4 resnice o sladkorju, za katere bi moral vsakdo vedeti

Brez kančka dvoma je trenutno ena od bolj vročih tem v svetu zdrave prehrane in zdravega načina življenja sladkor. Verjetno ste že sami naleteli na kakšen naslov, ki svari pred belo smrtjo številka ena – sladkorjem! 

image

Dejstvo je, da sladkor v večjih količinah predstavlja grožnjo za zdravje. Strokovnjaki nas že leta opozarjajo, da je pravzaprav vsaka skupina živil v ogromnih količinah nevarna in lahko povzroči debelost in z njo povezane zdravstvene težave, med katere sodi tudi diabetes.

Pa vendar, dokazano je bilo, da se za vsakih 150 kalorij dodanega sladkorja na dan, poveča možnost razvoja diabetesa in srčno-žilnih bolezni za 1%, kljub temu, da sta bili vključeni kontrola nad vnosom hrane in redna telesna aktivnost. Če vemo, da se sladkor »skriva«  tudi v izdelkih za katere ne bi pomislili, na primer v kosmičih, arašidovem maslu, jogurtih, celo kruhu, lahko zaključimo, da predstavlja večji problem kot se zdi na prvi pogled.

Preden se odpoveste čisto vsem sladkim dobrotam vam predlagamo, da preberete naslednje 4 resnice o sladkorju za katere menimo, da bi jih moral poznati vsak

Resnica1: Nekatere vrste so boljše od drugih

Pomembno je razlikovati dve splošni vrsti sladkorja.

Naravni sladkor, ki ga najdemo v sadju, zelenjavi in posameznih mlečnih izdelkih. Sladkor v teh živilih je bolj ugoden za organizem, saj z njim zaužijemo tudi vlakna (sadje in zelenjava), proteine in kalcij (mlečni izdelki) in ostale pomembne vitamine in minerale, ki upočasnjujejo absorpcijo sladkorja.

Dodani sladkor pomeni ves sladkor, ki je dodan živilom (od ketchapa do kosmičev). Takšen sladkor je običajno koncentriran in nima dodanih hranljivih vrednosti. Čeprav med, javorjev sirup in podobno vsebujejo antioksidante in minerale še vedno vsebujejo (pre)-več sladkorja, kot je to potrebno. Taka živila so tudi »nevarna«, saj z njimi hitro prekoračimo mejo priporočenega vnosa.

Resnica 2: Morate se naučiti brati deklaracije

Zapis mnogih deklaracij loči naravno prisoten od dodanega sladkorja. Toda hranljive vrednosti navadno vsebujejo zgolj informacijo o kalorijah. Dobro je znati razumeti deklaracije oziroma tabele hranljivih vrednosti. Podimo pozorni predvsem, na količino na katero se le te nanašajo in naj nas ne pretenta tista »na porcijo«. Veste koliko gramov je to v resnici?

Resnica 3: Priporočeni dnevni vnos je nizek, ampak dovoljšen

Priporočila so različna, toda nekako velja, da naj odrasla oseba ne bi prekoračila 100 kalorij, vnesenih s sladkorjem (približno 6 žlic). In čeprav si morda mislite, da je to veliko, statistika govori drugače. V povprečju, namreč, odrasla oseba zaužije kar 18 žlic sladkorja na dan. Najhitreje nas prelisičijo sladkane pijače, sodavice, vnaprej pripravljena hrana, prigrizki in kosmiči. 

Resnica 4: Naravno ne pomeni tudi nesladkano

Tako imenovani zmešančki (smoothiji), suho sadje in stisnjeni naravni sokovi ne pomenijo vedno »zdravega« vnosa sladkorja. Enota kupljenega zmešančka lahko vsebuje celo 53 g dodanega sladkorja oz. 270 kCal! Že res, da se sladkor iz sadja razgrajuje v našem telesu počasneje, predvsem zaradi vlaknin, ki telesu dopuščajo daljše prebavljanje sladkorja, toda bodimo pozorni na tistega dodanega!

Pri suhem sladkorju se naravni sladkor skoncentrira in brez vode lahko nastane predoziranje. Seveda lahko uživate v suhem sadju, toda porcije sestavite premišljeno. Ena skodelica svežega sadja predstavlja polovico skodelice suhega oziroma ¼ skodelice suhega sadja predstavlja eno skodelico stisnjenega soka.

Zasvojeni s sladkorjem?

Se lahko uprete sladici po okusnem obroku, kepici sladoleda ali koščku čokolade za uspešno opravljeno delo? Če je vaš odgovor nikalen, vseeno pa si želite nadzirati svojo telesno težo, lahko posežete po naravnih kapsulah SlimGo Sugar Blocker, ki zavirajo vsrkavanje zaužitega sladkorja in tako izničijo kalorije sladke pregrehe.

SlimGo SugarBlocker

  • Ustavite željo po sladkem in zmanjšajte absorpcijo sladkorja
  • Zavira željo po sladki hrani in čokoladi
  • Izniči zaužite kalorije sladkih pregreh
  • Preprečuje vsrkavanje sladkorja
  • Pripomore k uravnavanju telesne teže