Prazna košarica?
Verjetno zato, ker si še niste ogledali naše najnovejše ponudbe
Sensilab za svoje spletne strani uporablja piškotke, ki ne shranjujejo osebnih podatkov. Nekateri piškotki so morda že nameščeni. Z nadaljevanjem uporabe naših spletnih strani soglašate z njihovo uporabo.
Kontaktirajte nas prek spleta ali pokličite na 0590 82 770
100% garancija na zadovoljstvo
Brezplačna dostava nad 49,99 €
Zima je idealen čas, da svoje telo pocrkljamo z živili, bogatimi z vlakninami in antioksidanti. Večina antioksidantov se v hrani skriva v obliki barv. Poglejmo si torej, katera pisana in nutricistično bogata živila je priporočljivo dati na krožnik pozimi.
Stročnice gojijo doma številni Slovenci. Živilo, ki je dozorelo poleti, bo vsa hranila ohranilo do naslednje sezone. Zima je idealen čas, da izkoristimo njegovo hranilno bogastvo. Fižol je bogat z vlakninami, kalcijem, magnezijem in vitamini B-kompleksa. Poleg tega vsebujejo določene aminokisline in tako delno nadomeščajo živalske beljakovine.
Fižol in leča nas nasitita za dolgo časa, nam dasta energije in poskrbita za umirjene živce.
Prednost buč je tudi ta, da jih lahko hranimo še dolgo po tem, ko smo jih pobrali z lastne njive ali pa jih kupili pri bližnjem kmetu. Če jih hranite na temnem in hladnem prostoru, lahko buče brez težav počakajo na kulinarično priložnost do pomladi.
Ne vsebujejo veliko kalorij, hkrati pa jih lahko uporabimo na številne načine. Odlične so v slanih jedi – juhe, omake, cmočki in obare – so pa tudi idealni partner v sladicah. Z njimi lahko naredite pite, muffine, piškote in celo sladoled.
Oranžne buče so še posebej dragocene, saj vsebujejo veliko vitamina A, prispevajo k lepi koži in odpornosti. Marsikdo ne vem, da so buče bogate tudi z vitaminom C.
Špinača ali ohrovt – bolj temno zeleno je, bolj dragoceno je. Čeprav je zima bolj bogata z rdečimi, oranžnimi, belimi in oranžnimi živili, moramo tudi pozimi poskrbeti, da pojemo dovolj zelene zelenjave, ki spodbuja procese čiščenja, metabolizem itd. Poleg tega zelena zelenjava v sebi skriva veliko vitamina C, magnezija, železa in vitamina K.
Najejmo se jih pozimi, saj so tudi naše babice z veseljem zagrizle v pomarančo v jesenskih in zimskih mesecih. Če je bil ta zaklad na voljo, seveda. Bombice vitamina C in vlaknin se odlično podajo smoothiejem, lahko pa jih uživamo tudi v naravni obliki.
Za pomaranče je priporočljivo, da jih uživamo cele, saj vlaknine poskrbijo, da jih počasneje prebavimo. Stisnjen pomarančni sok vsebuje dokaj veliko sladkorja, zato vpliva tudi na poskok inzulina, kar pa ni priporočljivo, če smo na dieti, se borimo s holesterolom ali se skušamo znebiti kandide.
Še bolj dragocene kot pomaranče pa so limone, saj alkalizirajo telo, spodbujajo odpornost, prispevajo k razstrupljanju telesa, spodbujajo presnovo, pripomorejo k lepi koži in zadostni meri energije.
Če niste ljubitelj klasične limonade, preizkusite naš recept za kremno detox limonado.
Če smo poleti navajeni pojesti veliko rib, so pozimi vseeno manj popularne. Oreški in semena v sebi skrivajo zdrave maščobe in maščobne kisline, zaradi katerih so »zdrave« tudi ribe. Poleg tega vsebujejo oreški in semena tudi veliko beljakovin.
Če se razstrupljate ali skušate jesti alkalno, vam najbolj priporočamo chia semena, ki so pravo bogastvo Omega 3, vlaknin in antioksidantov.
Vsi ga napadajo zadnje čase, kot da bi pozabili, da smo Slovenci dolga desetletja pojedli ogromno krompirja. Že res, da vsebuje dokaj veliko sladkorja, zato dvigne inzulin, vseeno pa krompir vsebuje veliko vitamina C, pa še alkalno deluje v našem telesu, zato si ga lahko privoščimo tudi, ko smo na detoxu.
Tudi folne kisline vsebuje veliko, kar je pomembno predvsem za bodoče mamice. Folna kislina sodeluje pri številnih procesih v telesu, tudi pri uravnavanju hormonov, beljakovinski sintezi (za zdravo koži, čvrsto telo oz. mišice), odpornosti itd.
Če se prehranjujete po dieti z nizkim glikemičnim indeksom, lahko namesto klasičnega krompirja izberete sladki krompir, ki ima nižji glikemični indeks, poleg tega pa je bogat z beta karotenom, ki spodbuja lepo kožo in odpornost.
Kislo zelje in kisla repa! Sicer imata še vedno podeželski pridih, a bi si zaslužila renome kulinarične specialitete, saj sta odličen vir vitamina C, vlaknin in probiotikov, spodbujata dobro počutje, urejeno prebavo, alkalizirata in sta idealna hrana, če se razstrupljamo, se skušamo znebiti kandide, hujšamo ali pa skušamo uravnavati svoj stres.
Tudi kivi je sadež, ki ga z veseljem odnesemo domov, ko nastopi njegova sezona. Marsikdo ne ve, da je kivi lahko vedno EKO pridelave, saj ima rastlina za žuželke tako neprijeten vonj, da ga ni treba škropiti. V sebi skriva enkrat več vitamina C kot limona, bogat je s kalcijem, magnezijem, vitaminom A in železom. Spodbuja prebavo, zdravo srce in ožilje, prispeva k zdravju oči in lepi koži.
Izbrani izdelki za vas
Morda bi vas zanimalo