Dieta pravih kombinacij

Če si želite odvreči odvečne kilograme, nikar ne stradajte! Vaše telo bo to sprejelo kot šok in pomanjkanje. Zamislite si, kaj bi storili, če bi v naslednjem tednu napovedali vojno, hudo krizo, ali karkoli podobnega, kar bi povzročilo lakoto? Najbrž bi vključili preživitveni instinkt in začeli delati zaloge za hude čase. Telo reagira podobno, zato po mnogih dietah hitro ponovno pridobimo na teži. Preprečite shranjevanje energije v maščobe s premišljeno kombinacijo živil.

image

Kako deluje?

Tradicija že kar veleva, da serviramo vsa hranila na enemu krožniku. Krompir z zrezkom in solato je takšen tipičen zgled. Žalostna novica pa je, da nam tovrstno kombiniranje otežuje prebavo. Za prebavo ogljikovih hidratov telo potrebuje baze, za beljakovine pa kisline, ki se, če jih združimo, nevtralizirajo. Prebava ni učinkovita, hrana pa ostaja v želodcu in se začne razkrajati. Zato smo pogosto napihnjeni, dajejo nas vetrovi in zgaga. Preverite zlata pravila ločevanja:

  • Pazite se ogljikovih hidratov, ki jih najdemo v: sladkorjih, testeninah, sladkarijah, polenti, krompirju, koruzi, kuskusu, izdelkov iz bele moke. Ne jejte sladkarij ali hitre hrane.
  • Beljakovine pri prebavi potrebujejo kislo okolje, da se lahko razgradijo v aminokisline. Zato jih ne smemo jesti z živili, ki so bogata z ogljikovimi hidrati (krompir), ker za razgradnjo potrebujejo drugačno okolje in encime. Raje jih tudi ne kombinirajte s sadjem, ampak zelenjavo. Združevanje beljakovin različnega izvora ni zaželeno (protein piščančjega mesa se prebavlja drugače od govejega). Meso, morske sadeže, jajca, mleko in mlečne izdelke ali tofu, na primer kombinirajte s špinačo, ohrovtom, repa, brokolijem, zeljem, paradižnikom.
  • Škrob kombinirajte zgolj z zelenjavo, ker ne fermentira v želodcu, če ogljikovi hidrati upočasnijo njihovo prebavo. Priporočamo kombinacijo: riža, fižola, graha, prosene kaše, amaranta, ajde ali ječmena z zelenolistno zelenjavo.
  • Priporočamo, da je med različnimi vrstami jedi najmanj tri ure razlike. Pred ali po sadju naredite 20 do 30 minutni premor in ne jejte ničesar. Priporočamo, da se sadja poslužujete predvsem zjutraj. Dalo vam bo zadosti energije in malo kalorij. Vendar sadje vedno jejte samostojno, ker se razgrajuje zelo hitro in bi v kombinaciji z drugimi živili povzročilo motnje (napenjanje, zgaga, vetrovi). Lubenica pa se razgradi tako hitro, da je nikoli ne jejte v kombinacijah. Tudi s sadjem ne.
  • Kisla hrana ne sodi niti k beljakovinam niti ogljikovim hidratom, ker pri prebavi potrebujejo različne encime. Tako na primer pomarančni sok otežuje prebavo jajc. Kis v solati zavira prebavo korenja.
  • Ne pozabite gibati. Do boljših učinkov lahko pridete s kakršno koli redno vadbo. Vsaka bo pospešila metabolizem in kalorije bodo porabljene.

V praksi pa?

Pri Sensilabu smo preizkusili različne kombinacije hrane. Pripravili smo dva primera receptov: z ogljikovimi hidrati in drugega z beljakovinami. Upamo, da vam tekne!

1. Kuhan rjavi riž z bučkami in paradižnikom

Sestavine: 200g rjavega riža, 1 velika bučka (narezana na kocke), trije srednje veliki paradižniki, ščepec soli in popra, začimbe po izbiri.

Riž skuhajte po navodilih na embalaži. Zelenjavo popecite na olju. Paradižnik bo na višji temperaturi spustil veliko vode, tako da olja ne potrebujete. Pustite, da se zelenjava zmehča in ji dodajte riž. Posolite in dodajte poper in začimbe po okusu.

2. Piščančje prsi z zelenjavo iz pečice

Sestavine: piščančje prsi (dva fileja), zelenjava po okusu, sol, drobnjak

Pečico segrejte na 180°C. Piščanca narežite na rezine oz. lističe. Vašo najljubšo zelenjavo (bučke, brokoli, brstični ohrovt) razrežite in ji dodajte meso. Posolite in dobro premešajte, dodajte začimbe po okusu. Priporočamo drobnjak. V primerni posodi pecite 30 minut oz. dokler meso ne postane hrustljavo.

Izbrani izdelki za vas