Zakaj ima bela žemljica na telo enak učinek kot krof?

Ker jo naše telo doživlja kot sladkor, enostaven sladkor. Tako kot krof ali katerokoli drugo sladico. Pa čeprav ko jo namakamo v našo najljubšo omako, nimamo tega občutka. Zato za hujšanje redno uživanje belih žemljic ali drugih belih dobrot (testenin, kruha, riža ipd.) ni dobra ideja. Zakaj belo žemljico naše telo prepoznava kot slaščico? Ker nima vlaknin.

image

Ja, težko se je upreti mehki, dišeči in sveži beli žemljici. Če ste navajeni te teksture in tega okusa, je to to. Vse, kar je črno, polnozrnato in podobno se lahko skrije. Ampak na žalost se je naše telo skozi več 10.000 let evolucije s to pogruntavščino precej pozno srečalo, da bi se uspešno prilagodilo.

Naše telo potrebuje vlaknine

Ko gre za ogljikove hidrate (ki jih danes srečamo predvsem v obliki kruha, testenin, škrobnatih živil, cmokov, njokov, slanega in sladkega peciva …), je naše telo bolj udomačeno z vsem, kar ima cela zrna, kar je žvečljivo in kar se počasneje prebavlja (polnozrnata žita, sadje in zelenjava z olupkom). To, kar daje tem živilom bolj konkretno strukturo, so ravno vlaknine.

Kako to, da naše telo tako zelo potrebuje vlaknine?

Z evolucijskega stališča je do tega najverjetneje prišlo, ker je naše telo pač moralo uporabiti, kar je imelo na voljo. In ker je pač imelo na voljo ogljikove hidrate v obliki raznih jedilnih trav (ki smo jih s križanjem »kultivirali« in tako dobili vsa današnja žita), sadežev in drugih divjih rastlin z visoko vsebnostjo vlaknin, se je telo temu prilagodilo. In temu se je prilagodila tudi pestra združba mikroorganizmov, ki jim je naše črevo dom in z nami živijo v miru, saj so vlaknine njihova najljubša hrana.

Vlaknine upočasnjujejo absorpcijo sladkorja

Prednost vlaknin za telo je tudi v tem, da nam pomagajo varčevati s pomembnim gorivom za energijo – sladkorjem. Torej preprečijo, da bi ga telo iz hrane (ogljikovih hidratov) prehitro uporabilo. Ker hrane ni bilo na pretek, je to bilo vedno dobrodošlo. Kako imeti čim dlje stabilno raven sladkorja, torej energije in občutka sitosti. In vlaknine so bile tu super pripomoček.

Zakaj je za telo dobro, da sladkor ne prehaja prehitro v kri?

Sladkor oziroma glukoza je glavno gorivo za vse telesne celice, vendar je v govorici našega telesa vse, česar je preveč, škodljivo. Telo raje vidi, da se stvari dogajajo počasi kot na hitro. In če se pojavi preveč sladkorja prehitro v krvi (če zaužijemo enostavne ogljikove hidrate, brez vlaknin, torej vse kar je »belo« oziroma sladice in razne prigrizke), se ga hoče telo čim prej rešiti oziroma ga varno pospraviti. Zato ga na hitro pošlje v celice. In če ga sproti ne porabimo, se bo seveda naložil v obliki maščobnih zalog.

Še huje, ta hiter padec sladkorja v krvi bo kmalu sprožil velik napad lakote. Ja, naše telo res ni dobro prilagojeno na sladice, pa tudi na bele žemljice ne.

Vlaknine pospešijo prebavo in čistijo telo škodljivih snovi

Prednosti pospešene prebave verjetno ni treba posebej razlagati. Občutek lahkosti ob rednem odvajanju je odličen. Obenem pa se strupene snovi ne zadržujejo v telesu. Vlaknine imajo med drugim tudi to funkcijo, da poleg pospeševanja prebave vežejo nase tudi razne toksine. In seveda spodbujajo hujšanje. In to s trojnim delovanjem: zavirajo lakoto + pospešijo prebavo + hranijo dobre bakterije v našem črevesju in skrbijo za zdravo črevo.

Vlaknin ne zaužijemo dovolj, pa tudi všeč nam niso

To pa je žalostno dejstvo. Seveda je treba biti realističen: večina med nami nima časa, da bi planirala jedilnike, tako da bo jedla čim več sadja in zelenjave ter polnozrnatih izdelkov. Nekim ta hrana sploh ni všeč. Kaj vam preostane, če želite dobro prebavo, ki bo spodbudila hujšanje? Najboljše aktivne vlaknine, ki so na voljo. Take, katerih delovanje potrjujejo tudi študije. In prav tak je napitek z naravnim okusom limone Hepafar Fibers.

Najboljše naravne vlaknine za hitro prebavo

Hepafar fibers vsebuje 4 močne in dokazano učinkovite sestavine:

  • ekstrakt korenine cikorije, ki spodbuja izločanje žolča in s tem razgradnjo maščob,
  • ekstrakt rožmarina, ki poveča krvni pretok, kar dodatno spodbudi čiščenje jeter,
  • in koncentrat limoninega soka, ki spodbuja nastajanje prebavnih sokov in tako pomaga pri razgradnji hrane, pa tudi nekaterih škodljivih bakterij v želodcu.

Te štiri sestavine, združene v naravnem okusu limone, skupaj spodbudijo izločanje toksinov iz telesa in izboljšajo delovanje jeter.

Vlaknine nahranijo „dobre“ bakterije, ki preprečujejo razmah slabih, patogenih bakterij (in njihovih škodljivih toksinov). Tako poskrbijo tudi za krepitev črevesne sluznice in preprečujejo prehajanje škodljivih strupov v jetra.

Ali je Hepafar fibers primeren za vas?

Če se z vsaj dvema spodnjima trditvama strinjate, vam napitek Hepafar fibers toplo priporočamo.

  • Zdi se vam, da je vaša prebava počasna.
  • Imate občutek nepopolno izpraznjenega črevesja.
  • Niste ljubitelj zelenjave, sadja in polnozrnatih izdelkov ali preprosto nimate čas, da bi jih redno uživali.
  • Takoj ko nekaj pojeste, morate odpeti gumb na hlačah ali razširiti pas.
  • Radi bi shujšali, pa ne veste, kako začeti.
  • Radi bi pripravili telo na hujšanje in ga razbremenili toksinov.