Ali zares vemo katera so kakovostna?

Ob stremljenju k zmanjšanju stresa in vsem drugim dejavnikom, ki nam jemljejo zdravje, je učinkovit pristop za zagotavljanje uravnotežene prehrane tudi redno uživanje izbranih prehranskih dodatkov.

image

Kako prepoznati kakovostna prehranska dopolnila

Prehranskih dodatkov je na izbiro veliko; med sijajnimi etiketami in zvenečimi imeni se je vse težje znajti. Pomembno merilo kakovosti je že priznan proizvajalec z dolgoletno tradicijo poslovanja, pove vodja Lekarne Domžale Alenka Podgornikmag. farm., zmagovalka vseslovenske akcije Najlekarna: »Ustrezno kakovost prehranskih dopolnil nam največkrat zagotavljajo priznani proizvajalci, ki so na trgu prisotni že več let. Ti nam priskrbijo tudi različne študije, certifikate in potrdila, ki navedbe o kakovosti prehranskih dopolnil opravičijo in potrjujejo.«

Opaža, da nekatere stranke še niso dovolj ozaveščene o kakovosti prehranskih dopolnil. Zato opozarja, da naj se ljudje o izbiri in uporabi prehranskih dopolnil posvetujejo v lekarni ali pri drugih svetovalcih, nutricionistih, obenem pa naj nikar ne prekoračijo priporočenega dnevnega odmerka. Kot pravi, je za ohranjanje zdravja najpomembnejša zdrava prehrana z veliko svežega sadja in zelenjave ter z obilico dobre volje. Uporabo prehranskih dopolnil pa priporoča v primerih, kot je neuravnotežena prehrana ali pa pri povečanih potrebah organizma, ki se pojavijo pri določenih ljudeh – športnikih, nosečnicah, otrocih, starostnikih oz. pri nekaterih obolenjih.

Pasti zapisov o vsebnosti učinkovin – kdaj je naravno v resnici naravno?

Pri branju sestavin na embalaži bodimo pozorni, da je zapisan tudi izvor surovine. Če piše le vitamin C (oziroma kemijska askorbinska kislina ali L-askorbinska kislina), smo lahko prepričani, da gre za sintetično substanco. Če je zapisano vitamin C iz plodov šipka ali – kot je to v našem primeru – izvleček plodov šipka s 500 mg vitamina C, vemo, da je vitamin C v izdelku naravnega izvora. Pri naslednjem zapisu (iz škatlice linije ALL IN A DAY) lahko že na prvi pogled ocenimo, da gre za vitamin C, ki izvira iz plodov šipka (naravnega vira). 

image

Pozorni pa bodimo pri spodnjem zapisu:

Porabnika lahko zavede dodatek semen šipka v prahu. Če ta ni poučen in se ne zaveda pasti, lahko kupi takšen ali podoben izdelek, misleč, da je vitamin C pridobljen iz šipka, čeprav ni. 

image

Obstaja tudi tretja varianta, in sicer 100-odstotno sintetičen vitamin C. Na primer tule:

Tukaj smo lahko prepričani, da vitamin C ni naravnega izvora, ampak sintetično pridelan, čeprav porabniki tega običajno ne vedo in kupijo sintetičen izdelek brez pomisleka, kaj vnašajo v svoje telo.

image

 

Besedilo povzeto po članku, ki je bil objavljen v Reviji za moje zdravje, marca 2016

Avtorica članka: Sanja Vilfan Švajger,

 

Izbrani izdelki za vas