Kaj je perimenopavza?

Ko nastopi perimenopavza, se lahko počutimo, kot da smo zapluli v neznane vode. To je obdobje pred menopavzo, ko se začnejo velika hormonska nihanja in spremembe. Ko plujete po tem morju preobrazbe, je ključno, da znate prepoznati znake in simptome ter da se naučite nekaj strategij, ki vam bodo pomagale pri obvladovanju le-teh. 

Perimenopause

Kaj je perimenopavza?

Perimenopavza, predhodnica menopavze, je obdobje, ki ga zaznamujejo hormonske spremembe in različni simptomi. Ta faza se običajno začne okoli 46. leta starosti in lahko traja tudi do 10 let.

Med perimenopavzo se pri ženskah lahko pojavijo številni simptomi, kot so vročinski oblivi, utrujenost, možganska megla, nihanje razpoloženja, glavoboli, čustvena občutljivost, pozabljivost, nočno potenje, bolečine v sklepih, povečanje telesne teže in suhost nožnice.

Menstrualni cikli lahko postanejo krajši ali daljši, izliv močnejši ali lažji, menstruacije so lahko neredne. Ta faza je običajno razdeljena na tri stopnje:

Zgodnja perimenopavza: redne menstruacije z nekaterimi simptomi perimnopavze.

Srednja perimenopavza: vse bolj neredne menstruacije brez presledkov, tj. več kot sedem dni razlike (v plus ali minus) od začetka trenutnega cikla do naslednjega.

Pozna perimenopavza: manjkajoče menstruacije s presledki, daljšimi od 60 dni.

Razumevanje hormonskih sprememb v perimenopavzi

V perimenopavzi postanejo redna nihanja estrogena in progesterona, ki določajo tipičen 28-dnevni cikel, neredna, kar povzroči naključno izločanje maternične sluznice brez razpoznavnega vzorca. 

Spodnji diagram prikazuje nihanje estrogena med perimenopavzo:

Diagram

Pomembno je, da se zavedate, da je nosečnost v perimenopavzi še vedno mogoča. Kljub hormonskim nihanjem in nerednim menstruacijam lahko ženske zanosijo in donosijo otroka do 55. leta starosti. Zato je učinkovita kontracepcija v perimenopavzi in v menopavzi še vedno pomembna, če se želite izogniti nenamerni nosečnosti.

Obdobje nepredvidljivosti

Ugotavljanje začetka perimenopavze je lahko zahtevno, saj se med ženskami zelo razlikuje. Njeni simptomi pogosto posnemajo odzive na druge življenjske stresne dejavnike. Mnoge ženske ne prepoznajo znakov, ki bi bili povezani s hormonskimi spremembami, temveč jih pogosto pripisujejo staranju, stresu ali drugim življenjskim dejavnikom.

Perimenopavza in menopavza: razjasnitev nejasnosti

Razlika med perimenopavzo in menopavzo je označena s časovnico. Menopavza predstavlja obdobje, ko ženska nima menstruacije 12 zaporednih mesecev, kar pomeni konec menstrualnih ciklov. Perimenopavza pa je prehodna faza pred menopavzo, za katero so značilni simptomi, kot so nizka energija, stres, spremembe razpoloženja in motnje spanja.

Sleep disturbances

Ti simptomi so posledica nihanja ravni estrogena, progesterona in testosterona. V zgodnji perimenopavzi so pogosti razpoloženjski in psihološki simptomi, medtem ko se fizični simptomi, kot so vročinski oblivi, pogosto pojavijo pozneje. Perimenopavza vpliva na vsako žensko drugače, zato so osebne izkušnje zelo različne.

Spoprijemanje s perimenopavzo

Strokovnjaki za menopavzo se strinjajo, da lahko ženske ublažijo simptome perimenopavze in menopavze tako, da dajo prednost sebi in svojemu telesu. To vključuje:

Izobraževanje: Razumevanje perimenopavze pomaga pri prepoznavanju simptomov in obvladovanju pričakovanj. Branje najnovejših raziskav in informacij lahko zagotovi jasnejšo sliko in mirnejše misli.

Podporni sistemi: Koristno je, da se pridružite podpornim skupinam in se povežete z drugimi, ki doživljajo podobne izkušnje.

Redna telesna vadba: Ukvarjajte se s telesnimi dejavnostmi, ki bodo pomagale pri vzdrževanju telesne teže in zmanjšanju simptomov, kot so vročinski oblivi.

Tehnike sproščanja: Practicirajte jogo, meditacijo in čuječnost za obvladovanje stresa in izboljšanje razpoloženja.

Prehrana in življenjski slog: Poskrbite za uravnoteženo prehrano, bogato z vitamini, pustimi beljakovinami in vlakninami. Omejite vnos predelane hrane, alkohola in kofeina.

Spremljanje simptomov: Za boljše razumevanje beležite simptome in menstrualne spremembe s pomočjo aplikacij za spremljanje menstruacije.

Pogovorne terapije: Razmislite o kognitivno-vedenjski terapiji (CBT) za obvladovanje tesnobe, nihanja razpoloženja in težav s spanjem ter za ublažitev vpliva vročinskih oblivov in nočnega potenja.

Dodatki: Uporabljajte prehranska dopolnila s fitoestrogeni, kot je rdeča detelja, in vitamini, kot je B6, za uravnavanje hormonov, dodatno energijo in optimalno psihološko delovanje. M-Pause, povsem naravno dopolnilo brez hormonov, ki vsebuje rdečo deteljo, je posebej zasnovano za zmanjšanje simptomov perimenopavze in menopavze ter ponuja naraven pristop k obvladovanju teh sprememb.

 

Iskanje zdravstvene oskrbe

Če simptomi perimenopavze vplivajo na kakovost vašega življenja, se posvetujte z osebnim zdravnikom ali specialistom za menopavzo. Ti strokovnjaki lahko ocenijo vaše simptome, starost in menstrualne spremembe ter potrdijo, ali ste v perimenopavzi ali ne.

GP consultation

Glede na vaše individualne potrebe in zdravstveno anamnezo vam zdravnik lahko priporoči nadomestno hormonsko zdravljenje (HNZ) ali druge oblike zdravljenja. Iskanje strokovnega nasveta je lahko izjemno pomembno za učinkovito obvladovanje simptomov in izboljšanje splošnega počutja med tem prehodom.

Izbrani izdelki za vas

30-DNEVNI PAKET
-50%
Akcijska cena 19,99 € Redna cena 39,98 €
Ogled izdelka