Dieta kemičnega razkroja

Dieta kemičnega razkroja ima več različic, v osnovi pa gre za to, da poseben tridnevni jedilnik omogoča izgubo do 4,5 kilogramov v treh dneh. Pri dieti je ključnega pomena, da se ne spreminja količin in sestavin, a mnogi strokovnjaki opozarjajo na previdnost pri izvajanju diete.

image

Dieto kemičnega razkroja (DKR) ali tridnevno dieta (različice pa najdemo pod še številnimi drugimi imeni) naj bi sestavili zdravniki s kardiološkega oddelka klinike v Birminghamu v ameriški Alabami. V osnovi naj bi bila namenjena srčnim bolnikom s prekomerno težo, ki morajo na hitro shujšati pred predvidenim posegom. A potrditve s strani zdravstvenih ustanov ni, nekatere zdravstvene institucije so se od te diete celo distancirale, češ da vsebuje preveč nasičenih maščob, holesterola in natrija, kar je nevarno za srčne bolnike.

MALO KALORIJ IN KOMBINACIJA ŽIVIL

Gre za nizkokalorično dieto. Z njo posameznik predvidoma zaužije dnevno le okoli 600 do 1.000 kalorij. Ključnega pomena je, da se natančno drži jedilnika, saj je prav kombinacija posameznih jedi zaslužna za to, da se maščobne celice razkrojijo. Čeprav ne manjka opozoril, da se ni dobro držati diete dlje kot tri dni, obstajajo dlje trajajoče različice, po katerih naj bi v mesecu dni posameznik lahko izgubil do 18 kilogramov.

KLJUČNA PRAVILA DIETE

Za DKR velja nekaj osnovnih pravil:

  • Ne spreminjajte količin in ne zamenjujte jedi
  • Spijte vsaj štiri kozarce vode dnevno
  • Lahko uporabljate sol in poper, druge začimbe so prepovedane
  • Prigrizki niso dovoljeni
  • Diete se držite tri dni, nato nadaljujte s svojo običajno prehrano

KRATKOTRAJEN UČINEK

Pomembno je, da se diete ne držite več kot tri dni, saj lahko privede do zdravstvenih težav. Ob tem je treba povedati, da nekatere različice predvidevajo štiridnevno normalno prehranjevanje po izvajanju DKR, nato pa ponovitev diete. Takšna dieta je primerna le za hitro hujšanje, ki ima kratkotrajne rezultate, za učinkovito hujšanje, s katerim se vam izgubljeni kilogrami ne bodo povrnili, je najbolj primerna korenita sprememba življenjskega sloga, z veliko gibanja in raznolike ter uravnotežene prehrane.

DIETA NI PRIMERNA ZA VSE

DKR nima nobenih koristnih učinkov na zdravje, omogoča pa hitro izgubo kilogramov. Velja tudi opozorilo, da dieta ni primerna za srčno-žilne bolnike, saj vključuje živila z veliko vsebnostjo maščob in holesterola, ali pa tiste, ki trpijo zaradi motenj hranjenja. Dieta namreč strogo omejuje vnos kalorij, zaradi česar pomeni tveganje, da oseba z motnjami hranjenja ponovno zapade v začaran krog. Zato DKR tudi ni priporočljiva za najstnike in najstnice, ki veljajo za najbolj tvegano skupino za razvoj motenj hranjenja. Vsekakor se je dobro posvetovati z zdravnikom, ali bi takšna dieta lahko škodovala vašemu zdravju.

Izbrani izdelki za vas