3 jogijske asane za boljšo držo

Ali veste, da lahko joga močno popravi našo držo? In to dokaj hitro in enostavno! Določene jogijske asane so še posebej dragocene v tem, da stabilizirajo trup ter ostale določene skupine mišic, ki so odgovorne za držo našega telesa.

image

Če boste spodnje asane izvajali nekajkrat tedensko, boste:

  • izboljšali počutje
  • izboljšali svojo držo
  • se rešili kroničnih bolečin v križu, hrbtenici in glavobolov

Čolniček (Navasana)

image

image

Čolniček je poza, asana, kjer ravnotežje celotnega telesa lovimo na svoji zadnjici.

Najbolje bo, če asano začnemo sede, noge pokrčimo, stopala potisnemo v »špičko« in jih dvignemo od tal, najbolje pravokotno od tal.

Stopnje zahtevnosti:

  1. Z rokami se držimo za svojimi koleni in noge dvignemo od tal
  2. Roke sprostimo in jih iztegnemo v višino nog
  3. Iztegujemo izmenično eno in drugo nogo
  4. Iztegnemo obe nogi in zadržimo asano

Kamela (Ustrasana)

image

image

Kamela je asana, ki zares lepo odpira prsni koš in posledično držo, intenzivno izboljšuje mišice hrbta in nog. Kamelo si predstavljaj kot asano:

  • ki bo vedno v izziv,
  • fantastično vpliva na tvojo držo,
  • odpira grleno čakro, spodbuja pravilno delovanje ščitnice (ter hormonalnega ravnovesja v telesu),
  • uči samozavesti in vere vase, samozaupanja.

Kleče na kolenih dvignemo medenico, roke položimo v boke ali na križ, vrat iztegnemo, sprostimo grlo, glava pade lepo in nežno nazaj.

Predstavljajte si, da si z medenico, nogami, sramno kostjo ob steni in se s temi deli telesa dotikaš stene. Kako daleč nazaj greš z glavo ni pomembno.

Počasi - dan za dnem - gradite svojo asano in prej ali slej bo drža boljša, bolj pokončna, ponosna, počutje pa zagotovljeno samozavestno in odlično!

Predklon (Uttanasana)

image

Izboljšajte svojo držo s predkloni, kjer stojite s pokrčenimi ali stegnjenimi nogami in svoj zgornji del telesa enostavno nagnete naprej tako, da se s prsnim košem čim bolj približate nogam. Če lahko, z rokami objemite svoje noge in se nežno povlecite s prsnim košem bliže in bliže.

Roke lahko položite na tla, ali pa naj prosto visijo in si dovolite narediti 10 globokih vdihov in izdihov.

Z vsakim izdihom si predstavljajte, kako se vaše mišice sproščajo, vaše tkivo postaja vse bolj mehko, nežno.

 

Pomembno:

Bodimo pazljivi, kaj mislimo med izvajanjem vaj, saj naše misli postanejo dejanja. Naša dejanja navade in navade karakter, karakter pa usoda. Bodimo pazljivi na ponavljajoče vzorce, tudi držo telesa.

Večkrat dnevno:

  • Preverite dih (je globok, enakomeren?) Med stresom rad zastaja, umirite ga in se zavedajte da je dih največje naše darilo in vir življenja.
  • Preverite svojo držo v sedečem ali stoječem položaju. Ramena potisnite proč ušes, zravnajte hrbet, vdihnite globoko in prsni koš odprite svetu.
  • Zamižite za par trenutkov in se postavite v svojo najbolj nežno in samozavestno držo. Predihajte jo. Potem počasi odprite oči in držo zadržite. Bodite pozorni, da ramena ne silijo naprej in da prsnega koša ne zapirate. Če ga, postopek ponovite :)

Naj bo vaša drža odraz vas samih. In obratno. Z držo sporočate umu, kako se počutite. Stojte vzravnano, nasmejano in samozavestno in tako se boste tudi počutili (tudi takrat, ko bodo misli manj vesele);)

 

Namaste,

Anja

Izbrani izdelki za vas