Moč narave: algi klorela in spirulina

Največjo slavo med algami sta zagotovo poželi chlorella in spirulina. Obe sodita med najmočnejše antioksidante, ki iz telesa uspešno absorbirata oziroma odstranjujeta strupe. Nase tudi vežeta težke kovine kot so živo srebro, kadmij in svinec. Največjo zaslugo za to ima predvsem klorofil, ki ustvarja hemogolobin, ki dovaja kisik po telesu. Hkrati razstruplja telo in krepi imunski sistem. Nekatere raziskave so pokazale, da so alge učinkovito delujejo priti virusom, raznim parazitom in celo raku. Telo esencialnih aminokislin ne more proizvesti samo, zato je priporočljivo, da posežete po algah. Mnogi strokovnjaki so prepričani, da so alge bistveno boljši vir beljakovin kot meso, ribe ali jajca.

image

Klorela

Posebnost klorelle je korellin, ki spodbuja rast in obnavljanje celic ter tako zavira proces staranja in pospešuje celjenje poškodovanih tkiv. Spada med rastline, ki vsebuje največ na svetu, veliko ima vitaminov C, B karotena, vitaminov B1, B2, B6, B12, vitamin K in mineralov.

Klorela je koristna za:

  • stimuliranje krvnega obtoka,
  • izboljšuje delovanje jeter, ledvic in prebavnega sistema,
  • stimulira vzdrževanje tkiv,
  • izboljšuje Ph vrednost v telesu, ga čisti in celo pomaga pri hujšanju.

Nekatere raziskave so pokazale, da stimulira proizvodnjo interferonov, naravnih proteinov, ki jih proizvajajo celice imunskega sistema, borijo pa se proti virusom, parazitom in tumorjem.

Spirulina

Spirulina nadomešča izolirane vitamine in minerale, saj vsebuje največjo koncentracijo hranil. Sestavlja jo 60% visoko prebavljivih beljakovin , beta karoten, vitamina B-12, železo in veliko mineralov. Vsebuje tudi uravnovešen spekter amin kislin, klorofil in moder pigment, fikocianin. Ta alga vsebuje 20-krat več beljakovin kot soja in 200-krat več kot govedina.

Spirulina je pomembna za krepitev našega zdravja in brani naše telo pred bakterijami in virusi, hkrati pa črevesje oskrbi z mnogo lahko prebavljivimi minerali. Uživanje spiruline prav tako spodbudi rast črevesne mikroflore.

Polisaharidi, ki jih vsebuje, izboljšajo celično komunikacijo in zmožnost obnavljanja DNK. Raziskave kažejo, da je celo učinkovita pri zdravljenju rakavih obolenj.

Čemu alge?

Obe algi sodita med najboljše antioksidante. Če se odločite za čiščenje telesa pa ju uživajte zmerno, da vaše telo ne bi doživelo šoka. Uživajte v morskem okusu v domači kuhinji!

Za katero algo se odločiti?

Razlike med učinki obeh alg so minimalne oziroma jih skorajda ni. Priporočljivo je, da ju jeste izmenično. Prvi mesec si pripravite eno vrsto alge, naslednjega pa drugo. Vmešate ju lahko v solate, smoothije ali juhe. Bodite pozorni, da je ne pojeste preveč, ker telo lahko doživi šok in pristanete v bolnišnici. Zato priporočamo, da pojeste 1-3 čajne žličke na dan. Če pa ne marate »morskega okusa« pa ju lahko kupite v obliki kapsul in natančno preverite priporočila za užitje.

Zanimivost: zaradi visoke vsebnosti klorofila naj bi z rednim uživanjem alg izboljšali zadah in telesni vonj.