5 razlogov, zakaj moški poleti nujno potrebujejo več magnezija

Ali ste vedeli, da obstajajo tipično moški razlogi, zakaj močnejšemu spolu primanjkuje magnezija – še posebno poleti? Preverite, kaj je mogoče v ozadju mišičnih krčev, pomanjkanja energije, zaprtja, prebavnih težav, razdražljivosti, pogostih poškodb, večje občutljivosti na bolečino, nespečnosti …

image

Začnimo z osnovo: magnezij je nujno udeležen pri tvorbi energije v telesu. Brez njega nam nobena hrana ne koristi, saj iz nje ne moremo dobiti energije, smo kot žarnica brez elektrike. Ker se ga 90 % skladišči v mišicah in kosteh, pomanjkanja ne občutimo tako hitro. Pač, telo prazni zaloge magnezija iz kosti in mišic.

Posledica: krhke kosti in zakrčene, toge mišice, kar pelje do krčev in pogostejših poškodb. Dolgoročno pa pomanjkanje podobno učinkuje tudi na naše žile, kar pomeni srčno-žilne težave.

Magnezij – sinonim za energijo in sprostitev

Magnezij je sinonim za energijo, obenem pa tudi za sprostitev. Brez njega se nobena mišica ne more sprostiti, »živci« pa se ne morejo umiriti, ves čas bi bili v krču, še veke ne bi mogli zapreti. To pomeni tudi zaprtje, prebavne težave, nemir, razdražljivost, glavobole, večjo občutljivost na bolečino, nespečnost in še bi lahko naštevali.

Zdaj pa še 5 razlogov, zakaj poleti pospešeno izgubljate magnezij in je dodajanje magnezija dobra odločitev

1)      Poleti se še bolj potite kot običajno

S potenjem vsi pospešeno izgubljamo magnezij, ampak ga moški še več kot ženske. Študija je pokazala, da med vadbo ob enakem vnosu tekočine izgubljate dvakrat več tekočine na uro kot ženske: ženske so izgubile 0.57 litra, medtem ko so moški »odšvicali« 1,12 litra.

Ker pa se poleti, tudi če nič ne počnete, več potite, vam po kapljicah uhaja tudi magnezij.

2)      Čas ko so športne preizkušnje na višku

Poletje je super čas za vse možne športne aktivnosti. Žal pa pogosto pozabljamo na zdravo mero in pretiravamo, poleg tega pa ne prilagodimo prehrane povečanim potrebam.

Bolj kot uporabljate mišice, večje je tveganje za mišične krče in poškodbe. Več kot se gibate, bolj se namreč porablja magnezij, ki je nujen člen v tvorbi energije, obenem pa preprečuje togost in zakrčenost mišic.

3)      Poleti pivo še bolj prija

V poletni vročini nič ne odžeja bolj kot hladno pivo. S tem stavkom bi se strinjala večina moških. Težava pa je v tem, da je alkohol diuretik, kar pomeni, da sili na lulanje. To pa je še en način, kako izgubljate magnezij. In mimogrede, tudi kava je diuretik!

4)      Moški imajo več mišic kot ženske

Moški imajo v primerjavi z ženskami v povprečju 10 % več mišične mase (normalno težka ženska ima okrog 30 %, normalno težek moški pa okrog 40 %). Z večjo količino mišic, ki jih je treba premakniti, pa se porablja tudi več energije.

Ker pa je magnezij nujen člen v tvorbi energije iz hrane, ki jo zaužijemo, moški ob pomanjkanju med vadbo hitreje občutijo utrujenost. Pa še to: magnezij pomaga pri regeneraciji mišic, saj sodeluje pri tvorbi glikogenskih rezerv v mišicah (zaloga sladkorja), brez katerih hitreje nastopi utrujenost in se poveča tveganje za poškodbe.

5)      Kaj je že zelenjava?

Pa smo pri naravnem viru magnezija: zelenjava, še posebno zelenolistnata, oreščki in semena, polnozrnati izdelki. Če ste povprečen Slovenec, ta hrana ni prav pogosto na vašem jedilniku, kaj šele vsak dan. In tako ste že v osnovi prikrajšani za magnezij! Več kot pol ljudi ima namreč pomanjkanje magnezija v prehrani.

Rešitev: Odžejajte se z magnezijem, ki ga bo vaše telo najbolje izkoristilo

Vsi, ki so preizkusili BlueMag 300 mg, so bili navdušeni nad okusom. Gre za napitek z naravnim okusom borovnice, ki vsebuje inovativno kombinacijo magnezijevega citrata z dokazano odlično absorpcijo in ekstrakta borovnic, ki varuje sluznico prebavil.

Naj bo poletje čas za napolnjene baterije!