5 razlogov, zakaj obožujemo konopljo

Konopljino olje, kreme, semena, beljakovine... danes obstaja že malo morje izdelkov, ki so plod konoplje. Uporabljamo jih na različnih stokovnih in tudi zasebnih področjih, tako priljubljena pa je ravno zaradi velikega bogastva zdravih maščob, beljakovin in mineralov.

image

1.    Edinstven vir hranil

Konopljina semena po svoji sestavi predstavljajo več kot 30% zdravih maščob, med katere uvrščamo tudi omega 3 in 6 maščobne kisline.[1] Slednje skrbijo za normalen razvoj in delovanje telesnih celic, živčnega sistema, mišic ter organov našega telesa.

Poleg zdravih maščob konoplja vsebuje še 25% beljakovin, ki zagotavljajo pomembna hranila – vitamin E, fosfor, kalij, magnezij, kalcij, železo, cink ter žveplo.

2.    Ohranja zdravje srca

Semena konoplje veliko ljudi ceni zaradi njihove moči pri zaščiti delovanja srca. Ker vsebuje pomembno aminokislino arginin, mu daje moč in vzdržljivost. Omenjena aminokislina je pomembna tudi za lažje uravnavanje krvnega pritiska.  

3.    Izboljšuje presnovo

Konopljina semena vsebujejo ogromno vlaknin, ki spodbujajo in hkrati nudijo zaščito naši presnovi. Ker vsebujejo tako topljive kot tudi netopljive vlaknine, delujejo na 2 načina:

  1. Topljive vlaknine se med procesom razgradijo v strukturo, ki je podobna gelu in s tem upočasnijo prebavo – to pa vpliva tudi na občutek sitosti, ki traja dalj časa.
  2. Netopljive vlaknine pa se ne raztopijo, kar lahko kasneje opazite tudi v svojem blatu. Njihova koristnost je ravno v tem, da prebavni trakt zapustijo cele, saj tako ščistijo naše črevesje in pripomorejo k njegovemu boljšemu delovanju.

4.    Ohranja zdravje kože

Zdrave maščobne kisline imajo mnogo pozitivnih učinkov, če trpimo za kožnimi boleznimi, pa jih lahko izkoristimo v svojo korist. Nekatere raziskave celo dokazujejo, da je s pomočjo konopljinega olja, bogatega z omega 3 in 6 maščobnimi kislinami, mogoče zmanjšati simptome atopijskega dermatitisa. [2]

 

5.    Čiste beljakovine na rastlinski osnovi

Večina posameznikov si po napornem treningu privošči sirotkine beljakovine, ki temeljijo na živalski osnovi. A če sledite vegetarijanskemu slogu prehranjevanja, so konopljine beljakovine prava izbira.

Ker vsebujejo vse esencialne aminokisline in so izredno bogat vir beljakovin, bi lahko rekli, da so skoraj enakovredne tem, ki temeljijo na živalski osnovi. Ker so konopljine beljakovine izredno lahke in pozitivne za prebavo, to vpliva tudi na boljšo absorpcijo hranil iz beljakovinskega napitka.

Ali veste, da…

želijo v naslednjih nekaj letih nadomestiti plastično embalažo z embalažo iz konoplje? Ker je konoplja tako bogata z vlakninami, ljudje pa smo tako potratni s plastiko, gre ta ideja kar z roko v roki. Še ena pozitivna stvar “plastike” iz konoplje pa je ta, da je primerna za večkratno uporabo ter 100% biorazgradljiva. [3]

 


[1] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2868018/

[2] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16019622

[3] http://www.hempowered.com