Čiščenje limfe: kaj bi morali jesti za pospeševanje čiščenja?

S svojimi prehranjevalnimi navadi v veliki meri vplivamo na naš limfni sistem, saj lahko pretok limfe z nepravilno izbiro živil oviramo. Kakšna živila bi se torej morala znajti na našem meniju čiščenja?

image

Ker je limfni sistem eden najpomembnejših sistemov v človeškem telesu, ki skrbi za odplavljanje in odstranjevanje vseh odpadnih snovi, ostankov strupov ter mikroorganizmov iz celic in tkiv, je pomembno, da ga ohranjamo zdravega. Kako? S pravilno prehrano!

IZOGIBAJTE SE PREDELANI HRANI

Zaradi vedno več predelane hrane, umetnih konzervansov in dodatkov, je delovanje limfnega sistema vse prevečkrat ovirano, zato poskrbite za to, da se vnaprej pripravljena, pakirana in hitra hrana ne bo znašla na vašem jedilniku. Predvsem je pomembno to, da svoje telo oskrbite z zadostno količino tekočine (kot so različni čaji in topla voda), ki bo spodbudila delovanje limfnega sistema, ter v svojo prehrano vključite čim več surovega sadja in zelenjave.

V času čiščenja poleg tega izločite iz prehrane kavo, alkohol, sladkor, nasičene maščobe, izdelke iz moke, tobak, mlečne izdelke, meso in mesne izdelke, jajca, … Kaj torej ostane?

OČISTITE LIMFO Z VELIKO SVEŽEGA SADJA IN ZELENJAVE

Sveže sadje očisti celotno telo, hkrati pa razbremeni tudi limfni sistem. Ker takšna hrana ni težka za prebavo, se enostavno in hitro absorbira, kar pomeni, da ima tudi takojšen učinek. Encimi in kisline iz surovega sadja so močni čistilci limfnega sistema, še posebej, če jih pojeste na prazen želodec.

SVEŽA ZELENJAVA

Prav tako kot sveže sadje učinkovito čisti telo tudi sveža zelenjava. Za čiščenje limfe se priporoča predvsem zelena zelenjava, kot so ohrovt, špinača in zelena solata, ki vsebuje veliko klorofila, ki pomaga pri čiščenju limfne tekočine.

ČESEN

Česen je izredno močan pomočnik pri delovanju limfnega sistema, saj pomaga pri izločanju strupenih snovi iz telesa.

INGVER

Pomaga pri hitrejšem obtoku vseh telesnih tekočin, vključno z limfo.

BRUSNICA

Brusnice spodbujajo delovanje ledvic, zato učinkovito pripomorejo k čiščenju telesa, tudi limfe. Ker vsebujejo veliko antioksidantov je priporočljivo, da jih uživate, kadaropazite upad odpornosti, če uživate močno predelano hrano, premalo spite ali če imate povišano telesno težo. Ker brusnice spodbujajo izločanje vode iz telesa, vam lahko pomagajo tudi pri oblikovanju telesa in preprečevanju zabuhlosti.

Brusnice so priljubljen prehranski dodatek tudi med tistimi, ki imajo pogosto vnet mehur.

SEMENA IN OREŠČKI

Povečajte vnos nenasičenih maščobnih kislin, ki so nujno potrebne za pravilno delovanje limfnega sistema. Jejte orehe, mandlje, lešnike, laneno seme, bučno seme ali sončnična semena.

SVEŽA ZELIŠČA

Nekatera zelišča, kot je npr. ameriški slamnik, blagodejno vplivajo na delovanje limfnega sistema. V svojo prehrano torej vključite koren repinca, koprive, korenine regrata in peteršilj.

Med obdobjem čiščenja limfne tekočine lahko uživate tudi riž, ajdo in koruzo, različne čaje ter stročnice. Uporabljajte surove in sveže juhe ter doma pripravljene sokove.

Izbrani izdelki za vas