Naj zadiši po domačih krekerjih!

23. jan. 2017

Zunaj je prava zima, nam pa že diši po poletju in plažah. Tokrat bomo obiskali Sredozemlje s pomočjo krekerjev s semeni, suhim paradižnikom in rožmarinom. Pripravite si jih lahko za malico, grickanje ob večerih ali pa jih ponudite gostom. Navdušeni bodo!

Potrebujemo:

  • pol skodelice mletih lanenih semen 
  • pol skodelice celih lanenih semen 
  • 1/3 skodelice chia semen Sensilab foods
  • pol skodelice sončničnih semen 
  • pol skodelice bučnih semen in oluščenega sezama 
  • 1/4 skodelice indijskih oreščkov
  • pol kozarčka suhih vloženih paradižnikov
  • himalajska sol Sensilab foods 
  • rožmarin 
  • voda

Postopek priprave:

Mleta in cela lanena ter chia semena prelijemo z vodo in pustimo, da želirajo. Medtem zmeljemo indijske oreščke, ki jih zmešamo z ostalimi semeni in začimbami. Vložene paradižnike zmiksamo z vodo do gladkega.

Vse skupaj zmešamo ter dodamo sol, rožmarin ter toliko vode, da je masa primerno gosta. Na tanko jo razporedimo po pekaču, ki ga prej obložimo s peki papirjem.

Sensilab svetuje:

Pri krekerjih je pomembno, da se bolj sušijo kot pečejo - če bomo pekli na previsoki temperaturi, bodo krekerji na videz pečeni, a znotraj še vlažni in ne bomo dobili želene hrustljavosti. Zato je najbolje, da jih pečemo v ventilacijski pečici na temperaturi od 110 do 130 stopinj.

Ko se rahlo posušijo, jih vzamemo ven ter z ostrim nožem rahlo narežemo na koščke poljubne velikosti.

Ko so dovolj suhi, pekač ponovno vzamemo iz pečice ter jih obrnemo, da se posušijo še na drugi strani. Na vsaki strani se pečejo približno od 30 do 45 minut oz. odvisno od debeline testa, temperature in lastnosti pečice.

Različic krekerjev toliko, kot je okusov

Sredozemski okus lahko pričarate s soljo, rožmarinom in paradižnikom. A možnosti za kombinacije okusov je nešteto. Zelo dobri so tudi s kurkumo in curryjem, s česnom in rožmarinom ali paradižnikom in origanom.

Če nismo pristaši začimb in močnejših okusov, jih lahko naredimo samo s poljubnimi semeni in/ali oreščki in bodo prav tako zelo dobri.