Astronavti prisegajo na alge!
Ste vedeli, da so vse alge izredno bogate z beljakovinami? Celo toliko, da nanje prisegajo ljudje, ki so že stopili na luno[1]. Vas zanima, zakaj jih tako obožujejo?
Alge so bile izredno popularno živilo že v 16. stoletju – njihova moč pa je pretresla svet okrog leta 1950, ko so z njihovo pomočjo želeli zmanjšati svetovno lakoto.
Uporablja jih tudi NASA
Ker se pri NASI zavzemajo za to, da ohranjajo zdravje, energijo in vitalnost svojih raziskovalcev, v vsakodnevno prehrano vključujejo tudi alge. Slednje pripomorejo k naravnemu prečiščevanju telesa, poleg tega pa skrbijo tudi za optimalno delovanje možganov, oči in srca.
Vitaminov, mineralov in telesu potrebnih hranil polne alge, so ambasadorke zdravega duha v zdravem telesu[2].
Umeščamo jih med superživila
Ker 60% sestave alg predstavljajo beljakovine in aminokisline, so alge izredno nasitne, poskrbijo pa tudi za zdrav razvoj mišičnega tkiva.
- Zelena alga klorela je sicer majhna enocelična sladkovodna alga, ki prispeva k razstrupljanju telesa. Pomaga pri izločanju strupenih in zdravju škodljivih spojin (težkih kovin) iz organizma in podpira vitalnost in dejavnost organizma ter povečuje energijo in odpornost.
- Rjave morske alge so vir mnogih aktivnih sestavin, ki pripomorejo k dobremu počutju. Prispevajo tudi k uravnavanju telesne teže. Naravno prisoten jod prispeva k sproščanju energije pri presnovi.
Kako lahko uporabljam alge v svoji prehrani?
Zelen prah alg po vonju ni kaj preveč mamljiv. Zato ga pogosto uporabljamo kot dodatek k jedem. Najrajši jih uporabljamo v prelivih solat, smoothijih ali jih vmešamo v že dokončane zelenjavne juhe.
Tako lahko na preprost način oplemenitimo svoj jedilnik z dragocenimi vitamini, minerali in beljakovinami.
Morda bi vas zanimalo