Nova dieta, ki je obnorela cel svet!

Če na Instagramu vpišete pojem #cleaneating, boste dobili več kot 27 milijonov objav, receptov, fotografij hrane, napitkov in solat. Prav vse pa bazirajo na zdravi prehrani. Pojem clean eating v prevodu pomeni čista prehrana, ki pa je obnorel svet. Ženske so navdušene!

image

Številne slavne osebe, poleg Gwyneth Paltrow in Katy Perry, so se navdušile nad to dieto, ena največjih promotork te diete pa je priljubljena food blogerka Deliciously Ella. Dieta, pravzaprav način prehranjevanja, je pritegnila pozornost medijske hiše BBC, ki snema dokumentarec (Clean Eating: The dirty truth) o tej, recimo, revolucionarni dieti.

Glavni cilj diete: izogibanje industrijsko predelani hrani

Dieta clean eating osvaja tudi naš predel Evrope. »Priljubljeni prehrambni trend pomeni izogibanje industrijsko predelani hrani in pripravi obrokov iz sezonskih živil brez industrijskih dodatkov in hitrih rešitev iz vrečke. To pomeni, da če želite jesti ribe, ne kupite zamrznjene ribje palčke, temveč se sprehodite do ribarnice in kupite kilogram svežih sardel. Če vam zadiši juha iz gob, ne postrežete z juho iz vrečke, temveč jo skuhate iz sestavin, ki jih je uporabila tudi vaša babica,« je za Jutarnji povedala hrvaška nutricionistka Karmen Matković Melki.

Je ostala hrana slaba?

V preteklih letih so procesirana hrana in priljubljene restavracije s hitro prehrano postali pravi hit. Za mnoge nepredstavljiv del vsakdanjega življenja. Hrana, ki ustvarja nove prehranjevalne navade, vse to pa plačamo s svojim zdravjem. Ne glede na to, ali govorimo o zamrznjenih jedeh, instantnih juhah ali pa hitri prehrani, današnji način prehranjevanja je daleč od osnovnih nutricionističnih načel.

image

Dieta priporoča uživanje sezonskega sadja in zelenjave ter izogibanje beli moki. Namesto testenin iz bele moke uporabite polnozrnate testenine. 

Prav zato se mnogi prehranski strokovnjaki strinjajo, da je t.i. clean eating izredno pozitiven trend (pa tudi zdrav), saj poziva k vračanju na »star« način prehranjevanja. Takšnega, kot so ga poznali naši dedki in babice, ki procesirane hrane (k sreči) niso poznali. Prikimavajo mu tudi zaradi njegove preprostosti in nutricistični popolnosti, ki se vrača na naše krožnike.

Kaj ima clean eating, kar drugi trendi nimajo?

Pravzaprav clean eating ni nič novega. Je pa trend, ki je prepričal mnoge k zdravemu načinu življenja. Vsebuje hrano z zdravimi maščobami, veliko sadja in zelenjave, manjšim vnosom beljakovin, izogibanju moki, sladkorju, nezdravim rastlinskim olje, testeninam, kruhu, cvrtim jedem, ter ima velik poudarek na sezonski hrani in zdravim oljem. Nutrucionisti od mlečnih proizvodov priporočajo le kozje in ovčje mlečne proizvode.

Trend je nastal v dobri veri, s ciljem po izogibanju hitri prehrani in povečanju vnosa neprocesirane hrane.

No, glas pa so vzdignili tudi nekateri nutricionisti, ki pravijo, da clean eating nima znanstvenih potrditev in je zato doživel že nekaj sprememb. Prepričani so, da mnoge prehranjevalne trende postavljajo t.i. kvazi strokovnjaki, tem pa ljudje po celem svetu masovno sledijo, kar ima lahko tudi negativen vpliv na njihovo zdravje. Hrana namreč vpliva tudi na naše psihološko zdravje.

image

Izberite lokalno hrano! Obisk tržnice izkoristite za prijeten popoldanski sprehod.

Nov koncept clean eating morda res ni znanstveno potrjen, to pa ne pomeni, da ni zdrav, so po drugi prepričani skeptični nutricionisti. Gre za raznoliko in svežo hrano, s katero v telo prejmemo zdrave ter nujno potrebne minerale ter vitamine.

Bistvo trenda clean eating:

  •  vključuje polnozrnate žitarice, fižol in stročnice,
  • uravnotežena prehrana, ki vključuje vse večje skupine živil,
  • mlečni izdelki so prepovedani (izjema so kozji in ovčji mlečni proizvodi),
  • osredotočenost na svežo hrano,
  • prepovedana je procesirana hrana,
  • večji vnosi sadja in zelenjave,
  • nemastno meso je dovoljeno,
  • izogibanje sladkorju in alkoholu in
  • omejeni vnosi zdravih maščob.

Izbrani izdelki za vas

KURJENJE MAŠČOB
-50%
Akcijska cena 24,99 € Redna cena 49,99 €
Ogled izdelka