8 navad srečnih ljudi

Za mnoge od nas se jutra začno s hitenjem. Hitenjem, z urejanjem, urejanjem otrok, če jih imamo, na delovno mesto, morda nam uspe spiti (seveda največjo, kar jih omara premore) skodelico kave, med tem, ko imamo eno nogo že pred vrati.

image

Hitimo in drvimo. Skozi jutro, dan, življenje.

Opravljamo svoje naloge, kar se da vestno, pozabljamo pa, kdo smo. Zgubljamo stik s sabo.

Ob stresu in hitenju se sproščata adrenalin in kortizol, ki v našem telesu ustvarjata stanje »vojne pripravljenosti« in takrat telo pozablja na druge pomembne funkcije za življenje.

V ospredju je »boj!« In ker živimo v svetu kapitalizma, kjer je, žal, denar sveta vladar, se seveda temu prilagajamo. In da bi bilo naše življenj čim bolj polno, srečno in iskreno nasmejano (kljub gori opravil, ki jih imamo vsakodnevno) vam z roko na srcu toplo priporočam, da si pred hitenjem v dan vzamete trenutek zase.

Srečni ljudje svoja jutra začno drugače:

 

1.     Z občutkom hvaležnosti

Za nov dan, odnose, ljudi, živali, trenutke, ki so nam dani. Srečni ljudje dan začno z ljubeznijo – do sebe, partnerja, dneva in hvaležni so za vsak trenutek, ki je na voljo za življenje samo.

Hvaležni so za dih, ki je naše prvo in največje darilo, hvaležni za zdravje, telo, ki nam je dano, misli, nasmeh, ki ga premoremo, vsa čutila, ki naše življenje delajo izjemno.

2.     Vsako jutro sprejmejo kot nekaj unikatnega

Ker to tudi je. Vsak dan imamo možnost začeti znova ali drugače. Včerajšnji dan je lahko bil popolna polomija, danes ga lahko popravimo. Samo mi smo ustvarjalci svojega življenja. Smo v popolni kontroli svojih odločitev in naše odločitve bodo tiste, ki bodo tvorile naše življenje. Poslušajte se in sledite svojemu srcu. Bodite proaktivni. Če vam kaj ni všeč, recite, spremenite, naredite.

3.     Iščejo pozitivne afirmacije, meditirajo ali molijo

Najsrečnejši ljudje živijo spiritualno življenje. Živijo v hvaležnosti za vesolje samo, za energije, ki so nas ustvarile in nam dajejo življenje.

  • Molite, če vam je to ljubo, bodisi k bogu, energijam, sebi.
  • Meditirajte, saj bo to vaš um zbistrilo, potenciralo fokus, usmerjenost in umirilo vaše misli ter dalo odgovore, ki so za vas pravi.
  • Pozitivne afirmacije vas bodo skozi trenutke in dneve polnile z navdihom.

Steve Jobs je imel navado, da je vsako jutro pred odhodom na delo izvedel ritual. Ustavil se je pred ogledalom, se vanj zazrl in vprašal: »Če bi bil danes zadnji dan mojega življenja, bi naredil to, kar sem si zadal v današnjem dnevu?«

Benjamin Franklin je imel navado vsako jutro z nasmeškom vprašati pred ogledalom samega sebe: »Kaj lepega bom storil danes?«

4.     Berejo

Jutra so izjemno lepa, če jih začnete z branjem. Bodisi s čtivom, ki buri vašo domišljijo, morda s knjigo, ki vam bo dala znanja ali možnost zorenja na čustvenem ali psihološkem nivoju.

5.     So pomenljivi, si za stvari in odnose  preprosto vzamejo čas in stvari ohranjajo preproste

Težaška jutranja opravila in rutine imajo veliko predispozicijo, da bodo propadle, neuspele. Zatorej jutra začnite preprosto, nežno, z navadami, rutino ki ustreza prav vam. Univerzalnega »prav« tako ali tako ni, najdite svoj način, ki bo pasal prav vam. Bodite pozorni da ste taki tudi do drugih. Tolerantni in nežni.

6.     Telovadijo

Dokazano je, da jutranje gibanje poveča količino hormonov sreče, zato na nas deluje vzpodbudno - mnogo bolj kot vadba v drugi polovici dneva.

Jutranja vadba – lahko je kratka in nežna – odpravlja stres, depresijo in daje občutek samozavesti, zadovoljstva, sreče in dviguje raven splošne življenjske energije.

Za lažji začetek lahko poizkusite z »Jutranjo jogo za vsakogar«.

7.     Gredo na svež zrak

Jutranji sprehod dokazano spodbuja kreativnost, kar je kar fin začetek dneva, kajne?

Če imate psa ste z jutranjimi sprehodi tako ali tako »domači«. Kilometer ali dva v jutru vam bosta vlila občutek vitalnosti in zagona za lep in uspešen dan.

8.     Občutijo lepoto okrog sebe in so pozorni na »ta trenutek – tukaj in zdaj«

Bodisi ste jutro začeli z meditacijo, sprehodom psa, branjem ali toplim aromatičnim čajem … Vzemite si trenutek in opazujete okolico ter se zahvalite, da imate možnost živeti življenje, ki vam je dano. Če imate hrano na mizi, vam je toplo, streho nad glavo – ste mnogo bogatejši, kot si lahko mislite. Napolnite srce s hvaležnostjo za vse, kar lahko uživate, in opazujte, kako se z vašo hvaležnostjo svet okrog vas spreminja.

 

Zapomni si. Kadar iščemo spremembe, so te zelo blizu. V nas samih.

Srečen in nasmejan vikend želim :)

Anja

Izbrani izdelki za vas