10 nutricističnih zapovedi (1. del)

Nutricisti so znani po tem, da dajejo ogromno nasvetov, kar se tiče prehrane med hujšanjem. Zate smo zbrali najboljših 10 zapovedi, ki se jih morate med hujšanjem in tudi drugače vedno držati.

 

image

1.      Pred vsakim obrokom se vprašajte, če ste zares lačni

Naučite se razlikovati med »lačnimi očmi« in dejansko lakoto. Tradicionalno hujšanje z zmanjšanjem vnosa kalorij je lahko izredno naporno, če ste bili vajeni pojesti vseee kar ste zagledali in je izgledalo okusno. Odslej se ob 17.00, ko boste posegli po prigrizku vprašajte, ali ste zares lačni, ali vam je le dolgčas in imate »lačne oči« - presenečeni boste nad tem, čemu vsemu se lahko odpoveste.

2.      Ne obremenjujte se s prepovedmi

Rajši se osredotočte na pijačo in jedačo, ki jo lahko jeste in ki jo radi jeste! Če boste cel dan razmišljali le o hamburgerju – ki ste si ga sami sebi prepovedali, s svojo dieto ne boste prišla niti skozi en teden. Namesto tega rajši razmišljajte o cvetači na žaru, semenih granatnega jabolka, ki pokajo pod tvojimi zobmi – tako boste svojo pozornost preusmerili na zdravo in okusno hrano, po kateri boste siti dalj časa, spremembe pa se bodo poznale tudi na zmanjšanih oblogah na trebuščku.

3.      Jejte naravno in ne »naravno«

Če mislite, da je sadje, ki ste ga kupili v trgovini izredno zdravo, polno vitaminov in je zrastlo na bio vrtičku, se žal močno motite. Obstaja ogromno raziskav, ki pričajo o sadju, ki pride v trgovino in ga tam pošpricajo z dodatki za sijaj; solata, ki vsebuje rastne hormone in raste v nedogled – o vprašanju ali je ta solata sploh kdaj bila na vrtičku pa ne želim niti razmišljati. Če želite svojemu telesu dati sadje in zelenjavo polno vitaminov, ki ne bo umetno obdelana, predelana in pridelana, rajši kot v trgovino zavijte na okoliško kmetijo ali lokalno tržnico –  brbončice bodo ponorele. 

4.      Gibajte se

Gibanje je za izgubo in vzdrževanje teže izredno pomembno. Svoje gibanje najlažje nadzorujemo z dnevnikom gibanja – označujte si minute, ki ste jih porabili za svojo vadbo – pa če je to hitra hoja, tek, ali le nekaj trebušnjakov in sklec. Tako boste vedno kontrolirali svoje telo in aktivnost. 

5.      Ne izločajte maščobe iz prehrane

Pogosta napaka, ki jo delamo – da bi izgubili maščobo, jo nehamo uživati. Vendar obstajajo maščobe, ki so zdrave in koristne za naše telo, možgane in oženje pasu – to so predvsem omega 3 maščobe, ki jih za razliko od omega 6 maščob nikakor ne moremo zaužiti dovolj s prehrano.