Lorela Flego: »Moja izkušnja po 6 mesecih jemanja kolagena«

Beljakovinski podpornik, ki daje oporo našemu telesu. Učinek potrjuje tudi več znanstvenih raziskav, ki z rezultati dokazujejo, da vnos kolagenskih peptidov izboljša navlaženost kože, elastičnost in pomaga zmanjšati obrazne gubice. In če slučajno ni dovolj, kolagen pomaga tudi v boju proti celulitu in zmanjša valovitost kože na stegnih. Skoraj vse ženske ga danes jemljemo, sploh po 35 letu, ker vemo, kako takrat vpada in kakšne so posledice: več gub, manj elastičnosti, šibki lasje in lomljivi nohti. Skozi čas se je kolagen, ki ga lahko jemljemo kot prehransko dopolnilo, zelo spremenil; priznati je treba, da je bil na začetku res slabega okusa in težko prebavljiv, danes pa so se zadeve zelo spremenile.

image

Med živili, ki spodbujajo nastajanje kolagena, najdemo bučna semena: ko jih zaužijemo vsak dan, vsebujejo 20 % priporočene dnevne vrednosti. Pomemben je tudi cink, mineral, ki povzroča sintezo kolagena, prav tako zelena listnata zelenjava in jagode, bogate z vitaminom C, elagična kislina (antioksidant, ki omejuje razgradnjo kolagena) in česen ter žveplo, ki spodbujajo proizvodnjo kolagena. Medtem ko po določeni starosti moški pogosto občutijo izpadanje las, je tudi veliko žensk, ki se jim lasje redčijo. V teh primerih je priporočljivo redno jemanje kolagena, ki pozitivno vpliva na rast las in poskrbi tudi za močnejše nohte.

Izgubo kolagena lahko pospešite z:

  • genetskimi dejavniki
  • nezdravo prehrano
  • dimom
  • stresom
  • smogom

Čeprav ga telo proizvaja naravno, je vedno dobro, da dodamo dozo kolagena z uživanjem prehranskih dopolnil. Na trgu jih je res veliko in mnogokrat je ogromno komentarjev ali recenzij, ki veliko ne pomagajo. Na prvi pogled je morda vsaka stvar zanimiva, vprašanje pa je, ali res deluje. Osebno verjamem, da je lep, mladosten videz splet različnih faktorjev: malo telovadnice, nekaj prehranskih dopolnil, napredek v lepotni industriji in notranje dobro počutje koristijo.

image

Moja izkušnja

»Kolagen jemljem že pol leta in vsak mesec znova se čudim nad rezultati. Na začetku je bil le “občutek”: ko se pogledaš v ogledalo in se ti zdi, da je morda malo manj gub pri očeh in da je koža bolj sijoča, a nisi ravno 100 %, morda si le bolje spal. Z meseci se ta občutek povečuje in postopoma pridejo še druge izboljšave: lasje, nohti, mišični tonus, celo moč. Pa gube na vratu, ki pri ženskah najprej povedo pravo starost in kot veste, so res nadležne. Na splošno deluje koža navlažena in zato mehkejša, sijoča, zdrava. Nohti so manj lomljivi in lasje se manj cepijo, prav tako delujejo bolj bleščeči, celo gosti.«

Kolagen kot obred

»Avenobo Collagen Luxury Complex, ki ga najdete pri Sensilabu in ga tudi sama jemljem, ima celo dober okus robid, kar pomeni, da ga spijem z lahkoto in se hitro tudi absorbira. Je brez umetnih arom, barvil in drugih odvečnih dodatkov. Kot pri vsaki stvari je pomembna vztrajnost: če si želimo pristne, dobre rezultate, moramo vedeti, da moramo postaviti tudi rutino. Podobno kot pri telovadbi: da opazimo bolj čvrste mišice, je potrebno imeti vsaj pol ure za vadbo. No, pri kolagenu gre hitreje, ker ga pač spijete, najbolje zjutraj, ko ste že pri zajtrku in postane ta obred nadomestilo za pitje kozarca navadne vode. Kar mi je všeč, je tudi to, da se hitro raztopi, je brez grudic in ne ostane na želodcu.«

image

Izbrani izdelki za vas