Ali s prehrano uživate dovolj železa?

Pomanjkanje železa je najpogostejša prehranska motnja.

image

Slabokrvnost ali anemija je zelo razširjeno zdravstveno stanj. Do slabokrvnosti pride, ker človek predolgo časa zauživa premalo železa. Lahko bi torej rekli, da je pozna posledica pomanjkanja železa, ki se pokaže šele takrat, ko telo izčrpa zaloge.

Pomanjkanje železa je dandanes najpogostejša prehranska motnja.

Med najbolj izpostavljenimi skupinami so novopečene mamice, nosečnice, tudi otroci, najstniki, aktivni športniki, starostniki, vegetarijanci in številni bolniki.

Zakaj je železo za človeško telo pomembno?

Železo predstavlja ključno sestavino hemoglobina v rdečih krvničkah, katerih poglavitna naloga je prenašanje kisika do celic. Če uživamo premalo železa in če posledično postanemo anemični, postane preskrba naših celic ob anemičnem stanju s kisikom slabša. To se odraža kot kot utrujenost in vsesplošno slabše počutje.

V svetovnem merilu je pomanjkanje železa prisotno kar pri:

  • 30 odstotkih ljudi na splošno
  • 43 odstotkih predšolskih otrok
  • 37 odstotkih šolskih otrok
  • 51 odstotkih nosečnic

Kateri so najpogostejši vzroki za slabokrvnost?

Lahko gre za obsežnejše krvavitve v prebavilih, lahko je vzrok menstrualna krvavitev, porod, povečana poraba železa v času nosečnosti in dojenja.

Večje potrebe po železu imajo tudi otroci in mladostniki v času intenzivne rasti. Lahko pa je vzrok za pomanjkanje železa tudi okrevanje po različnih težjih boleznih.

Kako si pomagati?

Poleg nekaterih prehranskih dodatkov lahko nivo železa skušamo dvigniti tudi z določeno prehrano.

Z železom so bogata predvsem proteinsa živila, najbolj goveje meso, so pa vir železa tudi ribe, morski sadeži in perutnina.

Veliko železa vsebuje tudi špinača, radič, beluši, buče, regrat ter stročnice in pa suho sadje, kot so rozine, suhe slive in suhe slive ter sveže sadje, kot so banane, ribez, borovnice in češnje.

Poleg živil, ki vsebujejo veliko železa velja, da zaužijete tudi večje količine citamina C, ki ga najdete predvsem v citrusih, zelju, brokoliju in kiviju.