8 nasvetov za boj proti napihnjenosti v menopavzi in pridobivanju telesne teže

Leta prinašajo modrost, izkušnje in ... širjenje obsega pasu? Raziščimo povezavo med menopavzo in povečanjem telesne teže!

Sensilab_Article-cover__lean-feminine-sanitary-napkin_719_409

Perimenopavza in menopavza sta pomembni obdobji v življenju ženske. Perimenopavza je postopen prehod, ko ženske že občutijo določene simptome menopavze, vendar še vedno dobivajo menstruacijo. Menopavza običajno nastopi v zgodnjih petdesetih letih in pomeni konec menstrualnega cikla ter novo poglavje v življenju. To obdobje preobrazbe je sicer naravni del staranja, vendar prinaša številne edinstvene izkušnje in izzive. 

Med drugimi spremembami ženske v tem življenjskem obdobju pogosto občutijo spremembo oblike telesa, ki jo pogosto spremlja povečanje telesne teže. To je v veliki meri posledica hormonskih sprememb, zlasti zmanjšanja ravni estrogena.

Pred menopavzo imajo ženske običajno več teže okoli bokov in stegen, kar pogosto imenujemo "hruškasta" oblika postave. Ko se začne menopavza in raven estrogena upade, se ta vzorec spremeni. Okoli trebuha se nabira maščoba, kar vodi do tipičnega trebuha menopavze.

Meno belly

Ta sprememba v porazdelitvi maščobe ni le kozmetični, temveč tudi zdravstveni problem. Pri ženskah po menopavzi lahko trebušna maščoba predstavlja 15 do 20 % celotne telesne teže. To je znatno povečanje v primerjavi s 5 do 8 % pri ženskah pred menopavzo.** Tovrstno povečanje trebušne maščobe lahko povzroči večje tveganje za zdravstvene težave, kot so bolezni srca in sladkorna bolezen, zato je za ženske v tem življenjskem obdobju ključnega pomena, da uravnavajo svojo telesno težo. 

Čeprav menopavza morda povzroči nekatere neizogibne spremembe naše telesne teže in oblike telesa, je še vedno mogoče ponovno pridobiti nadzor nad tem, kako vpliva na našo postavo in zdravje. Toda najprej moramo razumeti, kako in zakaj se te spremembe zgodijo!  

Sprememba hormonov v menopavzi in povečanje telesne teže  

Vzrok za večino sprememb v menopavzi so hormoni. Za začetek je estrogen običajno odgovoren za usmerjanje maščobnih celic na boke in stegna. V perimenopavzi in menopavzi, ko raven estrogena upade, se povezava prekine in shranjevanje maščob se premakne na trebuh. 

Estrogen vpliva tudi na druge telesne funkcije, vključno s črevesnim mikrobiomom. Raziskave kažejo, da se lahko z upadom ravni estrogena v menopavzi spremeni ravnovesje črevesnih bakterij. Neuravnoteženo črevesje je povezano s povečanim skladiščenjem maščob, počasnejšo presnovo in odpornostjo na inzulin, kar je vse izziv za uravnavanje telesne teže. 

Poleg tega estrogen deluje na drug hormon: inzulin. Nižja raven estrogena lahko povzroči povišan krvni sladkor, poveča apetit in povzroči, da se počutimo letargične. Ko se krvni sladkor zviša, telo sprosti več inzulina, zaradi česar se tudi ob skrbni prehrani kopiči več kalorij.

Nizka raven estrogena lahko povzroči tudi zadrževanje odvečne vode v telesu, kar se kaže v napihnjenosti. Občutek utesnjenosti in polnosti ni le fizično neverjetno neprijeten, ampak lahko prav tako povzroči, da se zdi trebuh menopavze večji, kot je v resnici. 

Oestrogen and testosterone levels

Pred menopavzo in med njo se pri ženskah občutno zniža raven testosterona. Testosteron, čeprav ga običajno povezujemo z moškimi, je ključnega pomena tudi za ženske, saj je odgovoren za ohranjanje mišične mase.

Mišice so elektrarne, ki kurijo kalorije, zato se ob izgubi mišične mase zaradi upadanja testosterona zmanjša sposobnost telesa za kurjenje kalorij. Ta presnovna sprememba lahko povzroči kopičenje maščobe, zlasti v predelu trebuha.  

Hormonske spremembe v menopavzi so očitno zelo kompleksne in medsebojno zelo povezane, vendar so še vedno le en delček sestavljanke za pridobivanje telesne teže v menopavzi. Prehod v perimenopavzo in menopavzo ni le fizično potovanje, temveč je globoko prepleten s čustvenimi in psihološkimi spremembami.

Tihi boj, ki se skriva za trebuhom menopavze 

Psihološke spremembe v menopavzi so lahko enako zahtevne kot telesni simptomi. Duševno zdravje morda ni prva stvar, ki vam pride na misel, ko razmišljate o povečanju telesne teže, vendar ima pomembno vlogo. 

Za ohranjanje zdravega življenjskega sloga so potrebni motivacija, energija in pozitivna miselnost. Zaradi slabega razpoloženja in utrujenosti, povezanih z menopavzo, pa je težko najti zagon za vadbo ali izbiro hranljivih obrokov. Pomanjkanje energije lahko vodi v opuščanje vadbe, nihanje razpoloženja pa lahko povzroči, da iščemo uteho v hrani. Sčasoma se te odločitve lahko kopičijo in vodijo v pridobivanje telesne teže. 

To življenjsko obdobje pogosto spremlja povečana raven stresa. Ne glede na to, ali gre za spremembe v družinski dinamiki, poklicne pritiske ali preprosto za čustvene obremenitve zaradi menopavze, je stres stalen spremljevalec številnih žensk. To lahko zmoti uravnavanje apetita, kar vodi v vzorce prenajedanja ali nagibanja k uživanju nezdrave hrane za tolažbo. Sproži tudi sproščanje kortizola, stresnega hormona. Povišane ravni kortizola so povezane s povečanim skladiščenjem maščob, zlasti v predelu trebuha, kar dodatno prispeva k nastanku "meno trebuha". 

Če želimo v teh prelomnih letih podpirati svoje zdravje in ohranjati zdravo telesno težo, se moramo zavedati, da je obravnava čustvenih vidikov enako pomembna kot obvladovanje telesnih simptomov.

Globlji vpliv pridobivanja telesne teže v menopavzi  

Za mnoge trebuh menopavze simbolizira širše spremembe, ki se dogajajo v telesu. Ob telesnih spremembah se ženske pogosto spopadajo z izgubo samozavesti. Skupaj z drugimi simptomi menopavze lahko ženske izgubijo stik s svojo ženskostjo in se znajdejo v globoki krizi identitete. Zrcalo ne odraža le spreminjajočega se telesa, temveč tudi spreminjajočo se zavest o sebi, zaradi česar so telesne težave v menopavzi še bolj čustveno zapletene. 

Medtem ko so čustveni učinki pomembni, so enako zaskrbljujoče tudi zdravstvene posledice trebušne ali visceralne maščobe. Ne gre le za to, če se boste lahko oblekli v najljubšo obleko ali se na plaži počutili samozavestno. Visceralna maščoba se ovija okoli vitalnih organov, s čimer lahko moti njihovo delovanje in pripravi teren za zdravstvene zaplete. 

Bolezni, kot so sladkorna bolezen, srčno-žilne težave in osteoartritis, postanejo pogostejša tveganja. Nedavna študija je poudarila, da tudi če se tehtnica ne premakne, že samo prerazporeditev teže na srednji del telesa med menopavzo poveča tveganje za bolezni srca in ožilja. Kopičenje maščobe lahko poveča možnosti za nastanek srčnih obolenj, sladkorne bolezni in drugih resnih zdravstvenih izzivov.** 

Menopavza je pot samospoznavanja, sprejemanja in prilagajanja. Z razumevanjem telesnega in čustvenega vpliva meno trebuha se lahko bolje pripravimo na to prehodno obdobje z močjo in samozavestjo.

Kako zmagati v boju proti meno trebuhu  

Prehajanje skozi menopavzo je lahko zahtevno potovanje, vendar lahko nekatere praktične strategije pomagajo pri obvladovanju napihnjenosti v menopavzi, povečanja telesne teže in trebuha v menopavzi!

Sprejmite ciljno usmerjene treninge 

Intervalni trening visoke intenzivnosti (HIIT vadba) je v obdobju menopavze lahko še posebej učinkovit. Pospešuje presnovo in kurjenje maščob, kar pomaga pri odstranjevanju trebušne maščobe. Združite ga z vadbo za moč, da ohranite mišično maso, ki se s starostjo naravno zmanjšuje, zaradi česar je uravnavanje telesne teže težje. 

HIIT

Prehranjujte se premišljeno 

Ker se metabolizem spreminja, je treba prilagoditi prehrano. Osredotočite se na polnovredna živila ter zmanjšajte količino enostavnih ogljikovih hidratov in sladkorjev, ki lahko še povečajo trebušno maščobo. Vključite živila, bogata s fitoestrogeni, kot sta laneno seme in soja, ki lahko pomagajo uravnovesiti nihanje ravni hormonov.

Mindful eating

Čez dan ostanite aktivni

Zaradi sedečega načina življenja, ki se pogosto pojavlja s starostjo, se lahko poveča telesna teža. Enostavne spremembe, kot je izbira stopnic ali kratkih hitrih sprehodov, lahko preprečijo naravno upočasnitev presnove in pomagajo v boju proti trdovratni trebušni maščobi.

Staying active

Obvladovanje stresa, obvladovanje telesne teže  

Menopavza lahko povzroči povečan stres, kar lahko vodi v povečanje telesne teže, zlasti okoli sredine telesa. Tehnike, kot so meditacija, globoko dihanje in celo čas za hobije, lahko pomagajo nadzorovati raven kortizola (stresnega hormona, povezanega s trebušno maščobo). 

Stress management

Prednost dajte spanju

Hormonske spremembe med menopavzo lahko motijo vzorce spanja. Vendar je kakovosten spanec ključnega pomena za uravnavanje telesne teže. Vzpostavite pomirjujočo rutino pred spanjem in po potrebi razmislite o naravnih dodatkih, kot je melatonin. 

A good night's sleep

Ostanite hidrirani  

Sposobnost telesa, da zadržuje vodo, se s starostjo in hormonskimi spremembami zmanjšuje. Pitje zadostne količine vode pomaga pri prebavi, ohranja aktivno presnovo in lahko pomaga zmanjšati napihnjenost, ki je pogost simptom menopavze. 

Hydration is key

Poiščite podporo in skupnost 

Vključitev v podporne skupine ali fitnes tečaje, prilagojene ženskam v menopavzi, lahko zagotovi motivacijo in razumevanje. Izmenjava izkušenj in strategij lahko to prehodno obdobje naredi manj zastrašujoče.

Community

Posezite po naravnih rešitvah  

Izdelki z naravnimi ekstrakti, kot so črna detelja, hmelj, ašvaganda in ženšen, lahko pomagajo ublažiti neprijetne učinke menopavze, kot so vročinski oblivi, prekomerno potenje in razdražljivost ter zmanjšajo stres in utrujenost. 

Natural solutions

Turbulentno obdobje menopavze pozna tudi Sarah: „Moje telo se je spreminjalo tako, kot nisem pričakovala“ 

Ime mi je Sarah in menopavza me je močno prizadela. V zgodnjih petdesetih letih se je moje telo spremenilo tako, kot nisem pričakovala. Pridobila sem na teži, zlasti okoli trebuha, kar je bilo zame nenavadno, saj prej nikoli nisem imela teh težav. Tudi moje razpoloženje je bilo vse prej kot dobro, zlasti ker sem se nenehno spopadala z vročinskimi oblivi in neprespanimi nočmi.  

Počutila sem se neprijetno v svoji koži, sramovala sem se sprememb na svojem telesu. Zaradi stresa sem se začela prepirati z možem in dvema odraslima otrokoma. Imela sem občutek, da izgubljam nadzor nad svojim življenjem. 

Nekega dne sem našla forum, na katerem so razpravljali o naravnih izdelkih za obvladovanje menopavze. Obupana nad rešitvijo sem se odločila preizkusiti paket z dvema izdelkoma, ki sta obljubljala olajšanje.

„Trdovratna trebušna maščoba je nenadoma izginila!“ 

Po priporočilih drugih žensk na forumu sem vedela, da moram poiskati sestavine, kot sta črna detelja in hmelj, ki bi mi pomagali pri vročinskih oblivih in potenju. Opazila sem, da so bile moje prehranjevalne navade slabše, kadarkoli sem se počutila preobremenjeno, zato sem želela tudi nekaj, kar bi mi pomagalo obvladati stres. 

Nekega dne sem na spletu naletela na paket Olajšanje pri menopavzi in videla, da obljublja rešitev za točno tiste težave, s katerimi sem se ukvarjala, in vsebuje naravne sestavine, ki sem jih iskala. Prepričalo me je, da so svoje trditve podkrepili s študijami. 

Izkazalo se je, da sem se odločila pravilno! Hitro sem opazila, da so se moji simptomi umirili. Vročinski oblivi so postali redkejši, moje razpoloženje se je začelo umirjati in končno sem se lahko naspala. Vse to brez negativnih stranskih učinkov!

V naslednjih nekaj mesecih sem opazila še nekaj - shujšala sem. Ker je bil moj apetit stabilnejši in sem imela več energije za sprehode, je trdovratna trebušna maščoba nenadoma izginila! Skupaj sem s pomočjo teh izdelkov izgubila 4* kg.

Poleg sprememb na mojem telesu pa se je popolnoma spremenil tudi moj pogled na življenje. Začela sem se počutiti bolj podobna sebi, imela sem nadzor nad svojimi čustvi, drastično pa se je seveda izboljšal tudi moj odnos z družino. Zelo sem vesela, da sem našla to rešitev! 

Paket Olajšanje pri menopavzi – dvojna obramba pred težavami menopavze  

Paket Olajšanje pri menopavzi je popolna rešitev na naravni osnovi za ženske, ki se spopadajo z izzivi menopavze. Ta paket je posebej zasnovan za pomoč pri obvladovanju simptomov menopavze in podporo pri hujšanju v tem obdobju, vključno s težavo povečanja obsega trebuha v menopavzi. 

Ta rešitev je sestavljena iz dveh izdelkov, ki skupaj obravnavata večplastno problematiko menopavze. 

AdrenaLux vsebuje ašvagando, ženšen, vitamin B5, magnezij in črni poper. Formula je bila zasnovana tako, da pomaga pri zmanjševanju stresa, izboljšanju spanja in podpira izgubo telesne teže. Glede na številne študije lahko patentirani ekstrakt ašvagande Sensoril® pomaga zmanjšati stres do 62,2* % v samo 60 dneh. Poleg tega izboljša spanec za 67* % in zagotavlja 2* krat boljšo zbranost.

Graf 1

M-Pause – s hmeljem, korenino cikorije in črno deteljo – namenjen je drugim simptomom menopavze, kot so povečanje telesne teže, vročinski oblivi, nihanje razpoloženja in motnje spanja. Patentiran ekstrakt hmelja, Lifenol®, znatno zmanjša nelagodje v menopavzi, v samo 6 tednih 4*x zmanjša vročinske oblive in po 2 mesecih 2*x zmanjša nočno potenje.

Graf 2

Ta dvojni pristop zagotavlja, da se ne osredotočamo le na en vidik menopavze, temveč jo obravnavamo v celoti, vključno z vsemi simptomi, ki privedejo do povečanja telesne teže in trebuha!

Paket Olajšanje pri menopavzi ni le dodatek, temveč celosten pristop k obvladovanju menopavze. Je naraven, varen in zasnovan tako, da deluje skupaj z vašim telesom in vam pomaga, da to življenjsko obdobje preživite z zaupanjem in lahkoto. 

Zagotovite si ekskluzivni popust na paket Olajšanje pri menopavzi! 

Samo za omejen čas vam ponujamo poseben popust na ta fantastični duo, ki vam bo pomagal olajšati obdobje menopavze, zmanjšati nočno potenje in vročinske oblive, ublažiti razdražljivost in nihanje razpoloženja ter še mnogo več!

Tako prepričani smo v učinkovitost paketa Olajšanje pri menopavzi, da vam nudimo 30-dnevno garancijo vračila denarja! 

Pohitite, zaloge so omejene!

*Učinki uporabe izdelka se lahko razlikujejo pri posameznikih in lahko odstopajo od opisanih na spletni strani. Naši izdelki niso namenjeni preprečevanju ali zdravljenju katerekoli bolezni ali resnih obolenj.

**Viri: Kodoth, Varna et al. “Adverse Changes in Body Composition During the Menopausal Transition and Relation to Cardiovascular Risk: A Contemporary Review.” Women’s health reports (New Rochelle, N.Y.) vol. 3,1 573-581. 13 Jun. 2022, doi:10.1089/whr.2021.0119 Fenton, Anna. “Weight, Shape, and Body Composition Changes at Menopause.” Journal of mid-life health vol. 12,3 (2021): 187-192. doi:10.4103/jmh.jmh_123_21 Heyerick, Arne, et al. “A First Prospective, Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study on the Use of a Standardised Hop Extract to Alleviate Menopausal Discomforts.” Maturitas, vol. 54, no. 2, 2006, pp. 164–175., https://www.maturitas.org/article/S0378-5122(05)00282-3/fulltext Auddy, Biswajit & Hazra, Jayram & Mitra, Achintya & Abedon, Bruce & Ghosal, Shibnath. (2008). A Standardised Withania Somnifera Extract Significantly Reduces Stress-Related Parameters in Chronically Stressed Humans: A Double-Blind, Randomised, Placebo-Controlled Study. Journal of American Nutraceutical Association. 11. 50  

Izbrani izdelki za vas

30-DNEVNI PAKET
-50%
Akcijska cena 19,99 € Redna cena 39,98 €
Ogled izdelka
HORMONSKO RAVNOVESJE
-35%
Akcijska cena 25,99 € Redna cena 39,99 €
Ogled izdelka