Menopavza in vročinski oblivi

Vročinski oblivi so nenadni občutki vročine, ki preplavijo telo in obraz. Pogosto jih spremljata potenje in razbijanje srce. Nekatere ženske jih doživljajo občasno in brez večjih neprijetnosti, druge pa pogosto in intenzivno, kar lahko moti spanec, delo in splošno počutje.

Hot flushes in menopause

Kaj so vročinski oblivi?

Vročinski oblivi so večinoma posledica hormonskih nihanj, zlasti nižje ravni estrogena, ki motijo uravnavanje telesne temperature. Začnejo se lahko v perimenopavzi – obdobjem pred menopavzo, ko imate še vedno menstruacijo – in lahko trajajo še več let po njej.

Ali so vročinski oblivi resno stanje?

Na splošno so vročinski oblivi neškodljivi. Če pa jih spremljajo simptomi, kot so hujšanje, driska ali mišična šibkost, se je treba posvetovati z zdravnikom, da se izključijo drugi vzroki.

Ali je vročinske oblive mogoče obvladati?

Obvladovanje vročinskih valov je v celoti odvisno od resnosti njihovega vpliva na vaše vsakdanje življenje. Pri nekaterih ženskah so lahko relativno blagi in jih ni potrebno zdraviti, pri drugih pa so bolj moteči. Na srečo obstaja kar nekaj rešitev za lajšanje vročinskih oblivov.

Sprememba življenjskega sloga

S spreminjanjem nekaterih življenjskih navad lahko občutno ublažite vročinske oblive. Čeprav se zdi, da je zdrav življenjski slog v stresnem sodobnem svetu izziv, lahko že majhne spremembe prinesejo občutne koristi. Enostavne spremembe, kot so joga, dihalne vaje ali druge sprostitvene vaje, lahko prinesejo opazen napredek.

Zmanjšajte uživanje alkohola

Alkohol lahko vpliva na uravnavanje temperature v telesu. Ko jetra razgrajujejo alkohol, proizvajajo toploto, zaradi česar se vročinski oblivi še poslabšajo. Poleg tega alkohol širi krvne žile, kar povzroča rdečico na obrazu in celo potenje, medtem ko se telo poskuša znebiti toksinov.

Odvadite se kofeina

Kofein je poživilo, zaradi katerega ste lahko nervozni. To lahko sproži vročinske oblive in razbijanje srca.

Prenehajte s kajenjem

Zaradi nikotina v cigaretah se v telesu sproščajo kemikalije, ki zvišajo srčni utrip in telesno temperaturo, kar povzroča vročinske oblive.

Naučite se obvladati stres in tesnobo

Stres in tesnoba lahko v vašem živčnem sistemu sprožita odziv 'boj ali beg', kar povzroči vročinske oblivein potenje. Kognitivno-vedenjska terapija se je izkazala za učinkovit pristop k obvladovanju simptomov menopavze, vključno z vročinskimi oblivi.

Pogovorite se z osebnim zdravnikom

O vseh zdravilih, ki jih jemljete, ali zdravstvenih težavah, ki jih imate, se pogovorite s svojim zdravnikom, saj lahko nekatera od njih simptome vročinskih oblivov še poslabšajo. Vaš osebni zdravnik vam lahko svetuje, kako te spopasti s temi učinki.

Ostanite hladni

Pri obvladovanju neprijetnih vročinskih oblivov si lahko pomagate s spremembo okolja. Izberite lažja, večplastna oblačila, ki jih lahko zlahka odstranite. Izberite tanjše materiale posteljnine, ki dihajo, ter poskrbite, da bo vaš bivalni prostor hladen. Po potrebi uporabite ventilator.

Hot flashes

Možnosti hormonskega zdravljenja

Zelo učinkovita možnost zdravljenja vročinskih oblivov v menopavzi je hormonsko nadomestno zdravljenje (HNZ), za katerega lahko povprašate svojega osebnega zdravnika. Vročinski oblivi so predvsem posledica zmanjšanja ravni hormonov, zlasti estrogena, HNZ pa poskuša te hormone obnoviti. Poleg tega HNZ prinaša tudi dodatne koristi za zdravje, saj zmanjšuje tveganje za osteoporozo in bolezni srca in ožilja, zlasti če se začne izvajati znotraj desetih let po nastopu menopavze.

Možnosti zdravljenja brez hormonov

HNZ ni univerzalna rešitev in pomembno se je zavedati, da je le ena od številnih možnosti zdravljenja, ki so na voljo. Za tiste, ki morda niso primerni kandidati za HNZ, obstajajo alternativna zdravila, ki so učinkovita pri obvladovanju simptomov, kot so vročinski oblivi. Vendar pa je treba ta zdravila zaradi morebitnih neželenih učinkov skrbno preučiti in se o njih pogovoriti z osebnim zdravnikom.

Klonidin

To zdravilo se primarno uporablja za uravnavanje visokega krvnega tlaka. Je odlična alternativa HNZ, vendar morda ni primerno za posameznike, ki jemljejo druga zdravila, ali tiste z nizkim krvnim tlakom. V večjih odmerkih lahko klonidin moti spanje, kar je dejavnik, ki ga bo moral vaš zdravnik upoštevati, preden vam ga bo predpisal.

Gabapentin

Gabapentin, ki se običajno uporablja za obvladovanje epilepsije ali kroničnih živčnih bolečin, je znan tudi po tem, da lajša vročinske oblive. Žal lahko večji odmerki povzročijo neželene učinke, kot so zaspanost, suha usta in povečanje telesne teže.

Antidepresivi

Nekateri antidepresivi, zlasti selektivni zaviralci ponovnega privzema serotonina (SSRI) in selektivni zaviralci ponovnega privzema noradrenalina (SNRI), se lahko predpišejo kot alternativa za zdravljenje vročinskih oblivov, kadar uporaba HNZ ni varna. O tej možnosti se morate nujno posvetovati z osebnim zdravnikom, saj ta zdravila nimajo dovoljenja za zdravljenje vročinskih oblivov in lahko v velikih odmerkih povzročijo tudi neželene učinke, od katerih nekateri posnemajo simptome menopavze, vključno z nižjim libidom, slabostjo in suhimi usti.

Sensilabov M-Pause

Poleg teh strategij lahko preizkusite tudi s 100-odstotno naravnim prehranskim dopolnilom M-Pause, ki je popolnoma brez hormonov. M-Pause je bil zasnovan za podporo ženskam, ki doživljajo simptome perimenopavze in menopavze, ter ponuja naraven pristop k zmanjšanju vročinskih oblivov ter ohranjanju občutka miru in udobja.

Vročinski oblivi so skupna izkušnja številnih žensk v menopavzi. Spremembe življenjskega sloga lahko prinesejo olajšanje, vendar je pomembno, da se s svojim zdravnikom odkrito pogovorite o vseh razpoložljivih možnostih zdravljenja, vključno s HNZ in uporabo naravnih prehranskih dopolnil, kot je M-Pause, da bi našli najprimernejši pristop za svoje potrebe. Ne pozabite, da je iskanje pomoči ena najpomembnejših stvari, ki jih lahko storite.