Debelost nas bo vse udarila po žepu

Zdravljenje posledic debelosti že zdaj predstavlja resen strošek za zdravstveno blagajno - vsaj 155 milijonov evrov na leto (po podatkih iz leta 2012)! Z leti pa se to utegne še slabšati, saj je petina Slovencev debelih, debelost med prebivalstvom pa ne upada. Vas zanima, kako nas bo debelost udarila po žepu? 

image

Koliko bo državo stalo zdravljenje posledic debelosti, so ocenili pri ljubljanskem think-tanku, Inštitutu za strateške rešitve (ISR). Kot ocenjuje dr. Jure Stojan, strokovni sodelavec ISR, bo država samo za zdravljenje posledic debelosti porabila približno 894 milijonov evrov v naslednjih petih letih - če se bo nadaljeval podoben trend naraščanja debelosti kot med letoma 2007 in 2012.

Na račun debelosti bomo imeli manj ugodnosti

Če se bodo višali stroški zdravljenja posledic debelosti, se bo denar jemal drugim področjem, denimo socialnemu ali šolstvu. To pomeni, da bomo deležni manj socialnih ugodnosti in bomo plačevali več iz lastnega žepa. Obenem se bodo povečale čakalne vrste v zdravstvu, ki so že zdaj dolge. Kar bo prisililo ljudi, ki si to lahko še privoščijo, da gredo na preglede k zasebnikom - ter plačajo za zdravstven pregled in oskrbo iz lastnega žepa. Finančno breme za posameznika so tudi dnevi odsotnosti iz službe zaradi bolezni in posledično izpad prihodkov, še posebno če gre za samostojne podjetnike. In to je le nekaj izmed možnih udarcev po žepu.

»Debeli ljudje niso samo žrtev družbenih predsodkov. Pogosteje jih tudi mučijo nenalezljive bolezni kot denimo prekomerni krvni tlak, sladkorna bolezen tipa 2, različne vrste raka, bolezni srca in ožilja … Ta seznam se daljša z novimi spoznanji,« je za Siol.net povedal Stojan in poudaril, da velik del teh stroškov ni nujen, lahko se jim izognemo.

Kaj lahko naredimo sami, da nas debelost ne udari po žepu?

Če imate preveč kilogramov, lahko že zdaj začnete s spremembo pri sebi in s spodbujanjem svojih družinskih članov k bolj zdravemu življenjskemu slogu. Recept poznamo vsi, strokovnjaki ga ponavljajo leta in leta:

  • redno gibanje, vsaj pol ure na dan (tudi hitra hoja je gibanje),
  • raznovrstna in uravnotežena prehrana z obilico sadja in zelenjave, uživanje polnozrnatih in polnovrednih izdelkov ter kakovostnih beljakovin in 'dobrih' maščob, čim manj procesirane hrane in sladkarij,
  • dovolj spanja, počitka in sproščanja,
  • dovolj tekočine.

Več o smernicah uravnotežene prehrane si lahko preberete med Sensilab novicami.

Na poti do izgube odvečnih kilogramov in bolj zdravega življenja pa vam lahko pomaga tudi kakovosten in varen izdelek za hujšanje. Najbolj učinkovite naravne sestavine na trgu ta hip so zbrane v izdelku Slimcut DIETSTAR. Kombinacija rjave morske alge, karambole, kivija, čaja in tamarinda se v izdelku DIETSTAR edinstveno dopolnjuje in součinkuje pri zagotavljanju učinkovitega hujšanja.