Ali lahko srčni infarkt doleti tudi vas?

Srčno-žilne bolezni so v Sloveniji tako kot drugod v razvitem svetu najpogostejši vzrok smrti, srčni infarkt pa letno prizadene okoli 3000 Slovencev in Slovenk. Ker gre za dogodek, ki ima ob prepočasnem ukrepanju za posledico nepopravljivo škodo na srcu in v najslabšem primeru smrt, je pomembno poznati znake prihajajočega srčnega infarkta ter njegove simptome.

image

O srčnem oziroma miokardnem infarktu govorimo takrat, ko se zaradi strdka zamaši ena ali več koronarnih arterij. Ker gre za nenaden dogodek, pogosto prizadeti nimajo niti časa poklicati pomoči in je lahko zanje zastoj srca usoden. Že po dobri minuti brez kisika pride namreč do okvare srčne mišice, okvara pa postane po 40 minutah po infarktu nepopravljiva. Zato je tako pomembno prepoznati simptome in znake, ki lahko napovedujejo prihajajoči srčni infarkt.

Prve znake mnogi spregledajo

Kot pravi prim. Boris Cibic, kardiolog iz Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije, najbrž ni več človeka v Sloveniji, ki ne bi postal zaskrbljen, ko se prvič sreča z bolečino v prsnem košu. »Zlasti če je v predelu srca. Ponudi se pa mu malo krat priložnost, da je takoj dosegljiv zdravnik, da ga reši iz zadrege.« Tako, nadaljuje Cibic, gre zaplet pri večini ljudi v pozabo. »Prav tako gre v pozabo tudi ponovna bolečina, če je mila ali komaj malo bolj izražena od prve.«

Pomemben obiska zdravnika

Prim. Cibic ugotavlja, da se bolniki običajno odločijo za pregled pri zdravniku, ko se takšni 'napadi' ponavljajo. Zdravnik na osnovi sporočenih podatkov in izvidov pregleda, sem spadata posnetek EKG in pregled krvi,ugotovi naravo bolečine. Zelo pomemben je podatek ali imajo bolečine značaj zbodljajev ali pa neugodnega pritiska in tiščanja, ki nastanejo neodvisno od dejavnosti ali ob telesni obremenitvi in minejo spontano v 10 – 15 minutah.

Pozor na neprijetno stiskajočo bolečino!

V velikem številu primerov bolnike bolj vznemirijo ostre bolečine, zbodljaji kot pa topa bolečina , tudi v obliki tiščanja. »Medtem ko so ostre zbadajoče, hipne bolečine posledica živčnih obremenitev pri zdravih žilah so na drugi strani neprijetne stiskajoče bolečine znak nenadne nezadostne prekrvitve srca pri obolelih srčnih žilah zaradi ateroskleroze,« pojasnjuje prim. Cibic.

Dodaja, da so take bolečine pogosto znanilke zoženih srčnih žil, ki jim grozi zapora in so potrebne nujnega zdravniškega ukrepanja. »Približno tako je videti predstopnja srčnega infarkta.«

Nujno hitro ukrepanje

»Pogosto pa ima srčni infarkt hud začetek z nenadno hudo, stiskajočo bolečino, ki lahko izžareva v levo ramo, roko, v spodnjo čeljust, ki je lahko usodna. To stanje zdravniki imenujemo akutni koronarni sindrom, ki ga lahko uspešno pozdravijo posebno izučeni specialisti kardiologi na sodobno opremljenih oddelkih, če bolnik pride pravočasno do njih,« poudarja prim. Cibic. Taka služba je na večjih oddelkih pripravljena 24 ur na dan in reši bolnika posledic zapore žile tudi po preteku nekaj ur po nastopu bolečine.

Izbrani izdelki za vas