Priročnik za preživetje menopavze: od prvih simptomov do postmenopavze

85 % žensk v tridesetih in štiridesetih letih ima simptome (peri)menopavze, ki lahko trajajo tudi do 10 let pred nastopom menopavze.**

Čeprav je to naraven in neizogiben del življenja, gre lahko za izjemno turbulentno obdobje. Neredne in močne menstruacije, vročinski oblivi in nočno potenje, motnje spanja ter celo možganska megla in povečanje telesne teže. Vse to so znaki prehoda telesa v menopavzo. 

Clock_pink_woman

Razumevanje potovanja skozi menopavzo 

Menopavza je povsem normalno obdobje v življenju vsake ženske in pomeni čas, ko že 12 zaporednih mesecev nimate menstruacije. V povprečju se pojavi pri starosti 45-55 let, vendar je vsaka pot edinstvena! Mnoge ženske doživijo zgodnjo menopavzo že pred 45. letom starosti.

Prehod v menopavzo, imenovan perimenopavza, je lahko zelo različen. Lahko se začne do 10 let pred menopavzo in medtem ko nekatere lahko vanj preidejo brez večjih motenj, se večina znajde v viharju telesnih in čustvenih sprememb.

Te spremembe so posledica tega, da jajčniki proizvajajo vedno manj estrogena, dokler se v menopavzi popolnoma ne ustavijo.

Dve leti pred menopavzo sta najtežji, saj je upad estrogena največji. Po menopavzi, ko se začne postmenopavza, lahko občutite olajšanje, vendar se to ne zgodi pri vseh. Mnoge še vedno trpijo zaradi simptomov menopavze leta (ali celo desetletje) po zadnji menstruaciji.

Simptomi prizadenejo vsako žensko drugače, vendar jih je mogoče precej zlahka prepoznati!

Prvi znaki menopavze

Prehod vsake ženske v menopavzo je odvisen od kombinacije dejavnikov, kot so genetika, življenjski slog in splošno zdravje. Nekatere lahko doživijo le nekaj sprememb, medtem ko se pri večini pojavijo številni neprijetni simptomi.

PMS

Prvi znaki so lahko neopazni in se kažejo v obliki nerednih menstruacij. Lahko se pojavijo krajši ali daljši cikli, lažji ali močnejši izlivi ali pa se nekaj menstruacij sploh ne pojavi. Pri mnogih se v tem času simptomi PMS poslabšajo.

Sledijo lahko nočno potenje, težave s spanjem in nihanje razpoloženja. Telo bo začelo prelagati težo z bokov in stegen na trebuh, maščoba pa se lahko začne hitreje kopičiti. Daleč najpogostejši simptom pa so vročinski oblivi. V enem trenutku se boste počutile, kot da ste v vroči Sahari, v naslednjem pa kot da zmrzujete na Arktiki.

Druge spremembe, ki se v tem času lahko zgodijo, so:

  • upočasnjen metabolizem,
  • napihnjenost,
  • suhost nožnice in nelagodje,
  • nujnost uriniranja,
  • utrujenost in upad energije,
  • težave s spominom in koncentracijo,
  • izguba libida,
  • suha koža,
  • izpadanje las.

Kako obvladati prehod

Vse faze menopavze lahko prinesejo številne telesne in čustvene izzive. Že sama misel na menopavzo je lahko za večino ljudi premočna. Od krize identitete do občutka, da se poglavje vašega življenja zapira, ta leta lahko povzročijo negotovost in močno vplivajo na življenje. 

Številne ženske v menopavzi doživljajo globok občutek izgube. Spoznanje, da ni več mogoče imeti otroka, je lahko težka duševna sprememba. Sproži lahko občutek odtujenosti od njihove identitete kot plodnih žensk. 

Za tiste, ki doživljajo zgodnjo menopavzo pred 45. letom starosti, je položaj lahko še posebej zastrašujoč. Prihaja do neusklajenosti med tem, kako dojemate sebe in kaj menopavza pomeni za druge. Čutite, da bi morale biti na vrhuncu svojih moči, vendar vaše telo govori drugače.


Woman exercising

Spremembe oblike telesa in povečanje telesne teže lahko vplivajo na samospoštovanje in telesno podobo, saj je žensko v ogledalu vedno težje prepoznati.  

Zaradi vročinskih oblivov, ki se pojavijo kadar koli, se lahko sredi zime počutite kot v tropih. Nočno potenje vas oropa mirnega spanca in vas izčrpa. 

Za mnoge se menopavza pojavi v času največje poklicne aktivnosti. Kombinacija telesnih simptomov, nihanja razpoloženja in možganske megle lahko vpliva na delovno uspešnost in produktivnost. 

Vsak dan se lahko zdi kot divja vožnja, zaradi katere se počutite, kot da nimate nobenega nadzora nad svojim življenjem. Na žalost lahko simptomi trajajo več let, zato je pomembno, da se z njimi spopadete, preden vas popolnoma prevzamejo! 

Pet naravnih načinov za lajšanje simptomov menopavze

Z nekaterimi spremembami življenjskega sloga lahko izboljšate simptome menopavze ter lažje in udobneje preživite to obdobje. Na srečo obstaja nekaj načinov, kako lahko v teh letih ohranite dobro počutje.

1. Vadba! 

Redna telesna dejavnost ima v menopavzi številne prednosti. Izboljša lahko razpoloženje, poveča raven energije in spodbuja boljši spanec. Še posebej koristne so lahko dejavnosti, kot so hoja, joga, plavanje in vadba za moč. 

Poleg tega vadba pomaga ohranjati zmerno telesno težo, kar lahko ublaži nekatere simptome menopavze.

Ladies with yoga mats

2. Poskrbite za hidracijo telesa 

Suha koža je pogosta težava v menopavzi. Pri tem simptomu lahko pomaga 8-12 kozarcev vode, hkrati pa zmanjšuje napihnjenost, ki je povezana s hormonskimi spremembami. Poleg tega pitje vode pospešuje presnovo in lahko pomaga preprečiti pridobivanje telesne teže.

Hydration is key

3. Ne izpuščajte obrokov 

Neredno prehranjevanje in izpuščanje obrokov lahko poslabšata nekatere simptome, saj negativno vplivata na presnovo in lahko škodujeta hormonskemu zdravju.

Eat at regular intervals

4. Prednost dajte uravnoteženi prehrani

Uravnotežena prehrana, bogata z beljakovinami, pomaga preprečevati izgubo mišic in povečuje polnost, kar pripomore k hujšanju. To lahko pomaga stabilizirati raven sladkorja v krvi in podpira hormonsko ravnovesje.  

Zmanjšanje vnosa rafiniranega sladkorja, kofeina in alkohola lahko prav tako ublaži vročinske oblive in nočno potenje.

Eat a balanced diet

5. Naravna prehranska dopolnila s fitoestrogeni 

Pogosto spremembe življenjskega sloga niso dovolj, da bi menopavza postala bolj prijetna. Zato so dopolnila s fitoestrogeni odličen dodatek! 

Fitoestrogeni so rastlinske spojine, ki posnemajo delovanje estrogena v telesu. Pomagajo uravnovesiti raven hormonov in olajšajo simptome, kot so vročinski oblivi in nočno potenje. 

Te spojine najdemo v rastlinah, kot sta hmelj in črna detelja, za katere je dokazano, da zapolnijo vrzel zaradi upadanja ravni estrogena v (peri)menopavzi. 

Preberite, kako je Lena izboljšala kakovost svojega življenja z izbiro naravnih prehranskih dopolnil brez hormonov! 

Za Leno je bila menopavza ena sama grozljivka

Pozdravljeni, sem Lena in z vami bi rada delila svojo zgodbo o tem, kako sem se spopadla z menopavzo. Ko sem bila stara 44 let, se mi je zdelo, da sem pravkar začela živeti tako, kot sem si želela. Bila sem ločena, oba moja otroka sta bila na univerzi, zato sem bila precej sama. Vendar me to ni motilo; to je bil moj čas, ko sem lahko uživala v novih dejavnostih. Načrtovala sem, da se vpišem na tečaj salse, se naučim lončarstva in morda celo spoznam koga novega. 

Toda ravno ko sem hotela uživati v svobodi, se je moje telo začelo obračati proti meni. Menstruacija je trajala več kot teden dni in večino časa nisem vedela, kdaj jo lahko pričakujem. Poleg tega so bile zelo boleče. Spomnim se, da sem večkrat bila zaradi tega tudi na bolniški! 

To je bil šele začetek. Nisem se mogla osredotočiti in čez dan sem bila zelo utrujena. Ko pa sem končno legla, nisem mogla spati. Znojila sem se in včasih mi je bilo tako vroče, da sem se v postelji samo premetavala. 

Vsi moji načrti so splavali po vodi. Počutila sem se, kot da ne morem nadzirati svojega telesa, in to sem sovražila. Nisem mogla biti aktivna in nisem hotela biti niti med ljudmi, ker nikoli nisem vedela, kdaj me bodo spet zajeli vročinski oblivi. 

Komaj sem čakala, da pride menopavza, vendar je zdravnik rekel, da bo do nje zaradi moje starosti morda minilo še več let! Nisem si mogla predstavljati, da bi tako živela še minuto, kaj šele leta!   

Raziskovala sem, ali obstaja način, da bi svoje težave odpravila na naraven način. Spremenila sem prehrano, nehala sem piti alkohol in si zadala cilj, da dan začnem s kratkim sprehodom. Zdelo se mi je, da sem na začetku opazila razliko, vendar je bila to bolj želja. 

The hot flashes are finally gone!

Lena: „Končno spim celo noč in vročinski oblivi so izginili!“

Prebrala sem veliko člankov na spletu in celo jemala predpisano hormonsko dopolnilo, da bi ublažila nekatere simptome, ki sem jih čutila. Toda če sem iskrena, me je skrbelo vnašanje hormonov v moje telo, po jemanju pa se nisem počutila nič bolje. 

Takrat sem začela brati forume; vedeti sem morala, kaj počnejo druge ženske in ali jim kaj pomaga. 

Neka ženska, ki je bila približno istih let kot jaz, mi je priporočila M-Pause. Zanimalo me je, v čem je ta izdelek drugačen, in takrat sem izvedela za fitoestrogene. Nikoli nisem vedela, da lahko uravnovesim raven estrogena brez kakršnih koli hormonov! 

Odločila sem se, da preizkusim, in izkazalo se je, da je bilo točno to, kar sem potrebovala. Uporabljam ga že 6 mesecev in vesela sem, da sem mu dala priložnost! Boleče menstruacije so postale obvladljive in zelo sem bila vesela, ko so izginili vročinski oblivi. 

Zdaj se počutim tako svobodno. Ponovno sem pridobila nadzor nad svojim telesom in iskreno lahko rečem, da se počutim, kot da ne preživljam menopavze. Končno imam dovolj energije, da sem lahko aktivna, da lahko plešem in se ukvarjam s svojimi strastmi. 

M-Pause je bil v zadnjih mesecih moja rešilna bilka. Omogočil mi je, da sem si povrnila samozavest. Tečaji salse so bili odlični! Brez pomoči M-Pause tega nikoli ne bi zmogla.

M-Pause – za mirno in prijetno (peri)menopavzo

Prehodnim letom pred in po menopavzi ni mogoče ubežati, vendar obstaja način, kako se v tem težkem življenjskem obdobju počutiti (in izgledati!) bolje. M-Pause je popolnoma naravna rešitev brez hormonov za podporo telesu v času hormonskih sprememb. 

Z ekstraktoma hmelja in črne detelje M-Pause nudi olajšanje med upadom estrogena v telesu in pomaga ublažiti pomembne simptome, povezane s perimenopavzo in menopavzo, ki spremenijo življenje.

M-Pause je popolno prehransko dopolnilo k vsakodnevni rutini, ki spodbuja udobno menopavzo z manj vročinskimi oblivi in z zmanjšanim nočnim potenjem, boljšim spancem in večjo zbranostjo čez dan. 

Za več samozavesti in vitalnosti - tudi v času zahtevnih hormonskih sprememb.

Mirno preizkusite M-Pause!

Samo za kratek čas smo pripravili posebno akcijsko ponudbo na izdelek M-Pause. Ne zamudite je!  

In ker smo tako prepričani v učinkovitost tega izdelka, vam ponujamo 30-dnevno garancijo vračila denarja.

Izkoristite ugodno ponudbo in si povrnite nadzor nad svojim telesom. Pohitite, zaloga je omejena!

**Viri 

Fugate Woods, N., PhD, RN, Sullivan Mitchell, E., PhD, RN. “Symptoms during the perimenopause: prevalence, trajectory, and significance in women’s lives”. The American Journal of Medicine (2005), Vol 118, 145-245. https://www.amjmed.com/article/S0002-9343(05)00885-5/pdf 

Cleveland Clinic Medical. “Menopause: What It Is, Age, Stages, Signs & Side Effects.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/21841-menopause 

“11 Natural Ways to Reduce Symptoms of Menopause.” Healthline, www.healthline.com/nutrition/11-natural-menopause-tips

Izbrani izdelki za vas