Kognitivno-vedenjska terapija za lajšanje vročinskih oblivov

Ali lahko vročinske oblive učinkovito odpravimo na naraven način? Znanstveni dokazi to potrjujejo. Številne študije so namreč pokazale učinkovitost kognitivno-vedenjske terapije (KVT) pri zagotavljanju občutnega lajšanja vročinskih ovlivov. Preverili smo, kako lahko tehnike KVT resnično pomagajo pri obvladovanju vročinskih oblivov.

Hot flushes

Kaj je KVT?

KVT je kratica za kognitivno-vedenjsko terapijo, vrsto pogovorne terapije, ki temelji na ideji, da so naše misli, čustva in dejanja povezani z našim telesnim počutjem. Osnovni koncept je, da lahko s spreminjanjem enega od teh elementov vplivamo na druge. 

Cilj kognitivno-vedenjske terapije je opolnomočiti posameznike z razvijanjem globljega razumevanja teh povezav. Terapija presega vpogled, saj ponuja predvsem praktična orodja za obvladovanje izzivov, spodbuja razvoj novih veščin spoprijemanja z izzive in zagotavlja učinkovite strategije. Temeljno načelo terapije KVT je, da naša perspektiva v različnih situacijah, na primer na delovnem mestu, pomembno vpliva na naša čustva in posledično na vedenje pri spoprijemanju s težavami v tovrstnih situacijah.

KVT za lajšanje simptomov menopavze

Pri večini žensk prehod v menopavzo vključuje spremembe na biološki, psihični in socialni ravni. Telesni simptomi, kot so vročinski oblivi in nočno potenje, ki jih sproži spreminjajoča se raven estrogena, so lahko v tem prehodnem obdobju še posebej zahtevni. 

Menopavza ni le biološki proce. Pomembno vlogo imajo tudi socialne in psihološke spremembe. Ko se telesni simptomi okrepijo, lahko povzročijo občutke sramu, tesnobe in nelagodja ter motnje spanca. 

Študija, v kateri je sodelovalo več kot 600 žensk iz Združenega kraljestva in z Nizozemske, je pokazala, da terpija KVT bistveno zmanjša vpliv vročinskih oblivov in nočnega potenja ter hkrati izboljša razpoloženje in splošno kakovost življenja.

Kako KVT deluje za zdravljenje simptomov menopavze

CBT

Pobliže si poglejmo žensko, ki se na delovnem mestu sooča z vročinskim oblivi. Če razmišlja negativno in meni, da ljudje strmijo vanjo in jo obsojajo, lahk očuti zadrego ali tesnobo, kar še okrepi telesno reakcijo. Nagib k izogibanju, kot je želja po pobegu iz situacije, je lahko dolgoročno nekoristen. 

Cilj kognitivnih in vedenjskih strategij v terapiji KVT je razviti mirnejši in bolj sprejemajoč pogled na situacijo, kar omogoči bolj koristen odziv. Ženske lahko prepoznajo in izpodbijajo negativne misli ter tako spodbujajo bolj nevtralne in obvladljive perspektive. 

Terapija KVT temelji na sodelovanju med terapevtom in stranko, pri čemer stranke prevzamejo aktivno vlogo pri doseganju ciljev, ki so skladni z njihovimi vrednotami. Strukturirane terapije obravnavajo skupaj dogovorjene teme, stranke pa terapevt spodbuja, da za domačo nalogo preizkusijo praktične strategije, o rezultatih pa se nato pogovorijo na naslednjih terapijah. Ta pristop ženskam omogoča, da se učinkovito spopadajo z izzivi menopavze.

Tehnike KVT za samopomoč, ki jih lahko preizkusite

Menopavza je pri vsaki ženski edinstveno potovanje, zato za lajšanje simptomov ni univerzalne rešitve. Zato pa obstaja veliko vaj in tehnik, prilagojenih osebnim potrebam. Za tiste, želijo te strategije preizkusiti samo, je na voljo veliko knjižnega gradiva z dragocenimi viri. Tukaj je primer strategije, ki jo lahko raziščete:

Primer tehnike KVT za lajšanje vročinskih oblivov – premislite o svojem razmišljanju

Ženske spodbujamo, da izpodbijajo negativna stališča in prepričanja o menopavzi in vročinskih oblivih ter se zavedajo, da se te izkušnje pogosto neupravičeno štejejo za sramotne. Na terapijah KVT ženske prepoznajo ključne misli, ki se jim porajajo med vročinskimi oblivi, ocenijo njihovo koristnost in čustven vpliv ter si prizadevajo za bolj sočutno in nevtralno perspektivo v teh situacijah.

Kombinacija terapije KVT in naravnih prehranskih dopolnil

Če si želite še bolj olajšati pot skozi menopavzo, vam priporočamo, da terpijo KVT dopolnile s prehranskim dopolnilom M-Pause. To je naravna rešitev brez hormonov, ki je zasnovana za uravnovešanje hormonov in lajšanje simptomov menopavze.

M-Pause vsebuje fitoestrogene, kot sta izvlečka hmelja in rdeče detelje. Fitoestrogeni posnemajo učinke estrogena v telesu in lahko pomagajo uravnovesiti raven hormonov, zlasti v času hormonskih nihanj, kot je menopavza. To lahko učinkovito zmanjša vročinske oblive in nočno potenje.

Je torej kognitivno-vedenjska terapija primerna za vas med menopavzo?

KVT ni primerna za vsakogar, saj zahteva čas in predanost. Vendar so koristi lahko velike. KVT namreč uči veščine, ki vam pomagajo v vašem vsakdanu in drugih težkih življenjskih obdobjih.

Ta vrsta terapije je na voljo v številnih zdravstvenih ustanovah za zdravljenje anksioznosti in depresije. Če se spopadate s stresom, težavami s spanjem, tesnobo in slabih razpoloženjem, se za več informacij obrnite na svojega osebnega zdravnika.

Izbrani izdelki za vas