Butifar

Butifar® je dietetično živilo za posebne zdravstvene namene, kot so driska, zaprtje in sindrom razdraženega črevesja. Vsebuje 150 mg natrijevega butirata (natrijeva sol maslene kisline). Natrijev butirat je v kapsulah obdan s posebnim patentiranim lipidnim ovojem, ki omogoča nadzorovano sproščanje maslene kisline vzdolž celotne dolžine tankega in še posebej debelega črevesa.

image

Kaj je maslena kislina?

Maslena kislina je kratko verižna maščobna kislina. Predstavlja glavni vir energije za celice stene debelega črevesa in je nujno potrebna za njegovo normalno delovanje.

Telo samo proizvaja masleno kislino iz vlaknin, ki jih zaužijemo s hrano ob pomoči bakterij, ki se nahajajo v črevesju.

Zatorej moramo pri vsakodnevni prehrani skrbeti za zadosten vnos vlaknin oziroma balastnih snovi, ki se pri prehodu črevesja ne vsrkajo. Povečajo le volumen prebavne kaše in njeno konsistenco.

Nastala kaša se s pomočjo črevesnih mišic lažje premika po črevesju navzdol. Živila lahko glede na vsebnost vlaknin delimo na tista s

  • srednjo (poliran riž, krompir, polnozrnat kruh, korenje, banane, zelje, jabolka, ribez, rozine),
  • visoko (fižol, čičerika, leča, pistacije, sončnična semena, marelice, fige, slive) in
  • zelo visoko (pšenični otrobi, laneno seme) stopnjo.

Poleg zadostnega vnosa vlaknin moramo vnašati tudi zadostne količine vode.

Maslena kislina vpliva na gostoto blata, pogostost iztrebljanja in ugodno vpliva na gibljivost črevesja. Spodbuja tudi resorbcijo natrija in vode v črevesju ter tako ugodno vpliva na zmanjšanje simptomov driske, deluje protivnetno in spodbuja naravno odmiranje črevesnih celic, pospešuje obnavljanje in krepi črevesno pregrado.

Kdaj je moteno nastajanje maslene kisline v telesu?

Do zmanjšanja nastajanja maslene kisline pride, če vnašamo v telo premalo vlaknin, če je porušena normalna bakterijska flora v črevesju (npr ob jemanju antibiotikov). Manjka nam torej surovina za nastanek maslene kisline ali pa snov, ki omogoča njeno proizvodnjo.

Do motenj pri nastajanju maslene kisline prihaja tudi pri sindromu razdražljivega črevesja (SRČ), pri kronični vnetni črevesni bolezni ( KVČB), ki jo delimo na Crohnovo bolezen in ulcerozni kolitis, v literaturi se navaja tudi neopredeljeni kolitis.

Kaj je sindrom razdražljivega črevesja (SRČ)?

Najpogostejši simptomi so bolečine v trebuhu, napihnjenost, vetrovi, bolečine ob praznjenju črevesja, občutek nepopolnega izpraznjenja črevesja, driske in zaprtje, oziroma menjavanje obojega. Velika večina ljudi, ki imajo te težave si skuša pomagati sama in ne poišče zdravnika. Le 15% ljudi s SRČ poišče zdravniško pomoč in eno četrtino teh pošljejo na nadaljnjo diagnostično obravnavo.

Abdominalna bolečina o kateri tožijo oboleli je lahko blaga do srednje močna, pa tudi krčevita. Poslabša se pri hranjenju, stresu; praznjenje črevesja pa jo omili. Pri ženskah v rodni dobi se poslabša v času menstruacije. Pogosto se izmenjujejo driske in zaprtje. V blatu je pogosto prisotna sluz. Kadar ima tak bolnik odpor do hrane, hujša, opazi kri v blatu in ima bolečine tudi ponoči, ga moramo takoj napotiti na diagnostično obravnavo.

Kako vpliva dodajanje maslene kisline v kapsulah Butifar® na SRČ?

Opravljena je bila prospektivna odprta raziskava (izr. Prof. Bojan Tepeš, dr. med, specialist internist gastroenterolog), ki je pokazala, da se je statistično značilno izboljšala kvaliteta življenja bolnikov, ki so 60 dni prejemali Butifar® .

Pojavnost bolečine v trebuhu in napenjanje so se zmanjšale s 93,3% na 33,3%, pojavnost sluzi v blatu pa se je zmanjšala s 60% na 18,2% sodelujočih bolnikov. Za dokončno potrditev terapevtskega učinka natrijevega butirata pri bolnikih s SRČ je potrebno narediti še prospektivno randomizirano raziskavo s placebom.

Komu bi torej svetovali jemanje živila za posebne zdravstvene potrebe Butifar®?

Svetovali ga bi lahko ljudem, ki tožijo za napihnjenostjo in bolečinami v trebušni votlini, saj zmanjša občutek prebavnih bolečin, preprečuje napenjanje. Svetujemo ga lahko pri driskah, ki spremljajo SRČ, saj uravnava pogostost iztrebljanja in normalizira gostoto blata in ugodno vpliva na gibljivost črevesja. Posebej ga lahko svetujemo ljudem, ki navajajo, da se jim težave pojavljajo že nekaj časa oziroma vsaj tri dni v mesecu zadnjih nekaj mesecev.

Kapsule z masleno kislino priporočamo tudi ljudem, ki se včasih pregrešijo pri hrani, ki jim povzroča prebavne težave. Mnogo ljudi ima namreč probleme po raznih praznovanjih ob preobloženih mizah. Že naše babice so včasih v ta namen kuhale maslo, pri čemer je nastajala maslena kislina, ki je blagodejno vplivala na prenapete trebuščke.

Zakaj bi svetovali kapsule Butifar®?

Že omenjena raziskava je pokazala na ugoden vpliv pri ljudeh s sindromom razdražljivega črevesja, na ugoden vpliv na njegove simptome. V lekarno pa se tudi že vračajo ljudje, ki so imeli ugodne izkušnje ob jemanje Butifar® kapsul.

Kaj menite o jemanju kapsul Butifar® in uživanju probiotikov?

Mnogi bolniki s SRČ so že poskušali s probiotiki. Vendar se težave z napenjanjem in bolečinami v trebuhu niso dovolj omilile, pa tudi odvajanje oziroma konsistenca blata še ni zadovoljiva. Zato pogosto želijo v lekarni še kak nasvet. Tukaj je na mestu, da jim ponudimo še kapsule Butifar®. Lahko jih uporabljajo sočasno s probiotiki ali samostojno. Prednost pred probiotiki je v dodajanju maslene kisline in s tem hitrejšim olajšanjem težav. Pri terapiji s probiotiki pa ta šele nastane ob zadostnem vnosu vlaknin. Opažamo, da je ravno zadosten vnos vlaknin velik problem pri sedanjem načinu prehranjevanja in življenja.

Seveda pa je vedno na mestu nasvet o zdravi prehrani, bogati z vlakninami ter pitje zadostnih količin vode. Poudariti moramo zdrav življenjski slog z dovolj gibanja in počitka. S tem bo tudi pomoč z raznimi dodatki uspešnejša.

Andreja Vravnik, mag. farm., spec