Kako poskrbeti, da se bo plod zdravo razvijal?

Čas nosečnosti je obdobje, ko se potrebe po določenih hranilnih snoveh povečajo. Med njimi je tudi folna kislina, ki je za zdrav razvoj plod še posebej pomembna. A najnovejše ginekološke smernice priporočajo uporabo tudi ob načrtovanju nosečnosti in dojenju.

image

Zakaj sploh folna kislina?

Folna kislina, ki jo poznamo tudi pod imenom vitamin B9, velja za eno najpomembnejših snovi tako v času načrtovanja kot tudi v obdobju nosečnosti in dojenja. Folati imajo namreč ključno vlogo pri sintezi aminokislin kot tudi pri delitvi celic.

Kako pomembna je folna kislina, priča dejstvo, da lahko pomanjkanje tega vitamina v prvem trimesečju povzroči napake nevralne cevi, iz katere se nato razvijeta centralni in periferni živčni sistem.

Uživanje folne kisline v nosečnosti dokazano zmanjšuje možnost za nepravilen razvoj ploda oziroma pojav nepravilnosti v razvoju tudi za do 70 odstotkov.

Kdaj začeti z uživanjem folne kisline?

Ženskam se v obliki prehranskih dopolnil priporoča ob želji po nosečnosti, saj je naše telo večinoma osiromašeno s tem vitaminom. Predstavljajte si žensko telo kot banko, ki za to, da lahko daje kredit, potrebuje denar. Goro denarja – torej, goro folne kisline, da bo razvoj otroka nemoten.

V času načrtovanja nosečnosti se zato priporoča 200 µg folne kisline.

Okvare nevralne cevi se namreč zgodijo v prvih tednih nosečnosti. Zato je pomembno, da ženska uživa dovolj folata že pred zanositvijo. Toplo se priporoča tudi tistim ženskam, ki so pred odločitvijo za nosečnost jemale hormonsko kontracepcijo. Potrebe po folatu so v takšnem primeru večje.

Priporoča se uživanje tudi med nosečnostjo, saj se takrat potreba po folni kislini poveča za polovico - potreben je dnevni vnos do 400 µg folne kisline, ki nudi optimalno oporo pri otrokovem razvoju.

image

Dolgo časa je veljalo prepričanje, da folna kislina koristi zgolj ženskam v prvem trimesečju. Danes pa je znano, da je folna kislina pomembna za otrokov razvoj tudi v času dojenja. Folna kislina, ki jo mama da otroku z mlekom, je vodotopna, kar pomeni da se preko materinega mleka prenaša z mame na doječega otroka. Najnovejše ginekološke smernice priporočajo uživanje folne kisline za normalen razvoj otrokovega živčnega sistema tudi med dojenje. V tem obdobju ostaja dnevni odmerek enak kot med nosečnostjo.

Folna kislina pa je tudi sicer pomembna za naše telo. Priporoča se tudi drugim, in sicer za:

  • preprečevanje utrujenosti in izčrpanosti,
  • optimalno delovanje imunskega sistema,
  • optimalno tvorbo krvnih celic.

Kako vnesti zadostno količino folne kisline v telo?

Naše telo folatov ni sposobno samo izdelovati, zato jo moramo vnesti s hrano. Da bi nosečnice zadostile dnevni vnos do 400 µg folne kisline, se priporoča hkratno jemanje prehranskih dopolnil, ki vsebujejo folno kislino.

Hrana, ki je odličen vir folne kisline:

Listnata zelenjava je odličen vir folne kisline. Izberite zeleno solato, špinačo, brokoli, brstični ohrovt. Najdemo jo tudi cvetači, fižolu, grahu, repi, sončničnih semenih, leči, špargljih, čičeriki in sadju, še zlasti v pomarančah, malinah, grenivkah, jagodah in bananah.

Ker zelo težko vsak dan zaužijemo dovolj folne kisline, s kuhanjem se je večina uniči, sadja in zelenjave pa pojemo premalo, je smiselno, da v času nosečnosti posežemo po kakovostnem, naravnem prehranskem dopolnilu.

Kako izbrati kakovostno folno kislino?

Pri izbiri folne kisline izberite takšno, ki je 100% naravna in ne vsebuje sintetičnih dodatkov, barvil ali drugih adititivov, ki bi lahko negativno vplivale na otrokov razvoj.

ALL IN A DAY Folna kislina je 100% naravna folna kislina, ki je pridobljena iz limonine lupine. Ne razdraži sluznice in želodca, kot to povzročajo šumeče in sintetično ustvarjene tablete. Odlikuje jo hitra absorbcija in hitro učinkovanje po zaužitje. Izberite ALL IN A DAY Folno kislino in privoščite sebi in svojemu otroku le najboljše!