrte za to obdobje. 

Študije so pokazale, da ženske, ki vstopijo v menopavzo pred 40. letom starosti, pogosto doživljajo povečano stopnjo depresije in stresa ter zmanjšanje samospoštovanja in splošnega zadovoljstva z življenjem v primerjavi s tistimi, ki v menopavzo vstopijo v zgodnjih 50. letih. Pogosti simptomi menopavze te čustvene izzive še povečajo in poslabšajo občutke stiske.

Glede na te izzive sta ustrezna oskrba in podpora ključnega pomena. V tem obdobju vam lahko pomaga vzpostavitev podpornega sistema, ki vključuje prijatelje, družino in zdravstvene delavce.

Poleg tega lahko branje o izkušnjah drugih žensk v zgodnji menopavzi zagotovi tolažbo in občutek skupnosti. Poleg čustvene podpore je pomembno, da dajete prednost skrbi zase. Uravnotežena prehrana, zadosten spanec, redna telesna dejavnost in učinkovite tehnike obvladovanja stresa lahko prispevajo k boljšemu uravnavanju razpoloženja in obvladovanju simptomov v tem obdobju.

Navade za obvladovanje simptomov 

Pri obvladovanju simptomov, povezanih z zgodnjo menopavzo, lahko nekatere življenjske navade pomembno pomagajo. V nadaljevanju jih navajamo le nekaj.

Povečajte vnos vitamina D: Vitamin D je bistvenega pomena za zdravje kosti, zlasti ker zgodnja menopavza povečuje tveganje za osteoporozo. Ta vitamin pomaga pri absorpciji kalcija in podpira zdravo trdnost kosti. Poleg tega raziskave kažejo na povezavo med nizko ravnjo vitamina D in povečanim tveganjem za depresijo in motnje razpoloženja.

Redna telesna vadba: Vadbe z obremenitvijo, kot so hoja, vadba z utežmi, ples, aerobika in plavanje, lahko pomagajo vzdrževati moč kosti in delovanje mišic, lajšati bolečine v sklepih in zmanjšati tveganje za zlome. Vadba je učinkovita tudi pri zmanjševanju stresa, anksioznosti in depresije ter ima bistveno vlogo pri zmanjšanju tveganja za bolezni srca in ožilja.

Ustrezna prehrana in življenjski slog: Uravnotežena prehrana, bogata s hranilnimi snovmi, lahko podpira hormonsko ravnovesje in zdravje kosti. Telesna dejavnost mora biti redni del vašega življenjskega sloga, pametno pa je tudi zmanjšati uživanje alkohola in prenehati kaditi. Priporočljivo je tudi redno spremljanje krvnega tlaka. Ti ukrepi lahko pomagajo zmanjšati nekatera morebitna zdravstvena tveganja, povezana z zgodnjo menopavzo.

Dopolnila: Za tiste, ki iščejo naravne načine, ki bi dopolnila njihov življenjski slog in zdravljenje, to možnost ponuja naše prehransko dopolnilo brez hormonov M-Pause in poskrbi za pomoč pri obvladovanju simptomov menopavze. M-Pause je zasnovan s 100-odstotno naravnimi sestavinami za zmanjševanje simptomov perimenopavze in menopavze ter podpira ženske na njihovi poti k dobremu počutju!

S temi življenjskimi navadami si lahko ustvarite pravo okolje, v katerem bo vaše telo lažje sprejelo spremembe, ki jih prinaša zgodnja menopavza, kar lahko zmanjša resnost simptomov in izboljša splošno kakovost vašega življenja.

Izbrani izdelki za vas

30-DNEVNI PAKET
-50%
Akcijska cena 19,99 € Redna cena 39,98 €
Ogled izdelka