Akne ali mozolji?

Če ste se spraševali, kaj je razlika med aknami in mozolji, je odgovor: ni razlike.

image

Problem z aknami ali mozolji imajo skoraj vsi mladostniki. Problem pa je pogost tudi pri starejših, torej tistih, ki so že prerasli čas pubertete. Kar 30% odraslih žensk in 20% odraslih moških, starih med 20 in 60 letom, ima še težave z aknami.

Kaj sploh so akne?

Gre za obolenje žlez lojnic in dlačnih izvodil, ki se začne z oblikovanjem ogrcev (komedonov). Kasneje se iz ogrcev razvijejo različne oblike in stopnje vnetja – in tako nastanejo akne.

Poznamo več vrst aken

  1. Fiziološke ali vulgarne akne so pubertetni mozolji; nastanejo zaradi povečanega izločanja spolnih hormonov (testosterona). Najhujše so med 18. in 19. letom, po 21. letu pri večini spontano izginejo.
  2. Fulminantne akne so zelo huda in resna bolezen mlajših moških. Poleg tega, da se razvijejo najhujše oblike mozoljev, koža tudi odmira, bolnik ima povišano temperaturo, hude bolečine ter otekle sklepe. Nujno je zdravljenje pri zdravniku.
  3. Manifestne akne so akne, ki po puberteti ne izginejo, temveč lahko trajajo vse do 30. leta starosti ali celo vse življenje.
  4. Eksogene akne se pojavijo ali poslabšajo ob stiku s katrani, strojnimi olji, klorovimi spojinami, smolami. Lahko nastanejo tudi zaradi dolgotrajne uporabe kozmetičnih izdelkov, ki vsebujejo komedogene snovi.
  5. Ekskoriirane akne nastanejo zaradi neprimernega iztiskanja in praskanja neznatno izraženih mozoljev.
  6. Medikamentozne akne nastanejo zaradi zdravljenja z nekaterimi zdravili, npr. kortikosteroidi.

Kaj še morate vedeti o aknah

Gnojne akne so rezultat širjenja mrtvih kožnih celic, maščobe in bakterij v kožo. Do tega pride, ko se stena zamaščenega mešička pretrga. Ravno zato aken ne smemo nikoli stiskati! Poleg tega, pa so naši prsti pravo leglo bakterij, katere s stiskanjem prenesemo po koži in jim omogočimo, da prodrejo še globlje v kožo, nam pa ostane brazgotina.

Natančno in neomajno se držimo navodil o negi kože in ne opustimo zdravljenja že po prvih znakih izboljšanja. Zdravljenje lahko traja več mesecev in celo let.

Izbrani izdelki za vas