Koliko časa morate počakati, preden nanesete naslednji izdelek za nego kože?

Raziskujemo večno vprašanje: Ali vsak izdelek za nego kože potrebuje čas, da se absorbira? Če imate radi nego kože toliko kot mi, ali pa želite le kar najbolje izkoristiti svoje izdelke, ste se verjetno že kdaj spraševali o časovnem okviru vaše rutine. Zlasti ob vedno večjem številu korakov v današnjih sodobnih ritualih za nego kože je to vprašanje več kot na mestu. 

image

Ali je treba za optimalno učinkovitost vsakega izdelka (vlažilna krema, serum, olje, krema za sončenje itd.) pred uporabo vsakega naslednjega izdelka malo počakati? Pravilni vrstni red nanašanja že poznate, toda ali morate svoje izdelke nanesti takoj drugega za drugim ali vsakemu dati nekaj časa, da se vpije?

Ni je rutine, ki bi ustrezala vsem, toda ...

Raziskave so tukaj precej omejene, vendar se strokovnjaki strinjajo, da je pred nanašanjem naslednjega izdelka pomembno počakati toliko časa, da se prej nanešeni izdelek posuši. Pa naj to traja nekajsekund ali celo minuto.

Ni pa dokazano, da bi z določenim časovnim okvirom čakanja izdelki postali bolj učinkoviti. Običajno se priporoča, da med serumom, vlažilno kremo in kremo za sončenje počakate približno minuto, da se lahko izdelki vpijejo v kožo, preden nanesete naslednji izdelek.

Dobro je pustiti, da se vsak izdelek 'usede v kožo', preden nanesemo naslednjega. To pa zato, ker se lahko določene teksture izdelkov spremenijo, če jih nanesemo takoj enega za drugim. Če malo počakamo, omogočimo izdelku, da prodre do tistega določenega mesta, za katerega je zasnovan - to velja predvsem pri izdelkih za odstranjevanje kožnih nepravilnosti ali kremah za podočnjake.

Natančen časovni okvir je težko določiti, vendar je dobro počakati, dokler ne občutite, da se je izdelek vpilv kožo. Sodobne formulacije izdelkov so narejene za plastenje, zato med posameznimi koraki ni potrebno čakati nek točno določen čas - potrebno je samo počakati, da se izdelek absorbira in šele nato preiti na drugega.

image

Z drugimi besedami: ni vam treba nastaviti 'timerja’ med nanašanjem izdelkov ali celo odštevati sekund v svoji glavi. Počakajte le, da se vsak izdelek posuši, preden nanesete naslednjega - približno 30 do 60 sekund. Čas, da določen izdelek prodre skozi kožo, je seveda odvisen tudi od vrste in kakovosti izdelka.

Izjeme so

Koža zelo dobro absorbira tudi več izdelkov hkrati, vendar obstajajo določene izjeme: sredstva za zaščito pred soncem in aknami. Če kremo za sončenje zmešamo z drugimi izdelki, se ta razredči in je zato manj učinkovita.

Zaradi tega in ker je krema za sončenje tudi vaša zadnja zaščitna plast pred UV-žarki, jo vedno nanesite zadnjo (prej pa pustite drugim izdelkom za nego kože vsaj minuto, da prodrejo v kožo in se posušijo). Preden se lotite ličil, morate počakati še nekaj minut, da se tudi sončna krema dobro vpije.

Izjema so tudi izdelki za lokalno uporabo, kot so sredstva proti aknam, ki se morajo za optimalno učinkovanje v celoti absorbirati, preden začnemo z nanašanjem drugih izdelkov. Pri teh izdelkih je potrebno pred nanašanjem drugih izdelkov počakati vsaj minuto, da se aktivne sestavine dovolj dobro vpijejo.

Tudi kakovost izdelkov je pomembna

Nekateri strokovnjaki pravijo, da se kakovostnejši izdelki bolje in hitreje vpijejo v kožo. Pri uporabi visokokakovostnih izdelkov je čakanja manj - ali pa morda sploh ni potrebno - ker so ti zasnovani drugače in se bodo zato tudi drugače zmešali ter hitreje absorbirali.

Če niste gotovi, kakšno kremo izbrati, vam priporočamo našo UNDO kremo. Bogata in hranilna UNDO krema, bo poskrbela za vlaženje podnevi in ponoči, vaša koža pa bo videti bolj zdrava in bolj polna.

Če potegnemo črto ...

Čeprav lahko vrsta in kakovost izdelkov za nego kože vplivata na hitrost absorpcije, je najboljše splošno pravilo, da počakate, da se vsak izdelek na koži posuši, preden začnete z nanašanjem naslednjega. Poleg tega se vsi strokovnjaki strinjajo, da je vrstni red nanašanja pomembnejši kot časovni razpored.

Praviloma je najbolje, da začnemo z nanašanjem izdelkov z najmanjšimi molekulami in postopoma preidemo k večjim. V praksi je to tako, da začnete z najlažjim izdelkom in končate z najgostejšim. To bo omogočalo, da se vsak izdelek v celoti vpije v kožo.

Če si želite osvežiti, kakšen je pravilni vrstni red nanašanja izdelkov preberite še članek Jutranja nega kože.

Izbrani izdelki za vas