Kako se znebiti kandide v 3 preprostih korakih

Napihnjenost, izcedek iz nožnice, prebavne težave, vetrovi, želja po sladkem in možganska megla imajo več skupnega, kot si morda mislite. Vse te simptome lahko povzroči prekomerna rast zahrbtne glivice – kandide! Odkrijte, kako pozdraviti kandido na naraven in trajen način.

Candida problems

Glivica, zaradi katere imate težave

Kandida je vrsta glivice, ki živi v vašem telesu in znotraj njega. To pomeni, da jo lahko najdete na koži ter v ustih, spolovilu in črevesju. Težava nastane, ko se kandida razmnoži in poruši ravnovesje med dobrimi in slabimi bakterijami.

To se lahko zgodi zaradi nezdrave, sladke hrane, zdravljenja z antibiotiki, stresa, oslabljenega imunskega sistema, kontracepcijskih sredstev, sladkorne bolezni in hormonskega neravnovesja. Ker so vzroki tako številni, ni presenetljivo, da je približno 75 % žensk že imelo vaginalno glivično  okužbo, približno 45 % pa jo bo imelo več kot enkrat. Če pa ukrepate hitro, lahko simptome kandide ustavite, preden resno vplivajo na vaše življenje.

Simptomi kandide: 8 opozorilnih znakov

Preden razkrijemo, kako se znebiti kandide, poglejmo najpogostejše simptome kandide.

1. Neprijeten vonj, srbečica in izcedek

Prekomerna razrast kandide v spolovilu povzroči vaginalno glivično okužbo, ki jo zlahka prepoznamo po rdečici, oteklini, srbenju, bolečem spolnem odnosu in gostem, belem izcedku.

2. Napihnjenost, vetrovi in prebavne težave

Ko kandida zavlada vašemu črevesju, poruši ravnovesje mikrobiote, prekomerno fermentira ogljikove hidrate in sproži vnetje, kar lahko vodi do nenavadne napihnjenosti, prekomernih vetrov, želodčnega nelagodja ali zaprtja.

3. Občutek utrujenosti in izčrpanosti

Ko kandida poruši ravnovesje v črevesju, poslabša njegovo sposobnost pravilnega vsrkavanja hranilnih snovi. To pomeni, da ne boste dobili vseh potrebnih hranil, ki so potrebna za zdravo raven energije. Poleg tega kandida v okviru svojih presnovnih procesov proizvaja toksine. Ti toksini lahko uhajajo v krvni obtok, kar povečuje vnetja in utrujenost.

4. Možganska megla in slabši spomin

Eden glavnih toksinov, ki jih kandida proizvaja, je acetaldehid, ki ima znane nevrotoksične učinke in lahko poslabša kognitivne funkcije. V kombinaciji s povečano utrujenostjo se lahko težko osredotočite in si zapomnite stvari.

5. Neustavljiva želja po sladkem in ogljikovih hidratih 

Kandida ima zelo rada sladkor in ogljikove hidrate. Torej, več kot imate kandide v črevesju, močnejša je vaša želja po teh živilih. Ko kandidi nudite več sladkorja, podpirate njeno rast, kar vodi v začaran krog neskončnih glivičnih okužb, želje po hrani in pridobivanju telesne teže

Unstoppable cravings

6. Hude sezonske alergije

Poslabšanje sezonskih alergij je pogosto spregledan simptom kandide, ki se pojavi zaradi kombinacije oslabljenega imunskega sistema, povečanega vnetja in poškodbe črevesne pregrade, ki omogoča lažji prehod alergenov in toksinov v krvni obtok.

7. Občutek žalosti, tesnobe ali razdražljivosti

Ko se zaradi okužbe počutite utrujeni in napihnjeni, je logično, da ne boste prekipevali od veselja. Poleg tega kandida vpliva tudi na proizvodnjo nevrotransmiterjev v črevesju, vključno s serotoninom in dopaminom, ki sta ključna hormona za vaše razpoloženje, čustva in motivacijo.

8. Ponavljajoče se okužbe

Se ne morete otresti okužbe sečil, sinusov ali pljuč? Ko kandida poruši ravnovesje črevesne mikrobiote in spodkoplje vaš imunski sistem, se vam lahko zgodi, da nenehno kašljate, vas boli grlo ali pogosto urinirate.

3 preprosti koraki za naravno zdravljenje kandide

Da bi čim prej zatrli razrast kandide in vzpostavili ravnovesje mikrobiote, morate hkrati slediti trem korakom.

1. korak: Glivice morajo stradati

Prvi korak je izločitev živil, s katerimi se kvasovke hranijo. To vključuje vso hrano, ki se pri razgradnji spremeni v enostavne sladkorje. Poleg tega se morate izogibati tudi vsem fermentiranim živilom, saj lahko vsebujejo kvasovke ali glivice, ki lahko potencialno prispevajo k rasti kandide. Tole je seznam živil, ki se jim morate izogibati:

 • sladkorju in sladicam,
 • žitu in glutenu,
 • fermentirani hrani,
 • fižolu in škrobnati zelenjavi,
 • sadju z visokim glikemičnim indeksom,
 • mlečnim izdelkom;
 • pivu in vinu ter
 • gobam.

Dieta proti kandidi je zelo stroga, vendar nujna. Vendar pa obstaja rešitev, ki lahko občutno skrajša trajanje te diete in ublaži simptome kandide. Nekateri vidijo rezultate že v 10* dneh!

2. korak: Spremenite svojo prehrano

Po izločitvi živil, ki jih kandida obožuje, jih morate nadomestiti z živili, ki zavirajo njeno rast in hkrati dobro hranijo vaše telo. Mednje spadajo:

 • križnice,
 • živila, bogata z beljakovinami,
 • oreščki in semena,
 • sadje z nizko vsebnostjo sladkorja,
 • kokosovo olje,
 • česen,
 • ingver,
 • kurkuma in
 • sladila brez sladkorja.

3. korak: Povečajte število dobrih bakterij

Ko se kandida razmnoži, močno zmoti črevesni mikrobiom. Zato morate to ravnovesje vzpostaviti tako, da črevesje napolnite z dobrimi bakterijami, ki jih najdemo v probiotikih.

Vendar se morate izogibati naravnim probiotikom, kot so jogurt, kislo zelje, kimči in kombucha, saj imajo lahko nasprotni učinek. V njih je namreč lahko veliko sladkorja ter določene vrste bakterijskih sevov in kvasovk, ki lahko pospešijo rast kandide.

Kadar želite zatreti rast kandide, se raje odločite za probiotična prehranska dopolnila, kot je Vaginal Biotic. To dopolnilo je bilo zasnovano posebej za ženske in dokazano deluje proti vaginalnim glivičnim okužbam ter vzpostavlja ravnovesje v črevesju in genitalnem traktu!

Že v 10* dneh se v vaši vaginalni flori zmanjša količina kandide in poveča število dobrih bakterij. Tako si lahko hitro olajšate neprijetne simptome kandide, ki smo jih našteli zgoraj.

Poleg 6 mlečnokislinskih sevov je formula obogatena s sestavinami, ki ohranjajo vaš imunski sistem močan in urogenitalni sistem zdrav: vlakninami, cinkom, biotinom, stebli češnje in izvlečkom ovsa. Tako se bo vaš imunski sistem lahko bolje boril proti prihodnjim okužbam, vključno okužbam s kandido!

Kaj je najpomembneje?

Če boste upoštevali vse tri korake, boste kandido hitro lahko obvladali. Kako pa lahko preprečite, da bi se kandida ponovno razrasla?

Vsi vemo, da upoštevanje tako stroge diete ni ravno vzdržno ali prijetno. Zato je vaša najboljša izbira, da svojo mikrobioto še naprej podpirate s probiotikomVaginal Biotic, hkrati pa ohranjate nekoliko uravnoteženo prehrano. S tem boste preprečili razraščanje kandide.

*Viri:

Harvard Health. (2023, September 21). Vaginal yeast infection. https://www.health.harvard.edu/a_to_z/vaginal-yeast-infection-a-to-z

Rapisarda, A. M. C., Pino, A., Grimaldi, R. L., Caggia, C., Randazzo, C. L., & Cianci, A. (2023). Lacticaseibacillus rhamnosus CA15 (DSM 33960) strain as a new driver in restoring the normal vaginal microbiota: A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Frontiers in Surgery, 9. https://doi.org/10.3389/fsurg.2022.1075612

Izbrani izdelki za vas