Ali je premrzlo za vadbo na svežem zraku?

Prvi zimski dan se neutrudno bliža in temperature padajo. Zato se pojavlja vprašanje: »Ali je že premrzlo za vadbo na svežem zraku?«

image

Strokovnjaki pravijo, da je aktivnost na zimskem mrazu prav tako priporočljiva kot preko ostalega leta. Športu na svežem zraku se je vseeno priporočljivo odpovedati, ko srebro pade 20 stopinj pod ničlo.

5 nasvetov za zimski šport

1.) Več slojev lahkih oblačil za udobno in zdravo aktivnost

Tek, sprehod ali skupinski športi so dobrodošli tudi v zimskih dneh! Vseeno pa poskrbite, da se toplo oblečete. Obujte zimske superge, na glavo si poveznite kapo in roke zaščitite s tankimi rokavicami.

Več slojev oblačil boste imeli na sebi, bolje bo. Nikar pa ne pretiravajte, saj se telo ob visoki aktivnosti toliko ogreje, kot bi bila okolica 20 stopinj Celzija toplejša.

2.) Šal za zdrava dihala

Najhujši šok za telo na zimskem mrazu je hladen zrak, zato je priporočljivo, da si okrog vratu, ust in nosu ovijete šal. Tako bo vaša sapa toplejša in bolj vlažna, dihala in pljuča pa ob globokem dihanju ne bodo ogrožena.

3.) Počasi, a vztrajno

Če ste eden izmed tistih, ki med aktivnostjo malce pretiravajo in radi poiščejo svojo fizično mejo, v zimskem času ne pretiravajte s hitrostjo. Raje tecite dlje, a počasi. Uživajte v pogledu na umirjeno naravo.

4.) Opaznost za varnost

Ker se v zimskem času hitro stemni, moramo poskrbeti za to, da nas vidijo, predvsem kolesarji in vozniki. Na glavo si poveznite naglavno svetilko, okrog vratu si obesite kresničko, lahko pa si tudi kupite oblačila z odbojnimi trakovi, ki se zasvetijo, ko jih osvetli soj avtomobilskih žarometov.

5.) Moč vetra za lažji tek

Če ste tekač, lahko svojo učinkovitost povečate z močjo vetra. Mrzel zimski piš izkoristite za povečanje hitrosti. Svojo tekaško turo začnite v smeri proti vetru, da se boste utrudili hitreje. Progo končajte tako, da vam veter piha v hrbet. Tako bodo zadnje tekaške minute lažje.

Izbrani izdelki za vas