Gliva, ki živi v nas – zaveznica ali sovražnik 21. stoletja

Kaj je kandida? Kakšni so simptomi in kako si pomagati, ko nam ponagaja? Da bi našli odgovore na vsa vprašanja, smo k sodelovanju povabili Mirana Kajtno, nutricista, ki je svoje znanje sprva pridobival v Ameriki, nato pa ga s pomočjo številnih domačih in tujih zdravnikov in specialistov praktično nadgradil. O kandidi bo tudi kmalu predaval v Ljubljani.

image

Miran Kajtna, diplomant univerze za funkcionalno medicino oz. klinični nutricionizem v Ameriki, svoje znanje, na osnovi katerega bo temeljilo tudi njegovo predavanje, črpa predvsem iz pridobljene izobrazbe, aktualnih raziskav, lastnih izkušenj ter celovitega pogleda na rešitev.

Že vrsto let svoje znanje dopolnjuje tudi s praktičnim znanjem svojih mentorjev, med katerimi so priznani domači in tuji zdravniki in specialisti, ki imajo dolgoletne izkušnje in znanje o imunologiji, hormonskih motnjah, problemih s prebavo ter boleznih črevesja.

Kaj je kandida?

O kandidi je bilo povedanega že marsikaj. Kajtna jo na kratko opiše kot vrsto glive, ki živi v našem telesu oz. ga v primeru, če se prekomerno razmnoži, vzame za svojega gostitelja. »To je oportunistični organizem po naravi,« pravi Kajtna.

Kvasovka, ki se razraste kot gobe po dežju

Zadnje čase se osveščenost glede negativnih posledic prekomerno razraščene kandide veča, o tem, zakaj je govora o kandidi zadnja leta vse več, pa nam razkrije Kajtna: »Naš organizem je v sodobnem času izpostavljen neštetim stresnim faktorjem, ki izhajajo bodisi iz okolja bodisi načina življenja, ki ga živimo. Prav zato se lahko kandida zelo hitro razraste.« Ko se enkrat razraste, pa jo je zelo težko ukrotiti.

Da bi bolje razumeli, kako trdoživa je gliva kandida, si predstavljajte, kako živijo in rastejo gobe. Ko se vzpostavi optimalno okolje zanje, se razrasejo. Več jih je, več trosov spuščajo in se hitreje razmnožujejo. Ne glede na to, če jih vse potrgamo, bodo ob ugodnih pogojih zrasle nove. Njihove koreninice segajo namreč globoko v gozdnato podrast.

Česa pa večina ljudi ne ve o tej glivi?

»Večina ne ve, da je kandida dejansko del nas in da nas celo ščiti pred vplivi okolja – na primer pred živim srebrom,« pravi Kajtna. K temu doda, da opaža tudi, da številni ne vedo, da so diete z malo vlakninami – recimo ketonska dieta – najslabša izbira, ko skušamo zatreti kandido. Na splošno je glede protikandidne diete ogromno zmede in nejasnosti.

Zanimiv je tudi podatek, da je več vrst gliv, ki nam lahko pomaga ali pa ponagaja. Test s pljunkom v kozarec je recimo po mnenju našega strokovnjaka verodostojen, a ima to slabost, da nam ne pove, katera vrsta glive nam dela problem. Za težave so lahko krive tudi bakterije.

Kajtna pravi: »Težave z različnimi bakterijami in glivami imajo pogosto identične simptome kot kandida. Samo v našem črevesju je sodeč po raziskavah več kot 500 organizmov in prav zato je težko vedno opredeliti, kaj se dejansko dogaja, ko smo napihnjeni, imamo prebavne motnje ali druge težave. Treba je tudi vedeti, katere detox poti nam dejansko obremenjuje kandida in kako se to kaže v simptomih.« 

Do pravih informacij s predavanjem

Kandida je kompleksna težava, njena rešitev pa vsekakor ne enostavna, če nam primanjkuje informacij. Prav zato bo Kajtna svoje znanje delil na brezplačnem predavanju, ki bo 29. januarja v Ljubljani.

Udeleženci bodo na predavanju izvedeli:

  • Kaj dejansko je kandida,
  • katera diete je najbolj primerna,
  • na kaj je treba bit previden,
  • kdaj si pomagati s probiotiki in kdaj nam ti lahko celo škodujejo,
  • za katere probleme je resnično kriva kandida in kateri simptomi lahko kažejo na druge težave,
  • kako je kandida povezana z izgorelostjo,
  • kako sta povezani kandida in ščitnica ter
  • kje je vez med kandido in težkimi kovinami.

Prijavite se na seminar takoj  »

Število mest je omejeno!

Izbrani izdelki za vas