Astronavti prisegajo na alge!

Ste vedeli, da so vse alge izredno bogate z beljakovinami? Celo toliko, da nanje prisegajo ljudje, ki so že stopili na luno[1]. Vas zanima, zakaj jih tako obožujejo?

image

Alge so bile izredno popularno živilo že v 16. stoletju – njihova moč pa je pretresla svet okrog leta 1950, ko so z njihovo pomočjo želeli zmanjšati svetovno lakoto.

Uporablja jih tudi NASA

Ker se pri NASI zavzemajo za to, da ohranjajo zdravje, energijo in vitalnost svojih raziskovalcev, v vsakodnevno prehrano vključujejo tudi alge. Slednje pripomorejo k naravnemu prečiščevanju telesa, poleg tega pa skrbijo tudi za optimalno delovanje možganov, oči in srca.

Vitaminov, mineralov in telesu potrebnih hranil polne alge, so ambasadorke zdravega duha v zdravem telesu[2].

Umeščamo jih med superživila

Ker 60% sestave alg predstavljajo beljakovine in aminokisline, so alge izredno nasitne, poskrbijo pa tudi za zdrav razvoj mišičnega tkiva.

  • Zelena alga klorela je sicer majhna enocelična sladkovodna alga, ki prispeva k razstrupljanju telesa. Pomaga pri izločanju strupenih in zdravju škodljivih spojin (težkih kovin) iz organizma in podpira vitalnost in dejavnost organizma ter povečuje energijo in odpornost.
  • Rjave morske alge so vir mnogih aktivnih sestavin, ki pripomorejo k dobremu počutju. Prispevajo tudi k uravnavanju telesne teže. Naravno prisoten jod prispeva k sproščanju energije pri presnovi.

Kako lahko uporabljam alge v svoji prehrani?

Zelen prah alg po vonju ni kaj preveč mamljiv. Zato ga pogosto uporabljamo kot dodatek k jedem. Najrajši jih uporabljamo v prelivih solat, smoothijih ali jih vmešamo v že dokončane zelenjavne juhe.

Tako lahko na preprost način oplemenitimo svoj jedilnik z dragocenimi vitamini, minerali in beljakovinami.



[1] http://www.nasa.gov/offices/oct/home/tech_life_martek.html

[2] http://www.health-food-supplement.com/spirulina_and_chlorella.html