4 tipi slabih navad

Ali kaj je sladkorni obraz?

image

Hrana se »kaže« tudi na koži, natančneje na obrazu. Več je teorij, ki razkrivajo povezanost obraznih nepravilnosti in staranja kože s prekomernim vnosom posameznih živili. Obstajajo dermatologi in izkušeni kozmetologi, ki znajo pravilno preceniti vse slabe prehranjevalne navade glede na staranje obraza stranke, ko ta komaj stopi skozi vrata.

Preverimo 4 najosnovnejše tipe staranja obraza

1. Obrazni tip: Sladkor

Lastnosti

Izrazne linije in gube na čelu, »vrečke« pod očmi, izčrpan videz obraza, posamezen »boleč« mozolj na čelu, tanke in redke obrvi ter koža brez vsakega sijaja.

Zakaj?

Glede na starodavno metodo kartiranja obraza, ki jo še danes uporabljajo dermatologi, je prebavni trakt tesno povezan s čelom, zato nastajajo dolge linije, gube in posamezni mozolji ravno na čelu.  

Prekomerno nihanje inzulina, ki ga povzroča ravno vnos sladkorja, lahko oslabi delovanje endokrinih žlez, ki med mnogimi funkcijami vplivajo tudi na gostoto in rast obrvi. Zato lahko pri ljudeh, ki zaužijejo prevelike količine sladkorja pride do redčenja in tanjšanja obrvi.

 

2. Obrazni tip: Vino

Lastnosti

Gube in izrazne linije med obrvmi, rdečica in izrazito suha koža, ki lahko v ekstremnih primerih popoka na površini ličnic, rdeč nos in kolobarji pod očmi kažejo na prekomeren vnos vina oz. alkoholnih pijač.

Zakaj?

Alkohol lahko popolnoma izsuši kožo.

Po metodi kartiranja obraza, je predel med obrvmi tesno povezan s stanjem jeter. Kadar je ta predel izrazito rdeč in naguban lahko kaže na neustrezno delovanje in stanje jeter.

Rdečica na obrazu in nosu je lahko odraz kapilar, ki so zaradi alkohola pod površino kože popokale.

3. Obrazni tip: Gluten

Lastnosti

Zabuhle ličnice, temne lise ali pikice okrog brade, izrazit pojav »bolečih« mozoljev okrog brade in tik pod čeljustno kostjo.

Zakaj?

Pri ženskah, občutljivih na gluten, lahko imunski sistem vpliva na ravnovesje delovanja reproduktivnih organov, kar lahko sproži pojav t.i. »hormonskih« mozoljev, posebej okrog brade.  

4. Obrazni tip: Mlečni izdelki

Lastnosti

Zatečene veke, vrečke in temni kolobarji pod očmi, drobne bele pikice na bradi lahko kažejo na prekomeren vnos mlečnih izdelkov.

Zakaj?

Ti simptomi so lahko še izrazitejši pri ljudeh, ki težko prenašajo laktozo.

Hormon estrogen v mleku lahko vpliva na nastanek pretiranega števila novih celic, kar maši pore in rezultira v nastanku aken