10 najučinkovitejših hranil za razstrupljanje

Se v zadnjem času počutite brez energije? Mogoče živite v precej toksičnem okolju, kadite, pijete alkohol in nezdravo jeste? Z očiščenjem s pomočjo določene hrane lahko eliminirate strupe iz organizma, izboljšate počutje in videz kože ter uredite prebavo.

image

1. ARTIČOKE

Če se neredno in nezdravo prehranjujete, pogosto pa tudi popijete kozarec ali dva alkohola preveč, potem je čas, da v lasten jedilnik vnesete artičoko. Kuhana v sopari vam bo pomagala vzpostaviti ravnovesje v telesu. Ker vsebuje veliko antioksidantov in vlaknin, stimulira delovanje jeter in pomaga pri prebavi in očiščevanju telesa po mastnih obrokih.

2. JAGODIČJE

Robide, maline, borovnice, brusnice, jagode, češnje vsebujejo veliko vitaminov, mineralov, antioksidantov, vlaknin in zelo malo kalorij. Izboljšajo prebavo, izgled kože in las, delujejo odvajalno.

3. LIMONE

Eliminirajo škodljive snovi v telesu zaradi vsebnosti močnega antioksidanta vitamina C. Izboljšajo delovanje imunskega sistema, pomagajo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje žil, kosti, hrustanca, dlesni, kože in zob ter zmanjšujejo utrujenosti in izčrpanost.

4. VODNA KREŠA

Podobno kot rabarbara ima tudi vodna kreša močan diuretični učinek. Enostavno jo dodajte solati ali v sendvič, k zelenjavnim lončnicam ali obaram. Listi vsebujejo vitamine B, E, C, K, cink.

5. LAN

Lanena semena so bogata z vlakninami, ki vežejo in eliminirajo toksine iz prebavil, hkrati pa oskrbijo prebavne celice z omega 3 maščobnimi kislinami. Dodajte jih v sadni ali žitni smoothie.

6. JABOLKA

Pojejte vsaj eno vsak dan, saj vsebuje vlaknine, vitamine, flavonoide, terpene ipd., ki stimulirajo tvorbo žolča in pomagajo jetrom izločiti in eliminirati škodljive snovi kot so kovine, aditivi, pesticidi,…

7. RJAVI RIŽ

Vsebuje vitamine B kompleksa, selen, magnezij, mangan, fosfor, vlaknine in čisti debelo črevo ter ščiti jetra.

8. INGVER

Zmanjša slabost, pospeši prebavo, zmanjša napihnjenost, tudi bolečino ob napenjanju in izboljša delovanje imunskega sistema.

9. ACAI JAGODE

Acai jagode so polne antioksidantov, polifenolov in antocianinov, ki so nepogrešljivi v spopadanju s prostimi radikali. Vsebujejo tudi rastlinske sterole, ki preprečujejo nalaganje slabega holesterola v našem telesu. Poleg tega so dober vir vlaknin, imajo nizek glikemični indeks in so bogate z vitamini in minerali.

10. ZELENI ČAJ

S pitjem zelenega čaja boste poskrbeli za razstrupljanje organizma, pospešili metabolizem in pridobili potrebno energijo. Hkrati vas bo čaj umiril in sprostil.

Izbrani izdelki za vas