Goji jagode – čudežen antioksidant

Goji jagode (latinsko Lycium barbarum), imenovane tudi “rdeči diamanti”, veljajo za enega od najmočnejših antioksidantov v rastlinskem svetu.

image

Njihova antioksidativna moč (ORAC vrednost) je 10-krat višja od ORAC vrednosti, ki jo imajo pomaranče. Zato spadajo v kategorijo superživil oz. superhrane.

Goji jagode v tradicionalni medicini uporabljajo že več kot 2500 let. Rastejo pretežno v visokih hribovjih Azije, nežno vijoličasti cvetovi pa se poleti počasi spremenijo v rdeč plod. Domačini jih ročno oberejo in sušijo na soncu, kar jih naredi slajše, obenem pa tako ohranjajo vse pomembne kakovostne sestavine.

Vsebujejo 18 vrst aminokislin (vključno z vsemi osmimi esencialnimi, ki jih telo samo ne more tvoriti), vitamine, minerale, nenasičene maščobne kisline, različne karotenoide in številne pigmentne fenole. Od mineralov vsebujejo kalcij, cink, železo, baker, germanij, fosfor in selen, od vitaminov B1, B2, B6 in C. Bogate so z beta karotenom ter karotenoidoma luteinom in zeaksantinom, ki sta koristna za naše oči. Kot antioksidant pozitivno vplivajo na počutje, izboljšujejo imunski sistem ter zavirajo staranje.

Na naše telo imajo goji jagode številne pozitivne učinke:

  • Zmanjšujejo telesno težo in uravnavajo prebavo.
  • Pospešujejo naš metabolizem.
  • Krepijo imunski sistem.
  • Krepijo telo po bolezni in med okrevanjem.
  • Telesu dajejo energijo.
  • Povečajo proizvajanje rastnega hormona.
  • Izboljšujejo vid.
  • Uravnavajo krvni pritisk.
  • Zmanjšujejo nivo holesterola v krvi.
  • Čistijo kožo in izboljšujejo splošno stanje kože.
  • Delujejo kot naravni afrodiziak.

Goji jagode so na voljo kot posušeni sadeži ali pa v prahu. Z vse večjo popularnostjo teh jagod, pa je pomembno, da preverite, od kje prihajajo. Če je le mogoče, sezite po ekološko pridelanih. EKO certifikat namreč zagotavlja, da so ta živila zrasla z naravnimi snovmi in postopki, ki ne škodujejo okolju. Vsa EKO živila pridobivajo vedno več privržencev, saj se ljudje vedno bolj zavedajo, kako pomembno je, da vase vnesemo res čiste sestavine.

Goji jagode boste našli tudi v novi kombinaciji superhrane Sensilab bioSLIM mix. Poleg goji jagod ta super mešanica vsebuje še kaktus opuncijo in vlaknine. bioSLIM mix je idealna mešanica superhrane za vse, ki želijo na moderen in zdrav način izgubiti prekomerno telesno težo. V izdelku se nahaja 2000 mg suhega ekstrakta iz ekološko pridelanih goji jagod, kar ustreza 4000 mg svežega sadeža.

Naravne vlaknine iz ekološko pridelanega ovsa podaljšajo občutek sitosti in ugodno vplivajo na metabolizem in prebavo. Kaktus opuncija pa na zmanjševanje telesne teže vpliva s svojimi lipofilnimi lastnostmi. V želodcu veže zaužite maščobe, delno zavre njihovo presnovo in jih na naraven način odstrani s tem, da prepreči njihovo absorpcijo. Tako se do 30 % zaužitih maščob izloči iz telesa.