»Brez« palačinke

14. sep. 2014 | Objavil Anja Bohinc

Te zanimajo palačinke brez glutena, sladkorja, jajc in laktoze? Morda zveni pusto, ampak ni! Preizkusi.

Včasih je dobro, da telesu damo priložnost, da se spočije. Takrat uživamo hrano, ki ne vsebuje snovi, do katerih smo pogosto delno netolerantni oz. naše telo obremenijo. To so laktoza, gluten, sladkor in živila živalskega izvora.

Vseeno to ne pomeni, da lahko takrat jemo le sadje, zelenjavo in oreške. Lahko si privoščimo tudi okusne palačinke, namažemo pa jih s sladkim ali slanim nadevom oz. namazom.

Sestavine:

  • Laneno »jajce« (1 žlica lanenega semena + 3 žlice vode)
  • 3 zvrhane žlice brezglutenske moke
  • Mandljevo mleko (po občutku – približno 2 dcl)
  • Sol

Meni so okusne tudi čisto prez sladkorja, če pa si navajen sladkati maso za palačinke, lahko uporabiš kokosov sladkor, ki ne dvigne inzulina in ne obremeni telesa.

Priprava:

V šalčki zmešamo 1 žlico lanenega semena in 3 žlice vode. Pustimo nekaj minut, da se vse poveže v gosto sluz.

Laneno »jajce« nato zmešajte z mlekom, nato pa dodajte še sol in moko. Tako boš dobil gosto zmes, ki spominja na tisto za ameriške palačinke.

Masa naj počiva kakšnih 15 minut.

 

Palačinke naj bodo majhne, saj jih boš tako lažje obrnil.

Prvo rundo lahko podmažeš s kokosovo maščobo, nato pa se palačinke čisto lepo spečejo tudi brez maščobe.

 

Pečene palačinke lahko obdaš z zelenjavni namazom ali pa jih namažeš s chia presno marmelado.

 

Dober tek!

Anja

Oznake