Ne pozabite na svojo dnevno dozo vlaknin!

Tako kot vitamini in minerali so tudi vlaknine ključne za zdravje našega telesa. Zdravje celotnega telesa pa je tesno povezano z zdravjem naših prebavil in prebave. Vlaknine so prijatelj številka 1 naših prebavil. Vlaknine so zato tudi naš zaveznik pri hujšanju.

image

Topne vlaknine podaljšajo sitost, netopne pa pospešijo prebavo

Vlaknine oziroma balastne snovi so deli rastlinskih živil, ki jih naše telo ne more povsem prebaviti. Delimo jih v dve skupini: na topne in netopne. Za zdravo prebavo potrebujemo obe vrsti. Topne vlaknine, ki se razpustijo v vodi in jo vpijejo, v črevesu ustvarijo nekakšen gel in vplivajo na daljši občutek sitosti. Netopne vlaknine pa so bolj grobe ter pospešujejo prebavo in preprečujejo zaprtje.

'Dobre' bakterije v črevesju obožujejo vlaknine

Nekatere vrste topnih vlaknin imajo vlogo prebiotikov, kar pomeni, da ustvarjajo ugodno okolje za razmnoževanje probiotikov, koristnih bakterij v našem črevesu. Vse več študij dokazuje, da so dobre bakterije v našem črevesju povezane z našim imunskim sistemom in pomagajo pri preprečevanju razvoja alergij, pa tudi debelosti in številnih vnetij. Raziskave so pokazale tudi, da prehrana, bogata z vlakninami, pomaga znižati raven slabega LDL-holesterola in ohranjati optimalne ravni sladkorja v krvi. To vpliva na manjše tveganje za srčno-žilne bolezni, igra pa tudi ključno vlogo pri izgubljanju prekomerne teže ali ohranjanju teže v zdravih mejah.

Kako zaužijemo dovolj vlaknin

Strokovnjaki priporočajo uživanje okrog 30 g vlaknin na dan za odrasle, kar boste brez težav zaužili, če boste poskrbeli za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Za optimalen vnos vlaknin bi morali vsak dan pojesti vsaj dve skodelici svežega sadja in dve in pol zelenjave, po možnosti čim manj termično obdelanih in z olupkom. Dober vir vlaknin so tudi polnozrnata žita (tudi v obliki kruha in testenin ter raznih pekovskih izdelkov), stročnice ter oreški in semena.

Rafinirana in predelana živila, kot so konzervirano sadje in zelenjava, sokovi brez kaše ter beli kruh, testenine in žitarice, so osiromašeni vlaknin. Pri procesu rafiniranja zrn odstranijo njihov zunanji ovoj (otrobe), zaradi česar se v veliki meri zmanjša vsebnost vlaknin. Podobno se zgodi s sadjem in zelenjavo, ko odstranimo lupino.

Seveda pa ne smemo pozabiti na zadostno hidracijo. Če boste v prehrani povečevali vnos vlaknin, morate nujno tudi več spiti, saj lahko sicer pride do zaprtja. Pomembno pa je tudi, da vnos povečujete postopoma, v obdobju več tednov, saj so pogosta nezaželena posledica prehitevanja napihnjenost in vetrovi.

SlimCut Diet Shake – sladica in vlaknine v enem

Ker v sodobnem hitrem življenjskem tempu nimamo časa in možnosti, da bi redno uživali zdrava in polnovredna živila, si lahko pomagamo z inovativnimi izdelki, bogatimi z vlakninami. Tak je tudi dietni šejk SlimCut Diet Shake, ki nam poleg obilice vlaknin (pa tudi mineralov in vitaminov ter drugih hranil) ponuja tudi razvajanje brbončic z okusom maslenega piškotka. Še posebno je primeren za vse, ki se odločate za visoko beljakovinsko dieto, ki omejuje uživanje ogljikovih hidratov – s tako dieto, ki je sicer zelo učinkovita za hitro izgubo kilogramov, boste namreč zaužili tudi manj vlaknin.

SlimCut Diet Shake je zato idealen spremljevalec vsake diete.