RAZBIJAMO MITE: Je gazirana pijača res slaba za telo?

Velikokrat nam pravijo, naj z uživanjem gazirane pijače ne pretiravamo, saj lahko škoduje našemu črevesju, kostem in zobem. Preverili smo, ali se v tem skriva kaj resnice.

image

Sladke gazirane pijače

Vsi vemo, da vsakodnevno pitje sladkih gaziranih pijač ni priporočljivo. Gre za kombinacijo visoke vsebnosti sladkorja in kisline, ki jo povzroči karbonizacija – le-ta pa v pijači ustvari mehurčke. Ste kdaj poskusili v kozarec kole vreči kovanec in ga zjutraj našli popolnoma čistega in sijočega?

Razlog za to je učinek fosforne kisline. Ta iz kovanca odstrani premaz oksida, ki se je nabral na kovancu.[1] Če lahko sladka gazirana pijača to stori kovancu – predstavljajte si šele proces v svojem želodčku.... Ostane nam torej možnost, da pijemo vodo. Gazirano ali negazirano?

Je gazirana pijača slaba za želodec?

Gazirana voda je proizvedena z dodajanjem ogljikovega dioksida pod tlakom. Posledica tega pa je, da voda vsebuje šibko ogljikovo kislino. Če boste gazirano vodo goltali vam bo to povzročilo kolcanje, ali celo prebavne motnje. Kaj pa če jo pijemo z zmerno hitrostjo, v zmernih količinah?

Učinek bo ravno nasproten – v manjši študiji so naredili preizkus.[2] Uporabili so odrasle osebe, ki so pogoste trpele za zaprtjem. Polovica oseb je 15 dni pila negazirano, druga polovica pa gazirano vodo. Po končanem preizkusu so opravili številne teste in izkazalo se je, da je prišlo do izboljšanja stanja pri posameznikih, ki so 15 dni pili gazirano vodo, medtem ko pri tistih, ki so pili negazirano vodo ni bilo nikakršnih izboljšav.

Če pijete gazirano vodo velikih količinah, lahko pride do občutka napihnjenosti. Študije na Japonskem[3] so pokazale, da so ženske, ki so pile veliko gazirane vode, jedle manj, saj so imele večji občutek sitosti. V predelu želodca pa kljub temu niso občutile nobene neprijetnosti ali bolečine, zato se pitje gazirane vode celo priporoča, saj naj bi omejevala prenajedanje

Morda ste že slišali za trik, da nekateri ljudje gazirano vodo namerno pustijo stati in tako povzročijo zmanjšanje mehurčkov. Takšna voda naj bi zagotavljala boljšo hidracijo pri želodčnih težavah, bruhanju ali celo pri glavobolu. Vendar so raziskave pokazale ravno nasprotno. S postanimi mehurčki naša gazirana pijača izgubi velike količine natrija in kalija, ki sta v hidracijskih pijačah nujna. Zato rajši kot pijačo s postanimi mehurčki, obiščite trgovino in si privoščite pravo gazirano vodo.

Kako gazirana pijača vpliva na moje kosti?

Posamezniki, ki pijejo sladke gazirane pijače imajo v kosteh manjše vsebnosti kalcija. Kalcij telo shranjuje v kosteh in ga ob potrebi tudi porablja. Ko pijete sladke gazirane pijače, ki imajo nizek pH jih mora vaše telo samo nevtralizirati, to pa naredi s kalcijem, ki ga potegne iz kosti in nato izloči. [4] 

Kar pa se tiče gazirane vode – ta na same kosti in absorpcijo kalcija nima učinka. 

Kako pa gazirana voda deluje na zobe?

Ogljikova kislina bi lahko uničila naše zobe oz. poškodovala sklenino. Leta 2007 so v USA raziskovali vpliv posameznih gaziranih in tudi negaziranih pijač na naše zobe. [5] Študijo so izvedli tako, da so zob za 24 ur namočili v gazirano pijačo. Seveda nam to ne pokaže čisto realnega stanja, saj pijače nikdar ne zadržujemo v ustih tako dolgo. Lahko pa se enaki učinki pokažejo skozi leta pitja gaziranih pijač. Ugotovili so, da največ vidnih posledic pustijo gazirane pijače na osnovi kole – saj vsebujejo največ kisline, takoj za temi sledijo gazirane pijače na osnovi sadja. Presenetljivo, pa je med temi pijačami tudi kava – gazirana voda pa glede na to študijo ni pokazala nobenega učinka na zobe. [6] 

Gazirana pijača je slaba za telo

Pri tej trditvi je odvisno, ali govorimo o sladkih gaziranih pijačah ali le o gazirani vodi. Sladke gazirane pijače imajo bolj kisel pH in imajo zato več negativnih posledic na naše telo. Vplivajo na naše kosti, slabijo sklenino, prav tako pa so za naš želodec preagresivne. Kar pa se tiče gazirane vode – do sedaj strokovnjaki še niso dokazali nobenega negativnega učinka. Edino, kar vam lahko škoduje je goltanje gazirane vode, s katerim boste pogoltnili tudi večje količine ogljikovega dioksida, s tem pa lahko povzročite prebavne težave ali kolcanje.

Zato se odrecite sladkih gaziranim pijačam in v svojo gazirano vodo za večji užitek rajši vmešajte sveže stisnjen pomarančni sok.




[1] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16167607

[2] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12352219

[3] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23327968

[4] http://www.nrjournal.com/article/S0271-5317(01)00324-4/abstract

[5] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18050578

[6] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2676420/