Prehrana in recepti za uravnoteženje hormonov v menopavzi

Uravnotežena in hranljiva prehrana je pomembna v vsakem življenjskem obdobju, a še posebej v obdobju perimenopavze in menopavze. Skrbno izbrana prehrana lahko pomaga pri uravnavanju hormonov ter zmanjšanju neželenih simptomov, kot so vročinski oblivi in možganska megla. Poleg tega lahko z izbiro pravih hranil zmanjšamo tveganje za nastanek bolezni, kot so osteoporoza in bolezni srca. Oglejmo si, katera živila je treba vključiti v uravnoteženo prehrano za hormonsko ravnovesje in lajšanje simptomov menopavze. 

Healthy diet

Hrana za hormonsko ravnovesje v menopavzi 

Beljakovine

V prehrano vključite jajca, pusto meso, ribe, oreščke, stročnice ali dodajte beljakovine v prahu v smoothije in sokove.

Beljakovine nudijo podporo ob zmanjšanju mišične mase in trdnosti kosti zaradi zmanjšanja estrogena v menopavzi. Beljakovine so zelo nasitne, kar je odlično tudi za preprečevanje prenajedanja in pridobivanja telesne teže, kar je pogost pojav v menopavzi. Dodajanje zadostne količine beljakovin v prehrano lahko prispeva tudi k stabilizaciji ravni sladkorja v krvi in izboljšanju razpoloženja.

Mlečni izdelki

V svojo prehrano vključite mleko, sir in jogurt.

Ta živila zagotavljajo bistvene hranilne snovi, kot so kalcij, magnezij ter vitamina D in K, in tako prispevajo k zdravju kosti. Raziskave kažejo, da lahko živila, bogata z aminokislino glicin (ki jo najdemo v mleku in siru), izboljšajo kakovost spanca žensk v perimenopavzi in menopavzi.

Sadje in zelenjava

Izberite zeleno listnato zelenjavo, kot sta brokoli in listnati ohrovt, ter sadje, kot so jabolka, grozdje, jagodičevje, češnje in granatna jabolka. 

Ta živila, polna vitaminov, mineralov, vlaknin in antioksidantov, podpirajo splošno zdravje in uravnavanje telesne teže. Ženske, ki uživajo več sadja in zelenjave, redkeje občutijo simptome menopavze. 

Zdrave maščobe 

Vključite maščobne kisline omega-3 iz virov, kot so oljčno olje, avokado, mastne ribe, orehi, bučna semena, semena chia ali lanena semena. 

Povečano uživanje omega-3 zmanjšuje simptome menopavze, vključno z zmanjšanjem pogostosti vročinskih oblivov, ublažitvijo suhosti nožnice, lajšanjem bolečin v sklepih in izboljšanjem slabega razpoloženja. Poleg tega maščobne kisline omega-3 pozitivno vplivajo na zdravje možganov, saj pospešujejo pretok krvi do možganov in prispevajo k boljšemu spominu. 

Polnozrnata žita 

V svojo prehrano vključite rjavi riž, polnozrnati kruh, oves, bulgur in kvinojo.

Polnozrnata žita povečajo vnos vlaknin in zmanjšajo tveganje za bolezni srca. Uživanje polnozrnatih žit vsaj trikrat na teden je povezano z manjšim tveganjem za povišan krvni tlak in holesterol. Poleg tega polnozrnata žita kot vir vlaknin prispevajo k zdravemu črevesnemu mikrobiomu. 

Prebiotiki in probiotiki 

Vključite čebulo, česen, por, jogurt, kvašen kruh, kimči in kislo zelje.

Zdrav črevesni mikrobiom ima ključno vlogo pri uravnavanju estrogena. Na zdravje črevesja lahko vplivajo različni dejavniki življenjskega sloga, kot so stres, nezadosten spanec, prekomerno uživanje alkohola idr. Vendar pa je pri spodbujanju zdravega črevesnega okolja pomembno, kaj jeste. Prebiotična živila hranijo zdrave črevesne bakterije, probiotiki pa izboljšujejo zdravje črevesja in lahko pomagajo pri nadzoru apetita. 

Fitoestrogeni 

Uživajte polnozrnata žita, sadje, zelenjavo, semena, sojo in sojine izdelke.

Fitoestrogeni so naravne spojine rastlinskega izvora, ki lahko posnemajo učinke endogenega estrogena – estrogena, ki ga proizvaja vaše telo. Dnevno uživanje treh do štirih obrokov z rastlinskimi fitoestrogeni lahko prispeva k uravnavanju hormonov in lajšanju neželenih simptomov menopavze. Križnice, kot so brokoli, zelje, brstični ohrovt in listnati ohrovt, so med najbogatejšimi rastlinskimi viri fitoestrogena. 

Prehranska dopolnila za hormonsko ravnovesje v menopavzi 

V menopavzi pa s hrano težko pridobimo dovolj hranilnih snovi, zlasti fitoestrogenov. Te spojine so ključnega pomena za uravnavanje hormonov, zato vam lahko prehranska dopolnila olajšajo delo. 

Če iščete naraven način za uravnavo hormonov in lajšanje simptomov menopavze, preizkusite M-Pause, revolucionarno prehransko dopolnilo, ki nudi olajšanje brez uporabe hormonov. 

M-Pause je idealen za obdobje perimenopavze in menopavze, saj vsebuje fitoestrogene iz izvlečkov hmelja in rdeče detelje. Ti učinkovito uravnavajo raven estrogena in odpravljajo nelagodje, s katerim se ženske v menopavzi pogosto srečujejo. Študije so potrdile izjemno 4-kratno zmanjšanje vročinskih oblivov in 2-kratno zmanjšanje nočnega potenja v samo 6* tednih uporabe dopolnila M-Pause. 

Med menopavzo se izogibajte tem živilom

Alkohol: Alkohol lahko poveča intenzivnost in pogostost vročinskih oblivov, moti spanje in vpliva na zdravje črevesja. Na splošno ženske postanejo manj tolerirajo učinke alkohola, ko dosežejo perimenopavzo in menopavzo. 

Kofein: Zaradi povišane ravni kortizola lahko povzroči tesnobo, utrujenost in nespečnost. Številne ženske poročajo o občutnem vplivu kofeina na simptome perimenopavze. 

Mastna hrana: Visoka vsebnost transmaščob lahko negativno vpliva na raven serotonina, kar prispeva k slabemu razpoloženju, depresiji in težavam s spominom. 

Sladka hrana: Ta lahko povzroči skoke in padce sladkorja v krvi, kar vpliva na raven energije in spanec. Visok vnos sladkorja je povezan s slabim spancem in nemirom. 

Rotacija semen za hormonsko ravnovesje

Priljubljen način za vzdrževanje hormonskega ravnovesja med perimenopavzo in menopavzo je rotacija semen. Uživanje določenih semen v različnih fazah menstrualnega cikla naj bi uravnavalo raven estrogena in progesterona. 

Kako deluje? 

  1. V začetni fazi menstrualnega cikla, znani kot folikularna faza, lahko z vsakodnevnim uživanjem 1 jedeilne žlice bučnih in lanenih semen zvišate raven estrogena.
  2. Ko preidete v lutealno fazo, običajno okoli 12.-14. dne (od točke ovulacije do menstruacije), lahko raven progesterona podprete tako, da vsak dan zaužijete eno jedilno žlico sezamovih in sončničnih semen. 

Znanstvenih dokazov, ki bi potrdili to teorijo, je trenutno malo, vendar številne ženske poročajo o pozitivnih izkušnjah z rotacijo semen in poudarjajo, da so semena bogat vir vitaminov in mineralov, fitoestrogenov ter zdravih maščobnih kislin omega-3 za srce. Preprosto jih lahko čez dan dodate svojim obrokom ali jih zmešate z jogurtom. 

Pet osnovnih receptov za uravnavanje hormonov v menopavzi

Recipes

Šejk za hormonsko zdravje

  • V mešalnik dodajte eno merico izbranega beljakovinskega praška
  • Dodajte pest jagodičevja ali agrumov za bogat okus
  • Dodajte pest zelene listnate zelenjave za dodatna hranila
  • Prilijte svoje najljubše rastlinsko mleko ali vodo
  • Dodajte chia, mleta lanena semena ali oreščke
  • Vse skupaj dobro zmiksajte

Barvita solata

  • Izberite dve osnovni listnati zelenjavi: špinačo, vodno krešo, rukolo itd.
  • Dodajte svoj najbljubši vir beljakovin: ribe, perutnino ali fižol (lahko dodate tudi sir)
  • Dodajte dodatno zelenjavo po svojem okusu
  • Za nekaj fitoestrogenov lahko dodate semena granatnega jabolka ali brusnice
  • Za preliv lahko uporabite zdravo olje, na primer oljčno, in dodate nekaj semen ali oreščkov

Stir fry

  • Izberite 3 do 4 vrste zelenjave, ki se hitro skuha, kot so korenje, spomladanska čebula, gobe, špinača ali ohrovt
  • Izberite beljakovine, kot so piščanec, tofu, govedina ali svinjina
  • Vse kuhajte v ponvi na zdravi maščobi, kot je oljčno olje
  • Dodajte fitoestrogene, kot je sojina omaka
  • Po vrhu potresite nekaj svežih zelišč

Zvitek s tortiljo

  • Izberite tortiljo (priporočamo polnozrnato) 

  • Izberite zelenjavo, na primer solato ledenko, rukolo ali listnati ohrovt

  • Dodajte sestavine s fitoestrogeni, kot sta edamame ali avokado

  • Dodajte beljakovine, kot so tofu, piščanec, halloumi ali fižol 

  • Dodajte zdrave maščobe, na primer malo oljčnega olja

  • Dodajte oreščke ali semena 

Juha iz brokolija in špargljev 

  • 100 g vijoličnega brokolija skuhajte
  • Hkrati na hitro prepražite 100 g špargljev
  • V mešalniku zmešajte brokoli, približno 50 ml vode, v kateri se je kuhal brokoli, in šparglje
  • Dodajte 100 ml gostega kokosovega mleka
  • Začinite po okusu
  • Nasvet: receptu lahko še dodate več kuhane zelenjave, bogate s fitoestrogeni

Izbrani izdelki za vas