8 stvari, ki lahko uničijo vaša jetra

Alkohol je pogosto povezan z boleznimi jeter, a ni edini vzrok za težave s tem vitalnim organom. Kako lahko poskrbimo za zdravje naših jeter, ki so ključnega pomena za mnoge telesne funkcije? Dolgotrajne poškodbe jeter lahko namreč vodijo do razvoja raka in celo odpovedi tega organa.

Jetra so največji organ v našem telesu in opravljajo izjemno pomembne naloge. Filtrirajo kri, presnavljajo hranila, pomagajo v boju proti okužbam in proizvajajo snovi, ki preprečujejo strjevanje krvi. Vendar pa so jetra dovzetna za poškodbe, ki lahko pripeljejo do hujših bolezni in celo odpovedi organa.

Tukaj je 8 stvari, ki lahko škodujejo vašim jetrom!

8 stvari, ki lahko uničijo vaša jetra

1. Prekomerna teža

Prekomerna teža lahko privede do nealkoholne zamaščenosti jeter, pri kateri se v jetrnih celicah nabere preveč maščobe. To stanje lahko sčasoma napreduje v cirozo in odpoved jeter.

2. Gazirane pijače

Gazirane pijače, so s previsoko vsebnostjo sladkorja škodljive za jetra že zaradi prispevka k pridobivanju telesne teže. Študije so pokazale, da imajo ljudje, ki spijejo vsaj eno sladkano pijačo na dan, v primerjavi s tistimi, ki jih ne pijejo, večje tveganje za zamaščenost jeter. Tveganje je še večje pri ljudeh s prekomerno telesno težo.

3. Paracetamol

Paracetamol je učinkovito zdravilo za lajšanje bolečin in zvišane telesne temperature, vendar ga je pomembno jemati v priporočenih odmerkih. Preveliko odmerjanje paracetamola lahko poškoduje jetra.

4. Anabolični steroidi in droge

Dolgotrajna uporaba anaboličnih steroidov, ki jih nekateri športniki uporabljajo za izboljšanje telesne zmogljivosti, lahko poveča tveganje za nastanek raka jeter. Tudi droge, kot sta heroin in kokain, lahko poškodujejo jetra.

Simptomi zamaščenih jeter

5. Hepatitis

Kronična okužba z virusom hepatitisa B ali C je vodilni vzrok za raka jeter. Virusa se prenašata preko okužene krvi, kar je v preteklosti pogosto vodilo do okužb med krvnimi transfuzijami. Danes to ni več problem, saj se kri rutinsko testira na prisotnost teh virusov.

Kljub temu pa obstaja tveganje za okužbo pri intravenskih uporabnikih drog, ki si delijo igle in drug pribor, ter pri postopkih kot so tetoviranje ali prebadanje kože z okuženimi predmeti. Poleg tega se virus hepatitisa C lahko prenaša tudi preko sline, sperme, urina, solz in trebušne tekočine, medtem ko se virus hepatitisa B nahaja tudi v slini, spermi, vaginalnem izločku, urinu in mleku doječih mater. Zgodnja diagnoza hepatitisa je ključna, saj omogoča pravočasno zdravljenje. Nezdravljen hepatitis lahko privede do ciroze, odpovedi delovanja jeter ali celo raka.

Večina okuženih oseb ne kaže simptomov, če pa se ti pojavijo, so pri hepatitisu C tipični utrujenost, slabost, bolečine pod desnim rebrnim lokom, temen urin, izguba apetita in zlatenica.

6. Avtoimunske bolezni

Avtoimunske bolezni lahko vplivajo tudi na jetra. Ko imunski sistem napade ta organ, govorimo o avtoimunskem hepatitisu. Vzrok za tovrstno reakcijo imunskega sistema še ni pojasnjen, vendar se zdi, da igrajo pri tem vlogo genetski dejavniki. Druga avtoimunska bolezen, ki običajno prizadene ženske, je primarna biliarna ciroza. Brez ustreznega zdravljenja lahko obe stanji privedeta do ciroze ali celo odpovedi jeter. Kljub kronični naravi teh bolezni pa obstajajo terapije, ki upočasnjujejo njihov napredek in lajšajo simptome.

image

7. Kajenje

Kajenje povečuje tveganje za raka jeter in cirozo. Kemikalije v cigarete m dimu poškodujejo jetrne celice in vnetje v telesu. Pri ljudeh s hepatitisom B ali C kajenje še posebej močno poveča tveganje za nastanek raka jeter.

8. Alkohol

Alkohol je vodilni vzrok za cirozo in bolezni jeter. Prekomerno uživanje alkohola lahko poškoduje jetrne celice in sčasoma privede do ciroze in odpovedi jeter. Če imate težave z jetri, se je popolnoma treba izogibati alkoholu.