Kolagen – beljakovina, ki skrbi, da je celo telo mladostno

Kolagen povečini povezujemo z napeto in čvrsto kožo, vendar njegove osnovne naloge presegajo skrb za mladosten videz: kolagen je pomemben tudi za zdravje kosti, sklepov, mišic in žil.

image

Skoraj tretjina vseh beljakovin v telesu je kolagen, kar pomeni, da je najbolj zastopana beljakovina v telesu. Tako pogosto se pojavlja v telesu, ker ima številne funkcije – preprosto rečeno, je kot lepilo, ki trdno drži razna tkiva skupaj, obenem pa jim daje ravno pravšnjo prožnost. Brez njega bi bili brez oblike in mehki kot žvečilni gumi.

Kolagen namreč daje oporo in obliko kostem in hrustancu, obenem pa čvrstost in raztegljivost koži, lasem, nohtom in vezem. Podpira pa tudi druga telesna tkiva in notranje organe.

Po 20. letu začne naša lastna proizvodnja kolagena upadati

Naše telo kolagen tvori samo iz več aminokislin, kar pomeni, da moramo za normalno tvorbo kolagena vsak dan uživati dovolj beljakovinskih živil (meso, jajca, mlečni izdelki, tofu, sojo in druge stročnice v kombinaciji z različnimi žitnimi izdelki …).

Pomembno je vedeti, da se po 25. letu proizvodnja kolagena v telesu upočasni, saj telo izgubi sposobnost obnove kolagena za 1,5 % na leto. Do 45. leta raven kolagena v telesu pade tudi do 30 %!

Slabše kot se kolagen obnavlja, bolj smo videti postarani

Nepravilna prehrana, kajenje, prekomerno izpostavljanje soncu in premalo gibanja dodatno škodijo naravni sposobnosti obnavljanja kolagena. To se kaže v obliki gub in celulita ter postaranega videza kože, ki deluje izsušeno in je na dotik hrapava. Lasje postanejo slamnati, začnejo obilneje izpadati in se stanjšajo, nohti pa so bolj krhki.

Zaradi slabšega obnavljanja kolagena, pa ne trpi samo koža, ampak vse telo. Kosti in sklepi postanejo krhkejši, mišice oslabijo, žile pa izgubljajo svojo elastičnost, kar poslabša delovanje celega telesa in lahko vodi celo do ateroskleroze (zamašitve žil), saj se kri težje pretaka po njih.

Proces staranja lahko upočasnimo, če preprečimo upadanje kolagena v telesu

Če vsak dan zavestno skrbimo za uživanje kakovostnih beljakovinskih živil ali izberemo visoko kakovosten izdelek s kolagenom, podpremo telesu lastne mehanizme regeneracije kože in drugih tkiv, ki ga vsebujejo v velikih količinah (kot rečeno, so to kosti, sklepi, mišice in žile). Naše telo namreč usmeri kolagen iz prehranskih dopolnil tam, kjer je najbolj potreben.

Pomlajena koža, pomlajeni sklepi, pomlajene žile

Izdelki, ki vsebujejo visoko kakovosten kolagen, kožo hranijo od znotraj ter ji vračajo elastičnost in sposobnost zadrževanja vlage. Tako prispevajo k njenemu mladostnemu videzu ter upočasnijo njeno staranje in nastajanje gub. Lasje in nohti prav tako pridobijo večji lesk, čvrstost in boljšo strukturo.

Kolagen prispeva tudi k močnejšim kostem in mišicam. Če se kolagen optimalno obnavlja, tudi kite in sklepi lažje prenašajo sile, ki jim je telo izpostavljeno med gibanjem. To pomeni manj padcev, saj krepke mišice izboljšajo tudi ravnotežje, in manj poškodb, saj kolagen omogoča boljšo razteznost tkiv.

Ker kolagen daje ogrodje arterijam, žilam, ki prenašajo s kisikom in hranilnimi snovmi bogato kri iz srca po vsem telesu, lahko zaradi njegovega pomanjkanja postanejo slabotne in toge. Nekatere

študije kažejo, da lahko prehransko dopolnilo s kolagenom pomladi tudi žile, torej prispeva k njihovi elastičnosti in zdravemu delovanju.

Lepota zares prihaja od znotraj navzven.