Detoksifikacija telesa pod drobnogledom

Živimo v svetu, polnem okoljskih onesnaževalcev. Onesnaženo ozračje, kemikalije v oblačilih in produktih za osebno nego, težke kovine, pesticidi, insekticidi, barvila, ksenoestrogeni v plastenkah in še bi lahko naštevali. Vse omenjene snovi slej ko prej pridejo v stik z našim telesom preko površin naše kože, vdihovanja ali pa direktnega vnosa v naše telo.

image

In kaj naredi naše telo s temi »odpadki«?

Če se ti odpadki ulovijo v mukus dihalnih ali prebavnih poti, jih naše telo izloči iz telesa preko blata ali sluzi pri kašlju. V nasprotnem primeru pa se znajdejo v krvnem obtoku, kjer se vsidrajo v kakšen organ, slej ko prej pa pridejo do jeter. Jetra imajo veliko funkcij, ena izmed njih je prav filtracija krvi in detoksifikacija strupov. Detoksifikacijo strupov izvršijo preko dvostopenjskega encimskega procesa, imenovanega faza 1 in faza 2 (slika 1). Po teh dveh fazah jetra izločijo strupe preko žolča in ledvic.

image

Slika 1[i].Jetra, naš detoksifikacijski organ.

Imamo torej vgrajen lastni sistem za detoksifikacijo telesa. Le pravilno ga je treba uporabiti.

Tako je ob vsakem začetku detoksifikacije priporočljivo povečati vnos vode, maščobe, vlaknin in adsorbentov.

Povečana količina vode bo pomagala ledvicam hitreje izločiti strupe, povečan vnos maščob in vlaknin pa bo pomagal žolču izločiti strupe v prebavno pot, kjer se bodo vezali na vlaknine in ostale adsorbente (chlorella, aktivno oglje, zeolit).

Ker je pa telo veliko bolj kompleksen sistem, si še natančneje poglejmo dogajanje v jetrih in zakaj potrebujemo še ostale snovi, ki pomagajo izločati strupe in zavarovati jetra.

Faza 1

Prva faza vključuje encime, imenovane citokrom P450. Vsak encim najbolje nevtralizira specifične toksine, se pa med seboj tudi prepletajo. Ker aktivnost encimov citokrom P450 zelo variira, je tudi odstranjevanje različnih toksinov odvisno od posameznika do posameznika, zaradi česar so nekateri bolj podvrženi določenim boleznim kot drugi. 

Ko citokrom P450 metabolizira maščobotopne strupe, jih pretvori v vodotopno obliko, da jih telo lahko izloči. Ob tem procesu nastanejo prosti radikali, ki lahko poškodujejo celice, če ni ustrezne podpore antioksidantov, ki nevtralizirajo te proste radikale.

Toksini, ki se pretvorijo prek prve faze v vmesne metabolite, so veliko bolj nevarni kot prej. Če se hitro ne izločijo prek faze 2, lahko povzročijo tudi rakotvornost, tako da se stimulacija prve faze odsvetuje, če nimamo dovolj podpornih hranil, potrebnih v drugi fazi.

Snovi, ki spodbujajo fazo 1:

Snovi: alkohol, nikotin, steroidi, cigaretni dim

Hrana: kapusnice (zelje, brokoli, brstični ohrovt), limonen (olupek citrusov, kumina, koper), visoko-beljakovinska dieta

Vitamini: niacin, vitamin B1, vitamin C

Veliko snovi tudi zavira encime citokrom P450. Sledeče stanje je problematično, saj toksini ostanejo več časa v telesu, saj jih jetrni encimi ne detoksificirajo.

Snovi, ki zavirajo fazo 1:

Snovi: zdravila za zaviranje želodčne kisline

Hrana: naringenin (grenivka), karkumin (kurkuma), capsaicin (čili), eugenol (klinčki)

Drugo: starost, nezadostno gibanjeimage

 

 

Faza 2

V drugi fazi jetra preko konjugacijskih poti dodajo toksinu snov, ki ga spremeni v manj škodljivega in vodotopnega, tako da se lahko izloči iz telesa preko ledvic ali žolča. Hranila, ki jih jetra v največji meri potrebujejo v tej fazi so glutation in aminokisline.

Tako jetra z dodajanjem aminokislin spremenijo strupe, droge, hormone in ostale toksine v oblike, ki jih telo lahko izloči.

Kakršnokoli pomanjkanje vseh potrebnih aminokislin pri nizko-beljakovinskih dietah ali pri veganih, ki ne nadomeščajo aminokislin s prehranskimi dodatki, lahko vodi v slabše izločanje strupov in njihovo nalaganje v notranjosti telesa.

Snovi, ki spodbujajo fazo 2:

Glutationska konjugacija: kapusnice (zelje, brokoli, brstični ohrovt), limonen (olupek citrusov, kumina, koper)

Aminokislinska konjugacija: glicin

Metilacija: metionin, holin, betain, folna kislina, B12

Sulfacija: cistein, metionin, taurin

Acetilacija: ni poznano

Glukuronidacija: ribje olje, cigaretni dim, kontracepcijske tablete

Pomanjkanje določenih hranil lahko tudi zaustavi drugo fazo. Sledeče stanje je zelo problematično, saj se iz prve faze formirajo vmesni metaboliti strupov, ki so še bolj nevarni in rakotvorni. Kakršnokoli pomanjkanje sledečih elementov je lahko zelo nevarno za naše telo.

Snovi, ki zavirajo fazo 2:

Glutationska konjugacija: pomanjkanje glutationa, cinka, selena in vitamin B2

Aminokislinska konjugacija: nizkobeljakovinska/veganska dieta

Metilacija: pomanjkanje folne kisline in vitamina B12

Sulfacija: pomankanje molibdena, nesteroidna protivnetna zdravila (aspirin), rumeno barvilo

Acetilacija: pomanjkanje vitamina C in vitamina B2 in B5

Glukuronidacija: aspirin

Usklajenost prve in druge faze

Najbolj optimalno delovanje jeter je zagotovljeno ob pospešeni prvi in drugi fazi, saj se toksini in njihovi vmesni metaboliti takrat hitro izločijo iz telesa.

Najslabša možnost je pospešeno delovanje prve faze in pomanjkanje snovi za drugo fazo. Tako se ustvari veliko prostih radikalov in rakotvornih snovi, ki jih telo ne more izločiti.

Najbolj pomemben antioksidant, ki nevtralizira proste radikale v prvi in drugi fazi, je glutation. Če je telo podvrženo veliki količini strupov, se glutation iztroši že v prvi fazi, kar zaustavi drugo fazo in povzroči formacijo velike količine prostih radikalov in rakotvornih snovi. Druga najbolj pomembna stvar poleg glutationa je doseči visoko antioksidativno stanje v telesu, tako da se glutation kasneje iztroši, saj se toksini reducirajo tudi preko ostalih antioksidantov.

Zakaj je potrebno dodatno jemati antioksidante?

Razlog tiči prav v jetrih, saj morajo biti zaradi konstantne obremenjenosti z okoljskimi toksini vedno zavarovana pred prostimi radikali in kancerogeni, da pravilno delujejo in izločajo strupe iz telesa. Vsakič, ko jetra odstranijo strup, kemikalijo, hormon ali pa ostale toksine iz telesa, izgubimo določeno količino hranil. Zaradi tega je tudi smiselno dodajanje vitaminov, mineralov in antioksidantov, saj jih iz prehrane ne dobimo dovolj za uspešno odstranitev vseh toksinov, ki smo jim izpostavljeni v današnjem času.

Katere antioksidante moramo torej zagotoviti telesu, da se bo uspešno detoksificiralo? 

Glutation

Nahaja se v vsaki celici in je najbolj pomemben antioksidant, ki nevtralizira proste radikale v prvi in drugi fazi v jetrih. Glutation lahko dobimo preko hrane (surovo sadje, zelenjava, sirotka, mleko, jajca in meso) ali pa preko naše lastne sinteze preko osnovnih elementov: gama glutamil cistein, glicin in magnezij. Preko prehranskih dodatkov se glutation zelo slabo absorbira in se ga ne priporoča.

Magnezij

Ob porabi glutationa poseže telo po zalogah magnezija, ki ga imamo v telesu velikokrat premalo. Nizke ravni magnezija so povezane s pomankanjem glutationa in formacijo prostih radikalov. Tako da je dodaten vnos magnezija preko prehranskih dodatkov zelo priporočljiv.

»widget izdelek Magnezij«

Vitamin C

Je močan antioksidant, ki pomaga pri vnetjih in lovljenju prostih radikalov. Že dodatni odmerek 500 mg vitamina C na dan poveča telesno raven glutationa za kar 50%. 

Astaksantin

Je najmočnejši antioksidant v naravi in naj bi bil celo do 65-krat močnejši od vitamina C. Tako v jetrih zelo olajša delo ostalim antioksidantom in glutationu.

Silimarin

Je flavonoid iz pegastega badlja, ki varuje jetra pred toksini in prostimi radikali. V jetrih pomaga glutationu, saj preprečuje njegovo iztrošenje in dvigne njegovo vrednost v jetrih za 35%.

Aminokisline

Najbolj idealno razmerje aminokislin za detoksifikacijo jeter ima prav sirotka. Znana je tudi po unikatnih beljakovinah (gama glutamil-cistein), ki so prisotne samo v sirotki in jajcih in so sestavni del kar ⅔ glutationa.

Vitamini in minerali

Tudi ostali vitamini in minerali, ki so omenjeni na zgornji sliki, so zelo pomembni pri varovanju jeter pred toksini in prostimi radikali.

Vse omenjene snovi so šele osnova dodatnih hranil pri pravilni detoksifikaciji telesa. Šele na to osnovo lahko kasneje dodajamo še naslednje snovi, ki pospešijo izločanje strupov iz telesa.

Grenčice in ostale zeli

Vse vrste grenčic pomagajo pri izločanju toksinov iz žolča in pospeševanju obeh faz detoksifikacije jeter.

Alge

Absorbcijo toksinov v prebavni poti lahko v največji meri zagotovi prav alga chlorella, ki ima veliko sposobnost vezave toksinov nase in njihovo eliminacijo preko blata.

 

Osnova za varno in uspešno razstrupljanje - povzetek

 image

 

Osnovni napotki za prehrano

  • Pijte veliko vode
  • Povečajte vnos vlaknin (zelenjava)
  • Zmanjšajte vnos ogljikovih hidratov (sladkor, žitarice, sokovi, sadje)
  • Povečajte vnos maščob (maslo, olivno olje, kokosovo olje)

Priporočeni prehranski dodatki

Za pospešitev detoksifikacije

 

Avtor besedila:

Tadej Česnik,

univ. dipl. prof. šp. vzg.,

abs. živ. in prehr.




[i] Natural liver detox: How to support natural liver detoxification. (2013). ODOM Health & Wellness. Pridobljeno 4.9.2015, iz http://odomhealthandwellness.com/natural-liver-detox-how-to-support-natural-liver-detoxification/

 

Blaylock, R., L. (2006). Health and nutrition secrets that can save your life. Albuquerque: Health Press.

 

Sweeney, B. P. in Bromilow, J. (2006). Liver enzyme induction and inhibition: implications for anaesthesia. Journal of the Association of Anaesthetists of Great Britain and Ireland, 61 (2), 159-177.

 

Detoxification (The Liver). (2015). Gilberts Syndrome. Pridobljeno 4.9.2015, iz http://www.gilbertssyndrome.com/detoxification.php

 

Baker, S., M. (1997). Detoxification and healing the key to optimal health. New Canaan: Keats Publishing, Inc.

 

Jakoby, W., B. (1980). Enzymatic basis of detoxication. London: Academic press, Inc.

 

Healthscope Functional Pathology. (2012). Understanding liver detoxification. The Path, July/August (24).