Acne vulgaris – navadne akne

Skoraj ni človeka, ki ga ne bi v enem od obdobij življenja pestil izbruh mozoljev. Prav zato so akne eden najpogostejših problemov kože. Začnejo se, ko se drobni mešički dlak zamašijo z mastnimi izločki kožnih lojnic.

image

Črni ogrci se pojavijo kot drobne, ponavadi ploske pike, katerih središče ob izpostavljanju zraku potemni.

Beli ogrci so podobne poškodbe kože, le da so brezbarvni.

Obe vrsti mozoljev se lahko razvijeta v oteklo, občutljivo vnetje. Ciste ali noduli so čvrste otekline pod površino kože (v podkožju), ki se vnamejo in včasih tudi okužijo ter ponavadi nastajajo na hudo aknasti koži.

Vzroki za nastanek aken še niso povsem dognani. Videti je, da so za nagnjenost k nastajanju aken odgovorni različni dejavniki, kot so družinska anamneza,stres, uporaba kontracepcijskih sredstev in kortikosteroidov, poslabšajo pa jih tudi slaba higiena in slaba prehrana.

Naključnega mozolja ali dveh ni potrebno zdraviti. Če se odločimo ukrepati, bi morala mazila in kozmetični pripravki, ki jih kupimo, temeljiti na vodi in biti hipoalergenski. Tudi v primerih, ko izbruha aken ni mogoče povsem odpraviti, lahko stanje ublažimo. Konvencionalna medicina je naklonjena zdravljenju s pripravki, ki ovirajo nastajanje loja in keratina, omejujejo rast bakterij in spodbujajo očiščenje por v katerih so odmrle kožne celice. Laktoferin v kapsulah Cerin je beljakovinski kompleks, ki ima podobno delovanje, čeprav sta dobra splošna higiena in nega občutljive kože v mladostniškem obdobju še posebej pomembni.

Cerin kozmetika je idealna za umivanje in nego prizadete kože obraza, ramen, hrbta ipd. Na tako prizadetih mestih je priporočeno in smiselno uporabiti tudi gel za sušenje mozoljev. Najstnice naj se izogibajo redni uporabi ličil in podobnih kozmetičnih pripravkov. Uprite se skušnjavi in ne stiskajte mozoljev, ampak jih pustite da dozorijo in počijo, in jih potem nežno sperite.